De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Sportdonderdag, 21 augustus 2003

Fusiegesprek tussen Blauw Wit’34 en Zwaluwen
Leeuwarden – De twee toonaangevende Leeuwarder zaterdagamateurvoetbalclubs Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit’34 gaan de haalbaarheid van een fusie onderzoeken. Sportieve ambitie is de belangrijkste reden voor het onderzoek.
Beide clubbesturen dromen van een grote Leeuwarder zaterdagclub met een sterke jeugdopleiding die op termijn hoofdklasse kan spelen. Een noodzaak tot fuseren is er niet. Beide verenigingen zijn gezond.
De fusiegesprekken tussen de van origine christelijke verenigingen Blauw Wit’34 en het in 1924 opgerichte Leeuwarder Zwaluwen zijn historisch. Hoewel geruchten over een fusie om de zoveel jaar de kop opsteken, kwam het nooit eerder tot een onderzoek naar de haalbaarheid. ,,Maar de oude rivaliteit bestaat niet meer onder de huidige generatie”, aldus Seuninga, waarnemend voorzitter van Blauw Wit’34.
Uitgangspunt als locatie voor de fusieclub zal Goutum, waar Blauw Wit’34 volgens plan in de nabije toekomst naartoe verhuist, zijn.
Het initiatief tot het fusieonderzoek kwam van Leeuwarder Zwaluwen. Blauw Wit’34 hield aanvankelijk de boot af omdat de club nog met de gemeente in onderhandeling was over nieuwe behuizing. Nu is de tijd volgens Seuninga wel rijp. Over de kans van slagen wil hij geen uitspraak doen. Hans van Breeden, voorzitter van Leeuwarder Zwaluwen, durft dat wel. ,,50 procent, het wordt ja of nee.”
Volgens Van Breeden wordt er bij Leeuwarder Zwaluwen binnen de vereniging door supporters en spelers al twee jaar over een eventuele fusie gesproken. ,,Onze accommodatie in de wijk Nijlân kent nogal wat beperkingen, wij hebben maar twee velden en geen eigen zaal. Daarnaast vissen we wat betreft sponsors in dezelfde vijver en vind ik dat Leeuwarden teveel voetbalverenigingen (vijftien, red.) heeft. En als je wil fuseren, dan is er maar een vereniging in Leeuwarden die qua cultuur bij ons past. Alleen met Blauw Wit’34 willen we verkering hebben, en andersom. We hebben allebei geen zondagafdeling en dat willen we ook niet. Andere clubs zijn geen optie.”
Omdat Blauw Wit’34 voor ingrijpende veranderingen staat, is de tijd volgens Van Breeden nu rijp voor zo’n fusieonderzoek. ,,We moeten elkaar aanvullen op de sterke punten en dat kan perfect. Wij zijn sterk in sponsors en senioren, Blauw Wit’34 in jeugd en zaalvoetbal.”
Op korte termijn zal een stuurgroep worden opgericht om de fusie te onderzoeken. De stuurgroep zal bestaan uit twee leden van beide clubs. Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit’34 streven ernaar nog in het najaar een informatieve avond voor beide clubs afzonderlijk te organiseren. De leden moeten uiteindelijk stemmen over de fusie. Zij zijn inmiddels schriftelijk op de hoogte gebracht van de plannen.
Met 1150 leden (650 van Blauw Wit’34 en 500 van Leeuwarder Zwaluwen) zou de Leeuwarder fusieclub met SC Joure en Drachtster Boys tot de grootste drie van Fryslân behoren.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties