De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikeldonderdag, 21 augustus 2003

Chantage
Tenzij Frankrijk dwars ligt, komt er morgen een einde aan de stafmaatregelen van de VN tegen LibiŽ. Dat land heeft vorige week erkend verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie in 1988.
Daardoor kwamen de 259 inzittenden van het toestel en elf inwoners van Lockerbie om het leven. Door die Libische erkenning kan er formeel een einde worden gemaakt aan de sancties die naar aanleiding van ĎLockerbieí tegen dat land zijn ingesteld. Waarschijnlijk stemt de Veiligheidsraad er morgen over.
In een akkoord met Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten heeft LibiŽ zich vorige week bereid verklaard 2,7 miljard dollar uit te keren aan de honderden nabestaanden van de slachtoffers, in ruil voor het opheffen van de sancties. Per nabestaande zou er tot 10 miljoen dollar betaald kunnen worden.
Frankrijk wil nu herstelbetalingen voor de aanval op een Frans passagiersvliegtuig die vergelijkbaar zijn met die voor de Britten en Amerikanen. De Franse UTA-vlucht van Brazzaville naar Parijs explodeerde in 1989 in volle vlucht in wat later ook een aanslag bleek te zijn waar LibiŽ de hand in had. Het bedrag van in totaal 36 miljoen dollar dat in 1999 werd afgesproken, ligt veel lager dan de schadevergoeding die de nabestaanden van de Lockerbie-slachtoffers krijgen uitgekeerd. LibiŽ deed herstelbetalingen van 3000 tot 30.000 dollar aan 313 nabestaanden van de 170 slachtoffers, een fractie van wat de Britse en Amerikaanse nabestaanden zouden krijgen.
Frankrijk schermt nu met het veto-recht in de Veiligheidsraad als LibiŽ niet mťťr betaalt. Daarmee wekt het de ergernis van Groot-BrittanniŽ, de Verenigde Staten, LibiŽ en ook de nabestaanden van beide vliegrampen. En terecht. De families van de slachtoffers met het Franse vliegtuig klagen er over dat Parijs hun moederziel alleen liet staan in hun juridische strijd tegen LibiŽ. En nu Washington en Londen blijken zich tot het uiterste te hebben ingezet voor de Lockerbie-aanslag en Parijs met de schamele afkoopsom diplomatiek gezichtsverlies lijdt, onderneemt het ineens actie. Britse en Amerikaanse nabestaanden vrezen dat door een Frans veto hun schadevergoeding in gevaar komt. LibiŽ is boos omdat ze zich onder druk voelt gezet door de Franse regering. De Amerikanen en Britten spreken ronduit van chantage. Het geeft inderdaad geen pas extra financiŽle genoegdoening af te dwingen door te dreigen die van anderen te torpederen.
Parijs zal wel niet zo onverstandig zijn haar veto daadwerkelijk te gebruiken. Maar alleen al het dreigen daarmee is ronduit onfatsoenlijk.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties