De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Economiedonderdag, 20 november 2003

Protest tegen lage melkprijs
Aldi-vestiging Joure doelwit veehouders

Joure – Bij de Aldi-supermarkt in Joure is de Nederlandse Melkveehouders Vakbond NMV vanochtend een protest begonnen tegen het stunten met melkprijzen in de supermarkten. Boeren kwamen met tractoren en vee naar de winkel en deelden melk uit.

Landelijk protesteerde de NMV bij drie Aldi-vestigingen. Naast de vestiging in Joure werd ook in Woerden en Zwolle geprotesteerd.
De NMV zegt het gestunt met de zuivelproducten zat te zijn. Volgens de brancheorganisatie staat het inkomen van melkveehouders ,,al onaanvaardbaar’’ onder druk. ,,Momenteel worden de melkveehouders gedwongen hun melk 12 eurocent onder de kostprijs te leveren; een onacceptabele situatie.’’
De NMV ziet de Aldi als aanstichter van het stunten met melkprijzen door supermarkten. ,,Aldi was de eerste die ermee begon. Dat was voor veel andere supermarkten aanleiding om dat ook te doen’’, aldus NMV-penningmeester M. Logtenberg.
Niet alleen de supermarkten worden als boosdoener gezien van de lage melkprijzen. Vooral de consument is in de ogen van persvoorlichtster Joke Visser van de NMV schuldig. ,,Burgers geven herhaaldelijk aan dat ze hoge eisen stellen aan het dierwelzijn en de voedselveiligheid. Daar staan wij ook volledig achter. Wanneer de burgers als consument echter het terrein van de supermarkt oprijden lijken ze deze argumenten te vergeten en kopen ze alleen maar producten met de laagste prijs. Deze producten worden echter veelal in landen geproduceerd waar de eisen minder streng zijn voor welzijn en veiligheid. Door deze acties van de consumenten wordt wel de Nederlandse veehouderij, die al veel verder is op het gebied van milieu en welzijn, de nek omgedraaid.”
De supermarkten kunnen vooral lagere prijzen bedingen bij de grotere coöperaties, zoals Friesland Coberco Dairy Foods en Campina, omdat er in Europa sprake is van een overschot aan melk. ,,Het Europese quotum is groter dan de hoeveelheid melk die Europese consumenten gebruiken. We pleiten er dan ook voor dat er in Europa een beperking komt van het quotum en zijn blij dat eerdere plannen voor uitbreiding van het quotum het binnen de Europese Commissie niet hebben gehaald”, meldt Visser.
Landbouworganisatie LTO start morgen ook met acties richting de supermarkten. ,,Onder de naam ‘Melkwatch’ gaan melkveehouders en werknemers van LTO prijzen bijhouden van halfvolle melk bij supermarkten in het hele land. Wanneer de prijs onder de 47 cent komt, komen deze supermarkten op onze zwarte lijst die we op internet publiceren en doorgeven aan de pers”, aldus woordvoerder Jack Luiten van LTO. Wanneer deze supermarkten volgende week dinsdag de prijs niet hebben aangepast, volgen er waarschijnlijk woensdag al acties tegen deze supermarkten. We kunnen echter nog niet zeggen op welke manier dit zal zijn.”
Brancheorganisatie van de Nederlandse supermarkten het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) geeft aan dat de melkveehouders terecht actie voeren tegen de lage melkprijzen. Ze kaatsen echter de bal terug richting de coöperaties. ,,Melkveehouders moeten daar actie voeren want dat is de organisatie waar ze hun melk leveren”, aldus Woordvoerster Sija de Jong. De Jong neemt het op voor de consumenten en vreest dat de consument geen sympathie kan opbrengen voor de acties wanneer de aanvoer naar de supermarkten in het gedrang komt. Zover is het echter nog lang niet volgens Visser van de NMV. ,,Naast onze acties gaan we gewoon door met onze werkzaamheden. We blijven dus voorlopig nog wel melk leveren.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties