De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiomaandag, 12 januari 2004

Veelbelovende nieuwe hengsten
Leeuwarden - De hengstenkeuringscommissie van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) heeft na drie dagen keuren op de laatste dag 25 jonge hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Twintig hengsten zijn drie jaar oud, vijf zijn vier jaar oud. De slotdag, zaterdag, trok meer dan achtduizend bezoekers.
Op 2 februari mogen er nu 27 hengsten deelnemen aan het verrichtingsonderzoek in het voormalige Fries Paarden Centrum in Drachten. Eerder al zijn de vierjarige Aldo (vader Erik) van Arie Jan van Dam uit Burgum en de driejarige Dooitzen P (vader Wander) van Klaas Van der ploeg uit Ithaca in de Amerikaanse staat Michigan aangewezen. Aldo moest vorig jaar het verrichtingsonderzoek wegens een blessure staken en mag opnieuw beginnen. Dooitzen is afgelopen najaar in Amerika uitgezocht. Hij werd zaterdagmiddag aan het publiek getoond en gezien de reacties vanaf de overladen tribunes konden de liefhebbers de keuze voor Dooitzen waarderen.
In eerste instantie hield de inspectie een slag om de arm, omdat Dooitzens spermarapport nog niet binnen was, maar zaterdagavond werd duidelijk dat ook wat dat betreft niets de gang van deze Friese Amerikaan naar Drachten in de weg zal staan. Het aardige is dat Dooitzens vader een echte Amerikaan is. Wander is in Amerika goedgekeurd, evenals diens vader Barteld. Barteld overigens is wel in Nederland gefokt, bij Foeke van der Velde in Terwispel. Dooitzens moeder is emigrante Wieke van Schuilenburg, een in Nederland gefokte modeldochter van Reitse.
Er was nog een tweede Amerikaan naar Nederland gekomen, Dimer fan Lutke Peinjum (vader Jasper). De hengst is gefokt bij N.J. Osinga in Pingjum, maar al jaren in handen van Frank Leijendekker in Visalia in Californië. Deze volle broer van de vorig jaar goedgekeurde Beart kwam op 4 december aan, voorzien van een goed spermarapport en van röntgenfoto’s waaruit zou moeten blijken dat er helemaal niets aan zijn benen mankeert. Die Amerikaanse foto’s waren echter niet acceptabel voor de fokleiding en op later in Utrecht op de veterinaire faculteit gemaakte foto’s bleek dat de hengst een lichte OC (botafwijking) heeft. Niets kan hem daarmee een sportcarrière in de weg staan, maar als toekomstig vaderpaard is hij ongeschikt: OC is een erfelijke afwijking. Voor Leijendekker, die in 1949 vanuit Fryslân naar Amerika trok en die behalve duizenden melkkoeien ook een grote stoeterij Friezen heeft, een enorme teleurstelling. Hij vertrekt morgen weer naar huis, gevolgd door zijn hengst en naar eigen zeggen minstens twintigduizend dollar lichter. Dat heeft het hele avontuur hem gekost.
Donderdag en vrijdag volgden dagelijks in het FEC zo’n drieduizend mensen per dag de keuzes die de hengstenkeuringscommissie maakte. Zaterdag gingen 56 hengsten ‘door de mangel’ voor een tweede bezichtiging. Uiteindelijk kwamen er 25 uit de bus die zodanige verwachtingen wekken dat er een mooie nieuwe jaargang dekhengsten uit voort kan komen. Het zijn zonen van Feitse, Sjaard, Ritse, Teunis (drie), Thomas, Tsjerk (twee), Anton, Folkert, Gradus, Gerryt, Lolke, Jasper (drie), Onne, Marten, Sape (drie), Anne, Heinse en Jelke. Voor de veertienjarige Thomas, die zelf naar Noord-Brabant verkast, is het de eerste zoon die zo ver komt. Voor de negenjarige Lolke, die afgelopen jaar door zijn afstammelingenkeuring kwam, is het ook de eerste, evenals voor de twaalfjarige Anne, die al jaren in Amerika staat en de tienjarige Gerryt. Leuk is dat Onne, Marten en Sape, die pas hun vijfde dekjaar ingaan al succes hebben met producten uit hun eerste dekjaar. De hengstenkeuringscommissie heeft bij haar keuzes niet alleen gekeken naar het exterieur van de hengsten en naar de vaders, maar vooral ook naar de moederlijnen. Juryvoorzitter Harry Draaijer uit Itens zei hoge verwachtingen te hebben van de groep die negen weken lang in Drachten getest zal worden op aanleg en bruikbaarheid.
Bij de eigenaren zijn er twee met elk twee hengsten: Douwe Dijkman uit Marssum en Piet Verweij uit Lunteren. Bovendien hebben zij hun aangewezen hengsten zelf gefokt en dat is tegenwoordig met de steeds groter worden opfok- en handelsstallen toch wel een bijzonderheid. Dijkman mag een Feitse- en een Teunis-zoon in Drachten afleveren, Verweij een Gerryt- en een Marten-zoon en dat is helemaal bijzonder, want hij is half-eigenaar van Gerryt en helemaal van Marten. ,,Je moet je eigen producten promoten’’, aldus de varkensexporteur van de Veluwe, die zijn hobby ziet uitgroeien tot een soort tweede tak.
De andere eigenaren zijn R.J. Hoekstra uit Drachtster Compagnie (Sjaard-zoon), J. de Bie in Velsen-Zuid (Ritse), J. van der Wal, Bozum (Teunis), A. Minkema, Rottevalle (Thomas), A.P. Both, Voorthuizen (Tsjerk), J.M.C. Cent/G.J. Karnebeek, Netterden (Tsjerk), W.F. Bootsma, Franeker (Anton), W. Terpstra, Dr. Compagnie (Folkert), R.R.M. de Zwart, Oosterbeek (Gradus), De Hommers Hoeve/familie Folmer, Gameren (Lolke), H. Meerding, Twijzelerheide (Jasper), J. Driesen, Maaseik (België) (Jasper), Stoeterij Bommelsteyn, Joure (Onne), D. Bos, Lunteren (Sape), Folmer/H/Florijn, Lunteren (Sape), G. de Montremare, Clovis (VS) (Sape), Stoeterij De Vries&Visser, Spier (Teunis), H.B. Ebbers, Hengelo (Anne), J. Schuil, Broeksterwoude (Heinse), J. van Nieuwenhuizen& S.L. Meinema, Warmenhuizen (Jasper) en R. Zorn, Haarlem (Jelke).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties