De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Cultuurmaandag, 15 december 2003

Heldere Europese Jazz van Van ’t Hof
HESSEL FLUITMAN
Door de samenwerking met de Hongaarse tenorsaxofonist Tony Lakatos, in plaats van de aangekondigde Amerikaan Bob Malach, werd het zondagmiddag een bijna volledig Europees concert bij Hothouse Redbad. Niet alleen qua bezetting, maar ook door de muziek van Jasper van ’t Hof. Zijn composities zijn sterk geënt op de impro-jazz, een typisch Europese versie van jazz, met als hoeksteen vaak een ritmisch motief. Bij deze manier van muziek maken is veel uitgeschreven en bij het improviseren op het geboden materiaal gaat het vooral om het uitzoeken van de muzikaal technische mogelijkheden die de compositie biedt. Bovendien is het element swing geen essentieel ingrediënt voor het opbouwen van spanning.
Jasper van ’t Hof is een veelzijdige toetsenist, die al decennia lang en op vele manieren bezig is met muziek maken. Akoestisch of elektrisch, solo, als toetsenist van de heftige funkband Pili Pili, eventueel op een obscuur Italiaans kerkorgel of als helft van een duo, zoals dat zondag het geval was. In alle gevallen maakt hij er iets bijzonders van.

Springerig thema

Voor de pauze, bleef het naar verhouding vrij rustig op het podium. De spanning zat hem vooral in het exploreren van de mogelijkheden van de compositie en in het samenspel met de tenorsaxofonist. Zijn Dinner for two was daar een mooi voorbeeld van. Een mooi springerig thema boven een vast motief in de linkerhand en een vloeiende improvisatie van de pianist.
Vooral na de pauze zouden die ritmische elementen in de composities terugkomen. Hij begon echter met John Coltrane’s ballade Naima waarin hij als een extraverte prater alle toetsen van het klavier gebruikte, maar ook heel subtiel met Tony Lakatos communiceerde. Van ’t Hof kondigde het volgende stuk aan als een Pili Pili compositie, die echter nog nooit goed was uitgevoerd. ,,Nee!”, zei Lakatos. En hij kan het weten, want hij zit ook in die band. ,,Wat raar”, dacht ik nog, ,,dat is toch wel te leren?” Totdat het duo toe was aan het unisono spelen van het uitgeschreven deel, met al die gespatieerde noten. Door al de ongelijke rusten is het vreselijk moeilijk om gelijk uit te komen. Ook nu weer zakte de pianist grijnzend tegen de vleugel aan. Nog niet foutloos.
Als slotstuk speelden ze Brazil , ook weer gestoeld op een ritmisch motiefje waarop het heerlijk spelen is. Er werd lekker rauw gespeeld en het hele toetsenbord van de piano werd nog eens stevig onder handen genomen. Een heerlijk slotstuk van een geslaagd concert.
Gelukkig wisten de bezoekers het duo nog terug te halen, want daardoor mochten ze genieten van een hele mooie broeierige uitvoering van Charles Mingus’ Goodbye Pork Pie Hat . Dit Goodbye van Mingus voor Lester Young werd door Van ’t Hof omgebogen naar een tot ziens voor Leeuwarden.
Concert: Jasper van ’t Hof en Tony Lakatos
Plaats: Harmonie Leeuwarden
Belangstelling: 74 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties