De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportmaandag, 15 december 2003

Friese darter Hofstra meldt zich aan de top
JOHAN VELLINGA
Egmond Aan Zee – Hij komt nog te kort voor de echte wereldtop, maar de Friese darter Rick Hofstra zit er dicht tegenaan. Dit weekeinde verbaasde hij opnieuw vriend en vijand door vanuit het niets de halve finale te halen van de Doeland Masters. Hij werd daarin gestuit door ’s werelds beste darter, Raymond van Barneveld.
In mei was Hofstra tijdens de Dartsleague in Den Haag ook al vanuit het niets succesvol. Toen haalde Hofstra de tweede ronde en versloeg de 26-jarige Sneker toppers als Co Stompé en Bob Taylor. In november kwalificeerde hij zich voor de prestigieuze Embassy, het officieuze wereldkampioenschap in Frimley Green.
Het gaat goed met de Fries. En dat verrast hemzelf misschien nog wel het meest. ,,Ik train nauwelijks. Het overkomt me echt’’, geeft hij aan. Veel toernooien waarin hij de wereldtop ontmoet speelt hij nauwelijks. Hofstra was dit najaar slechts aanwezig bij toptoernooien als de Zweedse Open en de Winmau Masters.
Bij de Doeland Masters, waarvoor hij een wildcard kreeg, had de Sneker het geluk een beetje mee. Hij eindigde als eerste in zijn poule door onder meer een overtuigende zege op de als vierde geplaatste Engelsman Tony West: 5-1. ,,West had een blessure’’, moest Hofstra de euforie over die zege iets temperen. Toch had hij eerder op de dag had ook al diens landgenoot Steve Coote verslagen met 5-3.
Van zenuwen had Hofstra daarna geen last meer. In de kwartfinale trad hij aan tegen Martin Adams. Onbevangen gooide hij voor het oog van de camera’s van SBS6 zijn pijlen. Adams begon sterk, maar Hofstra nam een 2-1 voorsprong. De ervaren Engelsman vocht zich nog terug tot 2-2. Hofstra, die Adams al tweemaal eerder versloeg, brak hem in de laatste set en won met 3-2.
Tegen Van Barneveld, die het hele weekeinde imponeerde, kwam de Sneker duidelijk nog te kort. De Hagenaar gooide moeiteloos 180-ers en Hofstra wist slechts één set van hem af te snoepen. ,,Ik had misschien iets beter kunnen gooien’’, vond een erg vermoeide Hofstra. Hij berustte niettemin in de nederlaag. ,,Barney is veel te sterk. Mijn gemiddelde per pijl is gewoon nog te laag.’’
Van Barneveld, die in de finale de Engelsman Mervyn King zeer overtuigend met 6-1 versloeg, mag dan nog te goed zijn, alle andere dartprofessionals houden inmiddels wel rekening met Hofstra, die hard op weg is een naam te worden in de dartwereld. Een wereldtopper, vindt de nuchtere Fries zichzelf nog niet.
Die status kan hij misschien behalen in januari op de Lakeside (het vroegere Embassy). In de eerste ronde treedt hij aan tegen de finalist van de Doeland Masters; King. Geen gemakkelijke loting. ,,Ach, iedereen die meedoet heeft kansen. Je moet net even een goede dag hebben.’’ De generale in Egmond aan Zee, heeft Hofstra in ieder geval gesterkt in zijn ambities.,,Dit motiveert zeker.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties