De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiodinsdag, 12 augustus 2003

‘Goed gesprek’ in twist om kerkgeluid
Leeuwarden – Het echtpaar Postma uit Haulerwijk houdt de mogelijkheid open om met Baptistengemeente Immanuël gezamenlijk een einde te maken aan een uit de hand gelopen burenruzie. De familie deed dit op nadrukkelijk advies van de rechter, mevrouw C. Telman. Gisteren diende een kort geding in de rechtbank in Leeuwarden.
Al tijden klaagt de familie over overlast, veroorzaakt door de naastgelegen kerk aan de Norgerweg. Het gezang en de harde stem van de voorganger zouden dermate veel geluid veroorzaken, dat ze ’s zondags niet meer in hun achtertuin kunnen zitten. Ook lopen, volgens de Postma’s, geregeld mensen hun achtertuin in via de voormalige nooduitgang in de achtergevel van het kerkgebouw. Bovendien kunnen kerkgangers heel gemakkelijk door de ramen in de tuin kijken. Dit alles is een forse inbreuk op de privacy van de familie, stelt hun advocaat, mr mevrouw A. Kauling-Leeftink.
Om van de overlast te worden verlost eist het echtpaar Postma, dat al sinds 1984 op het huidige adres woont, dat de voormalige nooduitgang wordt verwijderd en de ramen worden voorzien van ondoorzichtig glas. Verder wil de familie dat de Baptisten maatregelen treffen om geluidshinder te voorkomen.
Tjipke de Wit, voorzitter van het kerkbestuur van de onafhankelijke Baptistengemeente Immanuël, begrijpt niet waarom de Postma’s nu ineens klagen over geluidsoverlast. De Baptistengemeente houdt al sinds 1986 zondagsdiensten in het pand aan de Norgerweg. Voorheen zouden ze nooit klachten van de Postma’s hebben ontvangen.
Hij stelt dat de nooddeur aan de achterkant niet kan verdwijnen. De deur is namelijk de enige mogelijkheid om achter het gebouw te komen. ,,Voor het wassen van de ramen en voor onderhoud, moeten we toch echt achter het pand komen’’, aldus De Wit. Volgens hem zijn de ramen inmiddels voorzien van ondoorzichtig plakplastic. Verder zegt hij dat de ramen in de kerk te hoog zijn om er doorheen te kunnen kijken.
Rechter Telman bespeurde bij de twee partijen een opeenstapeling van ergernissen. Dat het, ondanks toenaderingspogingen van beide partijen, nooit tot een oplossing kwam, betreurt ze. De rechter oordeelde gisteren dat de buren ook in de toekomst met elkaar verder moeten en dat het daarom in beider belang is om toch gezamenlijk tot een oplossing te komen.
Op 8 september ontvangt de rechter de partijen opnieuw. Dan wordt bekeken of ze zelf in staat zijn geweest afspraken te maken. Als dit niet het geval is, doet de rechter alsnog een uitspraak in deze zaak.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties