De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Cultuurdonderdag, 21 augustus 2003

Leeuwarder uitmarkt: leuk spektakel
INES JONKER
Leeuwarden – Het seizoen is nog niet eens begonnen, maar De Harmonie in Leeuwarden barst al bijkans uit haar voegen. Ruim vierduizend mensen bezochten woensdagavond de uitmarkt van Leeuwarden, een voorproefje van het nieuwe theaterseizoen.
Sinds twee jaar presenteert de Leeuwarder schouwburg haar nieuwe programma in de vorm van een uitmarkt naar Amsterdams voorbeeld, waar het laatste weekend van augustus traditioneel geheel in het teken staat van het nieuwe culturele seizoen. De toegang is gratis, maar er moeten wel kaarten besteld worden, want vol is vol. Vijfduizend kaarten zijn er uitgegeven.
De bezoekers worden welkom geheten door de swingende Afrikaanse muziek van BaBaDé bij de ingang van De Harmonie. In de foyer is nog meer muziek en straattheater; ‘The Beatles’ laten, op stelten hoog uittorenend boven het publiek, er hun hits horen.
Overal staan en zitten mensen te bladeren in de glanzende theatergids. Op de informatiemarkt maken gezelschappen promotie voor hun voorstelling van dit seizoen.
Op één van de banken zitten Tjits van der Duin (31) en Catrina Dijck (30) uit Leeuwarden. Ze zijn vooral gekomen om wat ideeën op te doen voor het schouwburgseizoen. ,,En ik dacht, misschien kom ik hier wel sneller aan kaarten’’, vertelt Tjits, die slechte ervaringen heeft met het bestellen van kaarten. ,,Ik bestel altijd snel maar krijg nooit alles wat ik wil.’’
Catrina heeft zich om die reden het afgelopen seizoen aan ,,een paar onbekende artiesten’’ gewaagd. Dat is haar goed bevallen. Dit jaar wil ze weer naar de uit Leeuwarden afkomstige cabaretier Jan Jaap van der Wal.
Driekwart van de kaarten wordt verkocht in de voorverkoop, een kwart tijdens het seizoen.

Groepsfoto

Ine Alkema ging in Utrecht altijd veel naar het theater. Sinds ze in Harlingen woont, gaat ze naar De Harmonie in Leeuwarden. De 72-jarige houdt vooral van dans en klassieke muziek. Ze heeft verschillende ideeën opgedaan tijdens de uitmarkt. ,,Ik vind het wel gezellig. Maar ze hadden het over een paar dagen uit moeten smeren, want het is wel veel’, vindt de Harlingse.
Na afloop van de programmapresentatie moeten alle toeschouwers samen op de foto. Op het terras aan het water en op de balkons worden ze op een grote groepsfoto vereeuwigd door fotograaf Erik Hesmerg, die in een hoogwerker zit. Opdat niemand deze dag snel vergeet.
Behalve een goede promotie voor het theaterseizoen is de uitmarkt ook een soort reünie. Mensen zien elkaar weer terug nadat ze op vakantie zijn geweest. Inwoners uit verschillende delen van de provincie komen elkaar hier tegen. En dat is ook de bedoeling, zegt directeur Arthur Oostvogel. ,,Mensen kunnen het programma bekijken, maar ook elkaar ontmoeten. Theater is leuk! Dat gevoel moeten mensen krijgen’’, aldus de directeur.
,,Het is een leuk spektakel’’, merkt een vrouw op. En dat is het.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties