De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 15 december 2003

Friezen pakken punt in waterballet
Heerenveen houdt hoofd boven water

Roosendaal - Twee mensen, één gedachte. Foppe de Haan en zijn RBC-confrère Robert Maaskant, the coming man van het Nederlandse trainersgilde, waren het zaterdagavond roerend met elkaar eens. Nee, op het door de extreme regenval nauwelijks bespeelbare veld had nooit gespeeld mogen worden en ja, met één punt konden ze wel leven.

EDWARD JORNA
Die laatste constatering uit de mond van De Haan wekte toch enige verbazing. In het waterballet was Heerenveen immers de bovenliggende partij geweest; zeker qua kansen. Wellicht verblind door de statistieken - RBC Roosendaal verloor dit seizoen op eigen veld alleen van Ajax - was De Haan klaarblijkelijk allang blij dat Heerenveen in Roosendaal het hoofd boven water had gehouden.

RBC – Heerenveen 1-1

Toch leed Heerenveen in Roosendaal wel degelijk pijn. Het liet niet alleen twee kostbare punten liggen in de race om Europees voetbal, maar het verloor ook aanvoerder en clubtopscorer (8 goals) Gerald Sibon. De spits verrekte na een stomme charge op RBC-verdediger Bike Oliseh zijn rechterenkel en zal naar alle waarschijnlijkheid woensdag het bekerduel tegen NEC en zaterdag het laatste competitieduel van dit jaar tegen Roda JC vanaf de tribune gadeslaan.
Met de prachtige gelijkmaker bewees de jonge Griek Georgios Samaras - zeker in de toekomst - in de voetsporen van Sibon te kunnen treden, maar dat laat onverlet dat Heerenveen zónder Sibon absoluut geen bijzondere ploeg is. Juist daarom kon Sibon zaterdagavond letterlijk en figuurlijk wel door de grond zakken van de pijn. De duels tegen NEC en Roda JC (de oude club van Sibon) zijn immers cruciaal op weg naar mogelijk succes in zowel de beker als in de competitie.
,,Het was een hele stomme actie’’, zo keek Sibon terug op de zesde minuut, toen de aanvoerder deels van opzij en deels van achteren een sliding inzette op Oliseh en dat moest bekopen met een gele kaart én met een enkelblessure. ,,Ik deed het om de rest op te jutten; om aan te geven dat we er keihard tegen aan moesten gaan. Maar het pakte totaal verkeerd uit. Zeker achteraf was het geen gelukkige keuze.’’
Nadat het Sibon na tien keer hard stampen op de zompige grasmat duidelijk was geworden dat verder spelen geen zin had, liet hij zich aflossen door Richard Knopper. Ondanks z’n blessure had Sibon kort voor zijn aftocht hoe dan ook moeten scoren. Uit een vrije trap van Mika Väyrynen schoot de spits echter van dichtbij op de benen van RBC-doelman Michael Aerts. ,,Ik wilde op safe spelen’’, verklaarde Sibon zijn keuze om rechtdoor te schieten en niet in één van de twee vrije hoeken naast Aerts.
Met Samaras als nieuwe aanvalsleider was Heerenveen een stuk minder gevaarlijk, al had de Griek bijna nog succes uit een corner van Paul de Lange. De kopstoot van Samaras was echter te zwak. Tussendoor bewees RBC in de counter levensgevaarlijk te zijn, zeker als Pius Ikedia aan de bal kwam. De kleine Nigeriaan voelde zich in het oer-Hollandse hondenweer opvallend genoeg heerlijk in zijn element. Het was dat Sammy Youssouf niet op scherp stond, anders had RBC voor rust minstens drie keer kunnen juichen. Nu bleef het bij één keer.
Dat was zes minuten voor de rust, toen Ikedia weer eens het hele veld overstak en Youssouf in staat stelde met zijn zwakke linkerbeen de verste hoek te vinden. Die goal luidde tevens het einde van de avond in van Marcel Seip, die absoluut geen grip had op de Deense spits van RBC. De Haan: ,,Seip hie de kop der net by. Hy dekte hieltyd ferkeard en boppedat besocht er by it útferdigenjen te fuotbaljen. Dat koe hielendal net op sa’n fjild. Ik hoopje dat Seip goed skrokken is fan de wiksel’.’’
Met allrounder Jos Hooiveld als vervanger van Seip had Heerenveen in de tweede helft de zaakjes achterin beter op orde. Daardoor doorstond de ploeg het stormloopje van RBC kort na de rust moeiteloos en kon het later ook zelf weer aan aanvallen denken. De eerste de beste speldenprik van de Friezen leek vervolgens ook nog goed voor een treffer.
In de 52ste minuut kegelde Oliseh binnen de beruchte lijnen Knopper onderuit, waarna Stefan Selakovic vanaf elf meter het vonnis mocht voltrekken. De Zweed, die in het eerste competitieduel van dit seizoen uit tegen Volendam (0-1) wél een strafschop benutte (zijn eerste en tot dusver enige goal dit seizoen), dirigeerde het leder naar de rechterhoek, maar daar vond hij ook RBC-doelwachter Aerts op zijn weg. Tot groot genoegen van met name Oliseh, die om onbegrijpelijke redenen voor de charge op Knopper geen gele kaart had gekregen van arbiter Hugo Luijten. Had de scheidsrechter de regels wel strikt nageleefd, dan had Oliseh richting kleedkamers gemoeten.
Omdat zowel het spel van Heerenveen als de gesteldheid van het veld steeds meer leed onder de hoosbuien, leken de Friezen af te sturen op de zesde uitnederlaag van dit seizoen. Zover kwam het niet. Een kwartier voor tijd kreeg Selakovic, met dank aan Samaras, zijn sportieve revanche. De voorzet van Selakovic was zuiver, de kopstoot van Samaras loepzuiver: 1-1.
Met een remise konden beide ploegen wel leven en daarom nam geen van de partijen in het slot van de wedstrijd nog enig risico. Door een zwakke uittrap van Aerts kreeg Heerenveen echter nog wel dé kans van de wedstrijd. Invaller Maceo Rigters pikte het leder op en zocht en vond vervolgens de één-twee met Selakovic. Oog in oog met Aerts koos Rigters voor dezelfde hoek waarin Selakovic vanaf elf meter Aerts had willen verschalken. Maar ook nu had de RBC-doelman een vooruitziende blik.
Tot grote ontsteltenis van Rigters, die na zijn basisplaats tegen FC Utrecht (2-1 verlies) zaterdagavond voor de tweede keer dit seizoen mocht opdraven. ,,Die bal had erin gemoeten, dan hadden we hier gewonnen. Ik was vooral bang dat de bal vast zou komen te zitten in het water. Was het veld beter geweest, dan had ik Aerts kunnen passeren en scoren. Ik had misschien wel te veel tijd om na te denken.’’
Tijd om na te denken heeft Heerenveen voorlopig niet. Overmorgen staat de belangrijke achtste bekerfinale tegen NEC op het programma. Zonder Sibon zal het voor Heerenveen een hele klus worden om die horde te nemen en daarmee trainer Foppe de Haan nog minstens twee maanden te laten dromen over zijn mooist denkbare afscheidscadeau.
RBC Roosendaal - Heerenveen 1-1 (1-0). 38. Youssouf 1-0, 75. Samaras 1-1. Scheidsrechter: Luijten. Toeschouwers: 5000. Gele kaart: Oliseh, Molenaar, Daelemans (RBC Roosendaal), Sibon, Hakansson, De Lange, Väyrynen (Heerenveen).
RBC Roosendaal: Aerts, Lammens, Hesp, Molenaar en Hellemons; De Graaf, Oliseh en Hertog (87. Fleur); Ikedia, Youssouf (87. Daelemans) en Nino (17. Thompson).
Heerenveen: Vonk; Van Hoving, Hansson, Seip (46. Hooiveld) en Edman; De Lange, Hakansson (80. Rigters) en Väyrynen; Selakovic, Sibon (17. Knopper) en Samaras.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties