De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiowoensdag, 5 november 2003

Vakantiehuis op Schier sluit deuren definitief
Schiermonnikoog – De veertien personeelsleden van vakantiehuis St. Egbert op Schiermonnikoog staan vanaf 15 november op straat. Zij zijn ontslagen, omdat de eigenaar van het complex, de Duitse welzijnsstichting Caritas, er niet in is geslaagd een overnamepartner te vinden die St. Egbert op dezelfde, niet-commerciële wijze, wil voortzetten. Caritas wil al bijna een jaar van het vakantiehuis af, omdat de organisatie zich wil toeleggen op haar kerntaak, het verzorgen van vakantiereizen voor kinderen, gehandicapten en sociaal zwakkeren. Het aanhouden van eigen gebouwen is daarbij strategisch gezien niet handig, stelt directeur H. Wolfvan Caritas in Stuttgart.
,,Onze eerste opzet was om het gebouw over te doen aan een sociale investeerder, die ook het personeel mee overneemt. Dat blijkt niet mogelijk, daarom zijn we nu in onderhandeling met commerciële partijen.” Het personeel heeft ingestemd met ontslag, aldus Wolf. Niettemin heerst er een ,,heel trieste sfeer” in St. Egbert, zegt bedrijfsleidster M. van Wamelen. ,,Het is heel erg om de deur achter je dicht te moeten trekken zonder te weten wat er met het gebouw gaat gebeuren.” Caritas zwijgt over de identiteit van de kandidaat-koper.
Op Schiermonnikoog verwacht men dat St. Egbert wordt gekocht door een grote hotelketen. Die zou dan het oude gebouw platgooien en er een nieuw hotel voor in de plaats zetten. Het terrein van het gebouw, dat in 1921 is gesticht als rooms-katholiek kinderkoloniehuis, is namelijk een van de laatste plaatsen op het eiland waar volgens het bestemmingsplan nog horeca gebouwd mag worden. De ligging is bovendien zeer gunstig, tussen het dorp en het strand.

Kerk

De rooms-katholieke parochie van Schiermonnikoog, die gevestigd is in de voormalige kapel van St. Egbert, maakt zich nu al zorgen over de zichtbaarheid van haar kerkgebouwtje als pal naast de deur een nieuw hotel verrijst. De kleine kerkgemeenschap, met zeventien leden, heeft aan Caritas gevraagd of ze een stuk grond van zo’n twintig vierkante meter ten westen van het kerkje mag kopen. ,,Dan zouden we een soort buffer kunnen creëren tussen de kerk en het nieuwe hotel,” aldus beheerder H. Kok. Caritas heeft het aanbod van de kerk echter zonder argumentatie afgeslagen, aldus Kok. ,,Nu hopen we maar dat we een nieuwe eigenaar zover kunnen krijgen dat hij zijn hotel niet pal naast de kerk bouwt.” De kerk kan daarbij terugvallen op het bestemmingsplan, waarin de bouwgrens op ongeveer negen meter van de kerk is vastgelegd. ,,Het lijkt me sterk dat een nieuwe eigenaar een verzoek zal indienen om die grens te verleggen,” zegt T. de Vries van de gemeente Schiermonnikoog. ,,Het terrein is groot genoeg en er moet bovendien 70 procent van het perceel onbebouwd blijven.” Kok had toch liever gezien dat het stukje grond was verkocht. ,, Dan hadden we zekerheid gehad.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties