De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Agendawoensdag, 5 november 2003

Uitagenda van 6 – 12 november 2003
Klassiek
Gysbert Japix Componist Pieter Bakker uit Schraard heeft oude teksten van Gysbert Japix gebruikt voor een aantal composities die zondag om 15.00 uur in première gaan in de Laurentiuskerk te Kimswerd. Voor het voetlicht treden het koor en een koperensemble en slagwerkers van de Stichting Vocale en Instrumentale Samenwerking (VIS) onder de leiding van Hoite Pruiksma.
Jubileumconcert Het Sneker Cantatekoor, onder leiding van Feike van Tuinen, geeft zondag om 16.00 uur een concert ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan. Aan dit concert werken verder mee: sopraan Tetsje van der Kooi, het blokfluitensemble Quertettine en de eigen pianist Jan van Liere. Op het programma staan werken van o.a. A. Bruckner, F. Mendelssohn Bartholdy, W.A. Mozart en G.Fr. Händel. Het concert wordt gegeven in de Zuiderkerk te Sneek en begint om 16.00 uur.
Jubileumconcert Het Evangelisatie Zangkoor Tot Gods Eer uit Leeuwarden-Huizum bestaat dit jaar 55 jaar. Dit jubileum wordt zondag om 9.30 uur gevierd tijdens een kerkdienst in de Koepelkerk te Leeuwarden. Muzikale medewerking wordt aan deze dienst verleend door organist G. Stulp en de Chr. Brassband Hosannah, onder leiding van de heer F. Fennema.
Herfstconcert In de Grote of Martinuskerk te Dokkum geeft vocaal ensemble Collage zaterdag om 20.00 uur een herfstconcert. Muzikale medewerking wordt verleend door Gelske Bergsma (piano), Henri de Boer (marimba) en Yke de Wit (klarinet).
Promotieconcert Muziekvereniging Harmonie Akkrum en het Beloftenorkest onder leiding van Michiel Sybesma geven zondag om 16.00 uur een concert in de Doopsgezinde kerk te Terherne.
Missa Zondag om 16.00 uur wordt de mis Missa Pastoritia Festivalis uitgevoerd door de Sneker Cantorij, onder leiding van Bob Pruiksma, in de Rooms-Katholieke Kerk te Heerenveen. De Missa Pastoritia Festivalis is geschreven door de Boheemse Barokcomponist Frantisek Xaver Brixi (1732-1771).
Uitvoering Zaterdag geeft de C.O.V. Immanuël om 20.00 uur een uitvoering in de Rooms-Katholieke Kerk te Franeker. Er staan verschillende kleine werken op het programma van F. Mendelssohn Bartholdy en Franz Schubert. De begeleiding wordt verzorgd door pianiste D. Siebesma en als sopraansolisten treden op Roelien van Wageningen en Rianne Berendsen. Het geheel staat onder leiding van Hans Nieuwland.
Koffieconcert Het Hervormd Gemengd Koor Joure, onder leiding van Hans van Rossum, geeft zondag om 15.30 uur een koffieconcert in de Doopsgezinde Kerk te Joure. Medewerking wordt verleend door tenor Evert de Hoop en organist Rients Schuddebeurs.
Orgel Vrijdag om 20.00 uur verzorgt organist Henk Leo Deuzeman een concert in de Chr. Gereformeerde Kerk te Veenwouden. De opbrengst is voor het opknappen van de grote zaal.
Orgel Organist Jos Moeke geeft zaterdag om 20.00 uur een concert op het Hinsz-orgel van de Martinikerk te Bolsward. Op het programma staan werken van o.a. Adams, Mendelssohn, Mulet, Widor, Vierne, Grison, Zwart en Van Vliet.
Barok Liefhebbers van barokmuziek kunnen zondag om 15.00 uur in de Doopsgezinde Kerk te Workum luisteren naar een concert van Trio Pétillant. Dit trio koos voor een origineel programma rond muziek uit twee belangrijke centra in de zeventiende eeuw: Amsterdam en Venetië. Trio Pétillant bestaat uit Brechtje Roos (blokfluit), Ralph Meulbenbroeks (viola da gamba) en Michael Hinderink (clavecimbel).
Strijkkwartet Zaterdag is er om 20.00 uur in de boerderij van de familie Nijpels, Dijken 2 Langweer, een concert van het Matangi Kwartet met werken van Haydn, Meyering en Mendelssohn.
Pop
Rock Zondag is er vanaf 16.00 uur weer een editie van Down Town Café in café De Gloppe te Leeuwaren met optredens van de Friese symfonische rockband Koartslúting en de rockband Ramsk.
Fries Zaterdag om 13.30 uur presenteert het Friese duo Rinke & Wietske Schroor hun nieuwe cd De Polka van Rinke & Wietske live op het Schaapmarktplein te Sneek.
100 jaar Blues De Lawei te Drachten staat volgende week donderdag in het teken van Night of the Blues . Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de blues ontstond en ter ere van dit jubileum treden op: Guy Forsyth, Sax Gordin, Toni Lynn Washington, James Armstrong en een line-up uit Amerika. Verder hoort u het neusje van de zalm als het gaat om Nederlandse blues en wordt er speciaal voor deze gelegenheid een Night of the Blues Orchestra geformeerd. De bluesnight begint om 20.00 uur.
Willy DeVille Willy DeVille kennen we van z’n fantastische bewerking van Hendrix’ Hey Joe en de hit Spanish Stroll . Tegenwoordig is hij op pad met bassist David Keyes en pianist Seth Farber en treedt volgende week om 20.15 uur op in De Harmonie te Leeuwarden.
16 Horsepower De afgelopen jaren heeft de band 16 Horsepower met zijn intense, bijna hypnotiserende muziek wereldwijd een grote naam opgebouwd. Dinsdag treedt de band om 20.30 uur op in De Harmonie te Leeuwarden.
Jeans 13 Al jaren laat Jeans elke zaal uit z’n dak gaan met spetterende, soepele en sexy muziek- en dansspektakel. De nieuwste show Jeans 13: Lucky Numbers is volgende week donderdag om 20.15 uur te zien in De Koornbeurs te Franeker.
FC Award Volgende week woensdag wordt vanaf 20.00 uur in Theater Romein te Leeuwarden de FC Award contest gehouden. Een wedstrijd voor studenten met muzikaal talent waarbij leerlingen van het Friesland College met hun band strijden om de FC Award en een geldprijs.
Ilanois Vrijdag is er om 21.30 uur een optreden van Ilanois, alter ego van Ilan Palstra, in Den Hof van Holland te Bolsward. De songs die Ilanois ten gehore brengt, zijn te vergelijken met onder andere Coldplay, Chris Isaak en Jeff Buckley.
Margriet Eshuijs Margriet Eshuijs heeft zich diep genesteld in de Nederlandse popmuziek en staat zaterdag om 20.15 uur in De Koornbeurs te Franeker voor een optreden In Concert 2003 unplugged.
Hafabra
Talenten Zondag vanaf 15.30 uur wordt in de Mauritiuskerk in IJlst een Talentenconcert gehouden. Naast diverse solisten van de Koninklijke Chr. Muziekvereniging Concordia, demonstreren ook pas begonnen leerlingen hun talenten. Het A-orkest onder leiding van Jappie Dijkstra geeft enkele goed in het gehoor liggende werken ten beste.
Concours De Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland organiseert zaterdag vanaf 9.25 uur een najaarsconcours in De Lawei te Drachten.
Jazz
Mime Een mimevoorstelling als jazzconcert? Jazeker! Zes mensen spelen zaterdag in Theater Romein te Leeuwarden twee stukken van tenorsaxofonist Archie Shepp onder de naam Damn If I . Muzikant, instrument en beweging zijn verenigd in één speler en het resultaat is een spannend spel in een hoogst originele mimografie. Deze voorstelling van Daniëlle de Bree is een combinatie van beeldend en bewegingstheater.
La Pat Patty Trossèl, ofwel de diva La Pat, is terug na vijf jaar ondergedompeld te zijn geweest in modder- en stoombaden en een reis door India te hebben gemaakt. Het extravagante is misschien wat mystieker geworden, maar haar stemgeluid en haar composities zijn gebleven. Het programma Lotusfeet , volgende week donderdag om 20.00 uur te zien in De Lawei te Drachten, weerspiegelt Trossèls persoonlijke reis door het leven.
Toneel
Middeleeuws Theatergroep Marot speelt zaterdag om 20.30 uur in Theater De Colle te Kollum het middeleeuwse toneelstuk Elkerlijk , waarin de mens verantwoording af moet leggen.
Klucht In De Skâns te Gorredijk kunt u zaterdag om 20.00 uur gaan kijken naar het verhaal van De Klucht van de Molenaar, ten tonele gebracht door toneelgroep De Kale. Het verhaal gaat over molenaar Slimme Piet bij wie een mondaine vrouw uit Leiden, Trijn Jans, komt aankloppen voor onderdak voor één nacht. Het molenaarsechtpaar is gastvrij maar Slimme Piet raakt van deze dame danig opgewonden!
Cabaret
Oudjaar 2003 Een jaar lang heeft cabaretier Tim van der Sluijs voor u de kranten gespeld, actualiteitenrubrieken bekeken, weekbladen verslonden, radio beluisterd, teletekst gezapt en gesurft op het internet. Beleef het jaar opnieuw tijdens het beluisteren van zijn show Oudejaarsconference 2003 , volgende week donderdag om 20.45 uur in het Posthuistheater te Heerenveen.
Liedjesprogramma Hessel van der Wal uit Bakkeveen begon als solocabaretier, vormde daarna Cabaret Honoloeloe en werkte als schrijver, speler en regisseur mee aan diverse projecten. Zaterdag om 20.30 uur staat hij in het Regiotheater De Oude Ulo te Leek met zijn liedjesprogramma Met frisse weemoed , waarin hij zelfgeschreven Nederlands- en Friestalige liedjes zingt. Clara Rullman begeleidt hem op piano en met zang.
Duo Het talentvolle duo Anne Jan en Sofie (winnaars Cameretten-festival) treedt volgende donderdag om 20.30 uur op in De Colle te Kollum met het programma En verder.
Déjà vu Crème Fraîche is het ene moment cabaretesk, vol slapstick en entertainment, het andere moment is het bijzonder muzikaal, variërend van salsa en bossanova tot pop en a capella. Crème Fraîche treedt vrijdag om 20.00 uur op in De Lawei te Drachten.
Maagden In het programma Lege maag rollen de dames van De Bloeiende Maagden naakt door yoghurt. Daar waar cabaret in de regel ophoudt, gaat dit duo juist door. Hoewel er heftige scènes worden gespeeld, is de voorstelling uiteindelijk één grote zoektocht naar de liefde. De voorstelling is vrijdag om 20.15 uur te zien in het Posthuis Theater te Heerenveen.
Mix Hij is snel, ontwapenend, eigentijds en toont zich een geluidenfreak die met zijn stem zo goed als alles kan nabootsen. Wie? Klaas, die met Mix zijn tweede programma neerzet en vrijdag om 20.15 uur optreedt in De Koornbeurs te Franeker.
Kooten Kasper van Kooten komt voor het eerst met een solovoorstelling Lijfspreuk en is vrijdag om 20.00 uur te zien in De Skâns te Gorredijk. In dit programma vertelt Kasper persoonlijke verhalen die stuk voor stuk iets om het lijf hebben. Maar het blijft niet alleen bij woorden; Kasper gooit zijn lijf ook in de strijd, waarbij de hometrainer een grote rol speelt.
Niet Schieten Arend Edel, Maarten Hennis en Erik Jobben richtten in 1992 de cabaretgroep Niet Schieten! op. Om hun tienjarig bestaan te vieren, hebben zij een compilatie uit alle voorstellingen gemaakt, waarbij ze de leukste liedjes en sketches brengen. Volgende week donderdag staan zij om 20.00 uur op de planken van Cine Sneek.
Theater
Sprookje Een sprookje van steen is een legende over het ontstaan van het landschap in IJsland en wordt door Virga Lipman zondag om 14.30 uur op de planken gebracht in De Lawei te Drachten.
Sprookje In De IJsherberg te Dokkum treedt Hakim Traïda zaterdag om 14.30 uur op met het sprookje Klein Duimpje.
Performance De wind in het gras, lichtval in stromend water en de innerlijke natuur: dit zijn enkele elementen die worden gevangen in beweging, muziek en beeld tijdens de voorstelling van Gia van den Akker Grasduinen , vrijdag om 20.30 uur te zien in Theater Romein te Leeuwarden.
Haas Stella Den Haag komt zondag om 14.30 uur naar De Lawei te Drachten met de jeugdvoorstelling Het Jaar van de Haas , geschikt voor iedereen vanaf negen jaar. Het is het intense, boeiende verhaal over Martha die haar moeder verloor. Tekst, spel, film en live gezonden klassiekers wisselen elkaar in deze voorstelling af.
Familievoorstelling Cees Brandt weet met mooie beelden en eenvoudige, prachtige verhalen al jaren de jonge theaterbezoekers te boeien. Volgende week woensdag komt hij naar De Koornbeurs te Franeker met de voorstelling De Luchtacrobaat , geschikt voor kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar. De voorstelling begint om 15.00 uur.
Piazolla Bandoneonist Gustavo Tolker en zijn vaste pianist Nicolas Guerschberg treden zaterdag om 20.00 uur op in De Lawei te Drachten met zijn theaterconcert Toker y la Milonga, Piazolleana . Voor de pauze spelen zij een paar traditionele tango’s en andere werken en na de pauze hoort u een hommage aan de tangomeester Piazzolla.
Beeldend theater De Utrechtse theaterwerkplaats Het lab van de berenkuil komt volgende week woensdag en donderdag naar De Harmonie te Leeuwarden met het stuk Het Mensenmuseum . Dit museum bewaart herinneringen van mensen die overleden zijn: de eerste kus, de dikste tranen, een lachbui, de geur van kroketten. Mannen in stofjassen zorgen ervoor dat alles netjes wordt opgeslagen. De voorstelling is beide dagen om 15.00 uur en om 19.30 uur te zien.
Tryater Blessueretiid giet oer fjouwer minsken yn ien romte. Ien ding hawwe se mien: se binne âld, hiel âld. De wrâld dêr’t se yn wend wiene te libjen, bestiet allinne noch yn har holle. Blessueretiid , in nij stik fan Tryater, wurdt freed in It Sintrum yn Holwert brocht, sneon yn De Skalm yn Stiens, tiisdei yn Zalencentrum De Treemter yn Balk en nije wike woansdei yn Cine Sneek. It stik begjint om 20.00 oere.
Dans
Dans & Percussie De zeven meesterdrummers en drie danseressen van Wofa komen staan dinsdag in De Lawei te Drachten met en nieuwe show Percussions et Dances de Guinée vol daverende Afrikaanse ritmes. De show begint om 20.00 uur.
Scapino Het Scapino Ballet Rotterdam brengt dinsdag om 20.15 uur in De Harmonie te Leeuwarden een programma dat het internationale karakter van de dans weerspiegelt met choreografieën van Armanda Miller Four for Nothing, Nanine Linning Bubblegum Wrapper en Georg Reischl Located behaviour, shaped in attitude‘.
Moderne dans De Danscombinatie voor jongeren staat volgende week woensdag om 20.00 uur in De Lawei te Drachten met de voorstelling Kicks. De verschillende choreografieën in deze voorstelling hebben met elkaar gemeen dat ze barsten van de energie en dat er wordt gezocht naar de ultieme kick.
Overig
Galeries Zondag zijn diverse Leeuwarder galeries geopend voor publiek. In het boekje Kunstkijker, verkrijgbaar bij musea, biblioheken en de VVV, vindt u een presentatie van de deelnemende galeries met ook de openingstijden.
Wereldmuziek Zangeres/harpiste La Negra Craciana is opgegroeid in Veracrux, Mexico en is daar altijd blijven wonen. Daardoor wist zij de stijl te bewaren die ze hoorde toen ze een meisje was. Volgende week donderdag brengt zij samen met haar ensemble in Theater Romein te Leeuwarden een concert van traditionele sones jarochos (liederen uit Veracruz). Het concert begint om 20.30 uur.
Film & Muziek Vrijdag en zaterdag om 19.30 uur en zondag om 15.00 uur in De Harmonie kunt u kijken naar de film Rin Tin Tin de Wolfshond met pianobegeleiding van Ivo Verschoor. Rin Tin Tin was de eerste dierlijke ster van het witte doek; de hond was al beroemd toen het publiek zijn geblaf er nog bij moest denken, want zijn eerste avonturen beleefde de herdershond namelijk in de periode van de stomme film. Verteller Anton Groothuis voorziet de beelden van een spannend verhaal.
Kant(klossen) Kant, kant en nog eens kant. Dat is het motto van De Grote Kant Dag die het Fries Museum in Leeuwarden i.s.m. de Landelijke Organisatie Kant Kunst Nederland (LOKK) zaterdag houdt. Van 11.00 tot 16.00 uur staat het museum geheel in het teken van kant: er is een markt met kraampjes waar kant in diverse toepassingen te koop is en cursisten van het Friesland College presenteren hun zelfgemaakte kantcreaties. Bovendien zijn er taxaties en lezingen. En altijd zelf al eens willen kantklossen? Volgende week woensdag worden er van 11.00 uur tot 16.00 uur demonstraties kantklossen gegeven in het Fries Museum. Deze demonstraties maken deel uit van de tentoonstelling De Grote Kant Show en worden uitgevoerd door leden van de Landelijke Organisatie Kant Kunst Nederland.
Noordelijk Film Festival 2003 Vandaag begint de 25ste editie van het Noordelijk Film Festival 2003 dat tot zondag 9 november zal duren. Er is in dit jubileumjaar veel moois te zien: naast vele (internationale) voorpremières van films die pas later in Nederland worden uitgebracht, is er onder andere de Interregio Competitie, waarin tien Europese films strijden om de Matad‘or en 10.000 euro. Verder zijn er onder meer Meet the Stars - een speciaal jeugd- en jongerenprogramma - en het Noordelijk Amateur Videofestival.
Antiek Vrijdag is er weer een antiekspreekuur in het Fries Museum van Leeuwarden. Geïnteresseerden kunnen vragen stellen over bodemvondsten, glaswerk, serviesgoed, textiel, schilderijen, uurwerken, munten, penningen en ander antiek. Tussen 14.00-16.00 uur kan men met de voorwerpen in het museum terecht om de historische betekenis te laten beoordelen. De aanwezige deskundigen doen geen uitspraken over de taxatiewaarde.
Lezing De psychologische misdaadromanschrijver René Appel geeft volgende donderdag om 20.00 uur een lezing in de openbare bibliotheek van Grou.
Aankondigingen voor Uit deze week dienen uiterlijk twee weken vóór publicatie binnen te zijn bij de cultuurredactie cultuur@frieschdagblad.nl) of het redactiesecretariaat (secretariaat@frieschdagblad.nl). Tevens is de uitagenda op onze website www.frieschdagblad.nl te zien!

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties