De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Bijschriftdonderdag, 21 augustus 2003

Na´ef
Na´viteit wordt niet gezien als een gunstige eigenschap. Op zĺn best wordt er om een na´ef mens gelachen. Maar vaker wordt hij of zij afgeschilderd als iemand die te goed is voor deze wereld.
Na´eve mensen zijn niet assertief genoeg, ze geven teveel vertrouwen, ze zijn te goedgelovig, ze laten zich misbruiken en ze kunnen niet goed genoeg op zichzelf passen. Ze zijn niet waakzaam genoeg en ze zijn niet kwaad genoeg om vooruit te komen.
Zelf ben ik zo na´ef, dat ik wel geloof dat alle mensen zondaren zijn, maar dat ik in de praktijk me een slecht mens niet kan voorstellen. Ik slaag er niet in om een naaste als een bedrieger of leugenaar, als uitbuiter of crimineel te zien. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die een ander een hak willen zetten of die zichzelf willen bevoordelen ten koste van de naasten.
Tegelijk ben ik ervan overtuigd dat de mens onbekwaam is tot enig goed en geneigd tot alle kwaad. Maar dat is een uitspraak die niet bedoeld is om wantrouwen tussen de mensen te scheppen.
Ik geloof ook niet dat Paulus in zijn requisitoir in Romeinen 3: 1 - 18 bedoelt, dat we elkaar moeten bejegenen als de meest slechte en vreselijke mensen. Dat zou het samen leven ook totaal onmogelijk maken. We moeten niet zo berekenend en afstandelijk met elkaar omgaan dat we geen liefde en vertrouwen meer in elkaar investeren.
Dat wij geneigd zijn tot het kwade, moeten we niet op een ander, maar op onszelf betrekken. Het is een toetsteen voor onze relatie met God. En we moeten onze eigen diepste motieven eraan toetsen.
Het is wel goed om na´ef te zijn tegenover anderen, maar niet om het te zijn tegenover jezelf.
Arend Linde

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties