De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Cultuurmaandag, 15 december 2003

Plichtmatig concert Noord Nederlands Kamerkoor
GERBEN BERGSTRA
Het Noord Nederlands Kamerkoor voerde zaterdagavond een prachtig en evenwichtig samengesteld programma met kerstmuziek uit in de Grote Kerk van Drachten. Het bestreek een tijdsbestek vanaf de Middeleeuwen (Hildegard von Bingen) tot heden (Frank van Nimwegen). Ook waren verschillende landen met een sterke traditie in het kerstliederengenre evenredig vertegenwoordigd. Uit Duitsland waren er liederen van Bruckner, Brahms, Michael Praetorius en Samuel Scheidt. Natuurlijk ontbraken ook de Engelse Christmas Carols niet. Nu eens niet de overbekende, maar minder bekende werken als A virgin most pure in een bewerking van Charles Wood, A Babe is born van Bainton en Susanni van Bennett. Het bekende We wish you a merry Christmas mag als een populair uitstapje worden gezien in dit geheel. Met Il est né le divin Enfant was Frankrijk met slechts één lied vertegenwoordigd.
Een programma als dit kun je niet afdoen als even een paar liederen zingen. Daar is meer voor nodig. Want in de teksten lagen heel veel gevoelige emoties opgesloten die, helaas mag je wel zeggen, niet uit de verf kwamen.
Het Noord Nederlands Kamerkoor beschikt over uitstekend stemmenmateriaal; zeker wat de damesstemmen betreft. Mogelijkheden te over, denk je dan, om deze liederen dus verfijnd genuanceerd vanuit de tekst te zingen. Het koor wil dat ook. Het zegt van zichzelf dat het zich profileert door zowel een breed repertoire als een zorgvuldige muzikale afwerking. Daarnaast hebben het werken aan zangtechniek, interpretatie en verfijning een hoge prioriteit. En juist verfijning en muzikale afwerking waren zaterdagavond niet ruimschoots aanwezig.
Door veel ongelijke inzetten en afsluitingen van coupletten en regels en een nogal plichtmatig overkomende manier van zingen, boeide dit uur kerstmuziek maar matig. De gevoelige emoties die vaak aanwezig zijn in de liedteksten kregen niet altijd de juiste uitdrukking in beleving en inleving.

Gezichtsexpressie

Zingen is ook een vorm van theater. Gezichtsexpressie mag daarbij best een rol spelen. Nu kan het ene lied wat meer hebben dan het andere, maar gevoelige liederen als Es ist ein Ros entsprungen , O Jesulein zart en Susanni vragen om een mildere koorklank en verfijndere aanpak dan dit koor liet horen. Over het geheel van het concert bleef de voordracht wat vlak. Misschien moet het koor nog wat aan de nieuwe dirigent Hans Nieuwland wennen. Een goede vondst van hem was om in enkele liederen de vele coupletten afwisselend door het hele koor en een dubbelkwartet te laten zingen.
De hedendaagse componist Frank van Nimwegen heeft een componeerstijl die aan de ene kant modern is en aan de andere kant ook weer niet, door zijn logische zingbare stemvoeringen. Zijn partituren bleken gemakkelijk toegankelijk te zijn voor het Noord Nederlands Kamerkoor.
Concert: Kerstmuziek door het Noord Nederlands Kamerkoor
Plaats: Grote Kerk Drachten
Belangstelling: 100 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties