De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiomaandag, 15 december 2003

PatiŽnt niet blij met advies van huisartsenpost

Leeuwarden - Bijna 40 procent van de mensen die een medisch advies kreeg van een assistent bij een huisartsenpost is hier niet tevreden over. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en onderzoeksinstituut Nivel.

De resultaten van het landelijke onderzoek naar huisartsenposten staan in het tijdschrift Medisch Contact . De onderzoekers hebben steekproefsgewijs 1800 mensen benaderd. Daarvan bleken 400 contact te hebben gehad met ťťn van de dokterswachtposten in Nederland. Zij hebben een schriftelijke vragenlijst ingevuld.
Eenderde van de patiŽnten die advies heeft gekregen van een assistent vond het advies van de assistent niet nuttig en niet betrouwbaar, 13 procent vond het advies niet duidelijk. Zij beoordeelden de huisartsenpost met een 6,6. Bellers die een arts te spreken kregen, zijn positiever. Uit een meldweek van het PatiŽntenplatform in Frysl‚n begin dit jaar, kwam eenzelfde beeld naar voren. Van de 222 klachten gingen er 77 over de medische adviezen van de assistenten.
Over het algemeen zijn de bellers wel tevreden over de bejegening van artsen en assistenten. PatiŽnten die langs komen, zitten minder lang in de wachtkamer dan tijdens het inloopspreekuur van de huisarts. Uit de vele hulpvragen die de bellers zelf als niet erg spoedeisend bestempelen, blijkt volgens de onderzoekers dat de huisartsenposten laagdrempelig zijn.
Het negatieve beeld van de posten is in de ogen van de onderzoekers toe te schrijven aan de soms lange wachttijd: 5 procent van de bellers hangt meer dan vijf minuten aan de lijn. In urgente gevallen kan dit tot veel stress bij de patiŽnt leiden en tot een negatief beeld van de huisartsenposten. Hetzelfde geldt voor de lange reistijd naar de post (voor 12 procent van de Nederlanders meer dan 20 minuten). Dokterswacht Friesland kon vanochtend nog geen commentaar geven.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties