De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiowoensdag, 5 november 2003

Gemeente wil meer (watersport)toeristen
Brug in de haven van Urk

Urk - De gemeente Urk is van plan om tussen twee doodlopende pieren in de haven een voetgangersbrug aan te leggen. Het gaat om de pier bij het strand en de pier in het verlengde van de oude visafslag. De wordt meteen de scheiding tussen de recreatie- en beroepshaven.

In het gisteren gepresenteerde concept Masterplan Hart van Urk staat dat Urk zich meer toeristvriendelijker gaat opstellen. De haven aan het oude dorp wordt ingericht als recreatiehaven. Er komen meer aanlegsteigers voor passanten en er worden moderne faciliteiten aangebracht voor de watersporter op de kade. Er komen onder meer nieuwe toilet- en douchevoorzieningen.
De haven van Urk, dat altijd al het kloppend hart van het voormalige eiland is geweest, ondergaat de komende jaren een flinke gedaanteverwisseling. Op de plaats van de oude visafslag komt een groot nieuw complex. Als de oude afslag is gesloopt, komt er een gebouw met horecazaken, kantoren en ook woningen. Projectontwikkelaar Fa’rus gaat dit ontwikkelen. Of het verenigingsgebouw Irene ook verplaatst wordt naar dit multifunctionele complex is nog de vraag. Het behoort wel tot de mogelijkheden. Nieuwe winkels staan geprojecteerd langs de Klifweg zodat hier in de toekomst aan beide kanten van de straat gewinkeld kan worden.
Nieuw in het masterplan is dat de beroeps- en recreatievaart elkaar straks niet meer tegenkomt in de haven van Urk. Niet alleen de aanlegvoorzieningen voor de watersporters worden verbeterd, ook voor de beroepssector gaat de gemeente fors investeren. Er komt een grote, nieuwe pier in de werkhaven, zodat meer schepen kunnen afmeren. Te denken valt aan olieboten en bunkeropslag.
Met het masterplan wil de gemeente zoveel mogelijk ontwikkelingen in het havengebied op elkaar afstemmen. Zo is de gemeente bezig met de herontwikkeling van de voormalige visafslag, is net de haven uitgebaggerd en is er een detailhandelsnota gepresenteerd.
De komende vier weken kunnen de Urkers hun reacties geven op het conceptplan. In het voorjaar zal de politiek zich buigen over het Hart van Urk.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties