De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiomaandag, 12 januari 2004

Het stedelijk heeft z’n eigenheid behouden
SIPPIE MIEDEMA
Leeuwarden – ‘In civitate Frisiae. Cui nomen Leovardiae. Stat schola novilissima. Annisque vetustissima. Id nostrum est quod colimus Gymnasium’. Elke ochtend worden deze woorden gezongen op het stedelijk gymnasium aan de Noorderweg in Leeuwarden. ,,Bij de rijzende zon met de hand op de borst’’, herinnert Sybrand Buve (28) zich van zijn middelbare schooljaren. Zaterdag bromde de oud-leerling de tekst voor het eerst in tien jaar weer mee.
Het gymnasium vierde zaterdag het 125-jarig bestaan van de school. ’s Ochtends konden de leerlingen bijpraten op de reünie van de school, ’s middags was de officiële viering in de Grote Kerk van Leeuwarden en ’s avonds hielden gymnasiasten een groot feest in de Harmonie.
De fuif en de reünie is een vijfjaarlijks terugkerend evenement. Marcel Kuin, voorzitter van de lustrumcommissie, ziet er elke keer weer naar uit. De school en de leerlingen waren erg hecht, vertelt hij. ,,We zaten met vijftig, zestig man in hetzelfde jaar. Ongeveer veertig daarvan zijn vandaag ook op de reünie.’’ Kuin voelt zich nog steeds leerling als hij het gebouw aan de Noorderweg binnenstapt, ook al zijn er meer dan twintig jaar verstreken sinds z’n examen. ,,Dat is best wel raar. De leerlingen van nu zouden mijn kinderen kunnen zijn.’’
Ongeveer duizend oud-leerlingen hadden zich voor de festiviteiten opgegeven. De oudste, H. van den Berg, deed in 1937 eindexamen. Hij was één van de eregasten, net als Walther Waltherboer (86). Bijna dertig jaar was hij rector op het gymnasium. De leerlingen die tussen 1953 en 1982 op het gymnasium zitten, kennen hem allemaal nog. Zelf kan hij alle gezichten niet meer thuisbrengen. ,,Die van de eerste tien jaar nog wel. Dat waren de eersten die bij mij eindexamen deden.’’
Hij heeft op de reünie veel herinneringen opgehaald met z’n voormalige pupillen: aan de Rome-reisjes die hij organiseerde en aan de Elfstedentocht van 1953. ,,Ik was toen drie maanden rector en heb iedereen toen vrijgegeven. Het was tenslotte feest. Maar blijkbaar was het toen heel bijzonder om voor zoiets vrij te krijgen, want de leerlingen hebben het er nu nog over.’’
Waltherboer heeft goede herinneringen aan de school. Al stonden de laatste jaren wel erg in het teken van het behoud van zelfstandigheid. De gemeente wilde dat het gymnasium toegankelijker zou worden en zou opgaan in een groter verband. Waltherboer en zijn collega’s waren daar op tegen. Ze wilden de eigenheid van de school bewaren. Bovendien vreesden ze dat de kwaliteit van het onderwijs naar beneden zou gaan. ,,Men wilde iedereen gelijk onderwijs geven. Dat is onzin, want niet iedereen ís gelijk’’, aldus de oud-rector.
Tien jaar geleden werd het stedelijk toch opgenomen in de scholengemeenschap Piter Jelles. Walther Boer is niet ontevreden over het resultaat. De gymnasiasten mochten in hun eigen gebouw aan de Noorderweg blijven, waardoor het karakter van de school is behouden.
Burgemeester De Boer van Leeuwarden, die in de Grote Kerk van Leeuwarden een toespraak hield, vertelde de leerlingen dat ze eigenlijk niet het 125-jarig bestaan vieren, maar het 445-jarig bestaan van de school. Het stedelijk gymnasium werd in 1879 geopend na een onderwijshervorming en is eigenlijk een voortzetting van de Latijnse school uit het begin van de zestiende eeuw. Het stedelijk gymnasium begon met 55 leerlingen. Onder hen de latere socialistische leider Piter Jelles Troelstra, wiens naam de school sinds 1993 draagt. De school mag er zich op voorstaan dat zo’n groot politiek leider zich op het gymnasium heeft gevormd, vindt de burgemeester.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties