De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiomaandag, 15 december 2003

Hans Lolkema sterkste van Fryslân
JOHAN VOGELZANG
Balk - Slotenaar Hans Lolkema is Sterkste Man van Friesland geworden, gisteravond in de sporthal in Balk. In een veld van vijftien deelnemers was hij van vijf onderdelen uiteindelijk de sterkste, voor ‘eigen’ Gaasterlands publiek: zo’n vijfhonderd toeschouwers.
Lolkema moest het uit de uiterste punten van zijn tenen halen, maar de sterke en vooral taaie 32-jarige Slotenaar slaagde uiteindelijk met vlag en wimpel. ,,Sy seine dat ik de favoryt wie, mar ik moast it noch wol wiermeitsje, it moat noch wol barre fansels.’’ Titelverdediger Alle Bergsma uit Woudsend deed niet mee. Sterke concurrenten waren Robert Zaal uit Buitenpost en Sidahmed Kessab uit Lemmer.
Na drie onderdelen stonden Zaal en Lolkema nog op exact hetzelfde aantal punten, met Kessab daar slechts 2,5 punten achter. Zaal én Lolkema wonnen beide het eerste onderdeel, het gewicht hooggooien. Kessab won het tweede onderdeel - binnen twee minuten proberen een gewicht van 75 kilo en een gewicht van 225 kilo te verslepen over dertig meter en hij won ook het derde onderdeel: zwaard hooghouden. Bij het vierde onderdeel, de Timberwalk, greep Lolkema overtuigend een voorsprong om vervolgens met de winst op het laatste onderdeel, Stones of Strength, de eindoverwinning binnen te halen.
Het was bijna het bal der debutanten, want Sidahmed Kessab, die als derde eindigde, deed voor het eerst aan de Sterkste Man van Friesland mee en won nog bijna ook. De 35-jarige Lemster had zich goed voorbereid, want hij wilde een goed figuur slaan als hij mee zou doen. En dat gebeurde dus ook voor de man die in het dagelijks leven als pedagogisch werker kinderen met problemen opvangt. Het meedoen smaakte naar meer. ,,Wij gaan met de voorrondes van het Nederlands kampioenschap meedoen’’, meldde trainer David Houdijk uit Follega.
De benjamin van het gezelschap, Wieger Haarsma uit Koudum, werd laatste. Ook hij was debutant en dat stemde organisator Wout Zijlstra tevreden. De sport wordt steeds populairder, net als de Highland Games. Zijlstra, zelf vier keer Sterkste Man van Friesland en als enige in deze provincie veel te sterk voor de anderen, deed niet mee. Zijlstra richt zich vooral op het organiseren van wedstrijden. In het buitenland doet hij nog wel mee, zoals dit jaar in augustus het WK Highland Games in Canada waar hij overigens teleurstellend buiten de prijzen bleef.

Uitslag:

1. Hans Lolkema, Sloten; 2. Sidahmed Kessab, Lemmer; 3. Robert Zaal, Buitenpost; 4. Gerrit Haringsma, Sloten; 5. Henry de Petter, Wolvega; 6. Sybrand Bruining, Kollum; 7. Danny Mursius, Nijland; 8. Gerard Hendriks, Sneek; 9. Sierk Kooistra, Drogeham; 10. Bauke Postma, Damwoude; 11. Fedde Visser, Woudsend; 12. René Wagenaar, Sint Jacobiparochie; 13. Tjalling Plantinga, Lemmer; 14. Chad Schaive, Drachten; 15. Wieger Haarsma, Koudum.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties