De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Hoofdartikeldonderdag, 21 augustus 2003

Moeras
De oorlog die onder meer was bedoeld het terrorisme te bestrijden, blijkt dat juist te bevorderen. Amerika heeft het regime van Saddam Hussein onderuit gehaald en troepen in Irak gelegerd mede om te voorkomen dat er terreurdaden worden gepleegd. Maar sinds de val van Bagdad zijn er al tientallen Amerikaanse soldaten en Irakese burgers omgekomen bij aanslagen.
Het voorlopige dieptepunt werd dinsdag bereikt met een zelfmoordaanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad waarbij meer dan twintig doden vielen.
De VN zijn geen partij in het conflict. VN-werkers proberen het land weer op poten te zetten. Zij zijn er om de gewone Irakees te helpen. Dat de neutrale VN nu doelwit zijn van een aanslag, moet de wederopbouw van Irak frustreren en het land verder in chaos storten. In de hoop het de Amerikanen zo moeilijk mogelijk te maken. De afkeer tegen hen zit zo diep, dat het de aanslagplegers koud laat dat met de aanval op de VN vooral hulpbehoevende Irakese burgers het slachtoffer worden.
Met de bezetting van Irak bereiken de Amerikanen het tegendeel van wat zij beogen. Het geweld tegen Amerikanen en anderen neemt alleen maar toe. De aanwezigheid van de ‘heidense’ Amerikanen in het islamitische Irak (en ook in Saudi-Arabië en Afghanistan) verschaft radicale moslims een extra reden tot haat en dus een nieuwe voedingsbodem voor terreur. Door aanslagen te plegen, willen zij aantonen dat de Amerikanen falen in het herstellen van rust en orde. In de afgelopen tijd zijn Amerikaanse en Britse militairen, water- en olieleidingen, de Jordaanse ambassade en nu ook het VN-hoofdkwartier doelwit geweest. Door het toenemende geweld, de stagnerende opbouw van het land, het onvermogen van de Amerikanen om de Iraakse burgers te beschermen en de vaak robuuste zoekacties naar terroristen, neemt de ergernis over de bezetting onder de burgers toe. Daardoor lijken de onheilsprofeten die voor de oorlog waarschuwden dat de Amerikanen in een moeras zouden worden gezogen, gelijk te krijgen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Daardoor lijken de onheilsprofeten .......... gelijk te krijgen.
Of ook: Saddam Hoessein houdt zich aan z'n woord! Hij heeft toch immers de VS in de tijd voorafgaand aan de oorlog welkom geheten met de belofte de VS te trakteren op datgene wat nu gebeurt.

Dannenberg, Breukelen - vrijdag, 29 augustus 2003


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties