De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportdonderdag, 21 augustus 2003

Fryslân Cup bezorgt fierljeppers goed gevoel voor NK
Bram Buruma
IJlst – Egon van Kammen, Jantina de Vreeze-van der Wal, Piet Scherjon en Reinder Steenbeek hielden woensdagavond met het winnen de Fryslân Cup in ieder geval een goed gevoel over aan de generale voor het Nederlands kampioenschap fierljeppen zaterdag in Linschoten.
Vooral de junioren en jongens maakten er in IJlst een boeiende wedstrijd van met als uitschieter de 17,31 van de 16-jarige Burgumer Piet Scherjon. Bij de senioren wist alleen Egon van Kammen die afstand te overtreffen en had genoeg aan 17,46. Voor de ljepper uit Veenwouden was het de eerste keer dat hij de wedstrijd in IJlst won, maar hij wist de winst zelf ook heel goed te relativeren.
,,Ik train sawat neat en as je dan de wedstriid sa winne, dan seit dat neffens my miskien noch mear oer de oaren dan oer my. Want de ôfstannen wienen fansels net echt geweldich’’, wist Egon van Kammen. Voor hem was het de vierde dagtitel van dit seizoen. Toch wilde Egon van Kammen woensdagavond niet zomaar van uit gaan dat hij met de Fryslân Cup in huis meteen ook favoriet is geworden voor de nationale titel. ,,Ik haw fansels kâns om it kampioenskip te winnen, mar dy kâns is foar my no net ynienen grutter wurden. Flak foar it FK haw ik dit jier de wedstriid ek wűn en doe is it mei it kampioenskip net goed útpakt.’’
Achter Egon van Kammen verdienden woensdagavond eigenlijk alleen ook Fries kampioen Rients van der Wal (Workum) en Burgumer Henk Schievink een voldoende, zij kwamen in een laatste sprong nog tot respectievelijk 17,29 en 17,15.
Veel beter deed de jeugd het woensdagavond. Piet Scherjon, die een dag eerder ook al het klassement bij de jongens met grote voorsprong won, sprong 17,31. Voor de Burgumer was het de vierde keer dat hij de zeventien meter wist te passeren. En dat terwijl hij nog steeds niet helemaal hersteld is van de ongelukkige landing bij het Fries kampioenschap. Naast de titel hield de Burgumer aan Winsum niet alleen een Fries record en een armblessure over, de angst zit er nog steeds in. Piet Scherjon stak dit seizoen met kop en schouders boven de concurrentie in Fryslân uit. Hem wacht zaterdag de ontmoeting met thuisljepper Jarno Knijff, die een persoonlijk record heeft van 17,80. ,,Dat jowt my fansels wol ekstra druk, mar dat moat ik ek wol ha om sels goed te prestearen.’’
Bij de junioren ging de winst woensdagavond naar Reinder Steenbeek, die voor eigen publiek verraste met 17,10 meter. Klassementswinnaar Thewis Hobma (Oosthem) verbeterde zijn persoonlijk record met twee centimeter en kwam tot 17,07. Nog meer progressie toonde Burgumer Thomas Helmholt, met 17,03 verpulverde hij zijn persoonlijk record met 64 centimeter.
Jantina de Vreeze-van der Wal uit Blauwhuis, die zaterdag in haar zeventiende seizoen de titel moet verdedigen, hield in ieder geval een goed gevoel over aan de laatste echte wedstrijd van dit seizoen in Fryslân. ,,Ik spring it hiele seizoen wol lekker, mar it is no ôfwachtsjen hoe as it sneon giet’’, zei ze na haar winnende 14,10 van woensdagavond. Tweede werd Sjoukje Tjalma uit It Heidenskip met 13,91 en wist dat ze zaterdag zeker niet kansloos is. ,,Ik sil gewoan in kear in útsjitter hamoatte en dęr űntbrekt it dit jier noch oan. Der is hast alle kearen wol wat. Fan de fiif kear gean ik no fjouwer kear skeef oer. Wat dat is, dat wit ik sels noch hieltyd net’’, zei Sjoukje Tjalma, die ‘it fierljepdoarp’ na de zomer verruilt voor Groningen, voor haar studie rechten.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties