De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiomaandag, 12 januari 2004

Miljoenenplan basisscholen

Beetsterzwaag – De basisscholen in Opsterland worden opgeknapt. Ook worden enkele schoolgebouwen die ouder zijn dan veertig jaar indien nodig vervangen. Opsterland wil voor de opknapbeurt 22 miljoen euro uittrekken in de komende vijftien jaar. Opsterland telt in totaal 29 basisscholen, elf christelijke en achttien openbare.

Het geld wordt vooral besteed aan nieuwbouw, het onderhoud van de schoolpleinen, aanpassingen vanwege veranderende arbo- en brandveiligheidseisen, onderwijskundige vernieuwing waardoor extra ruimte nodig is en vervanging van de ICT.
Opsterland heeft een inventarisatie gemaakt van wanneer welke scholen ouder zijn dan veertig jaar, of deze leeftijdsgrens naderen. Veertig jaar is de afschrijftermijn voor de semi-permanente gebouwen. Indien nodig worden enkele schoolgebouwen vervangen. In 2003 zijn acht van de openbare scholen en drie van de christelijke schoolgebouwen ouder dan veertig jaar. In 2010 zijn dit er respectievelijk dertien en vier. ,,In principe worden schoolgebouwen die ouder zijn dan veertig jaar vervangen’’, aldus wethouder Duursma.
,,Maar we zullen eerst kijken of dit nodig is. Wellicht dat enkele aanpassingen ook voldoende zijn. We moeten natuurlijk niet aan kapitaalvernietiging doen.’’
Binnen vijf jaar krijgen mogelijk De obs Flambou, obs Trimbeets en obs De Bôge in Gorredijk, cbs Rehoboth en obs De Skâns in Frieschepalen nieuwbouw. Tussen 2008 en 2012 zijn cbs De Opdracht in Ureterp, cbs De Foarikker en obs ’t Foarwurk in Siegerswoude en obs De Vlieger in Gorredijk aan de beurt.

Brandveiligheid

De onderwijskundige vernieuwingen, bijvoorbeeld de gewijzigde oppervlaktenormen, noopt Opsterland tot aanpassing van de schoolgebouwen.
,,Het is niet zo dat we meteen alle schoolgebouwen gaan aanpassen’’, licht Duursma toe. ,,We doen dit pas als de school aan de beurt is voor onderhoud of vervanging.’’ Verder brengen de verscherpte arbo- en brandveiligheidseisen aanpassingen met zich mee. Overigens heeft de gemeente hierin al geďnvesteerd.
,,We hebben voor iedere school een gebruikersvergunning’’, aldus Duursma. Ook worden schoolpleinen aangepast en verbeterd. Daarbij valt te denken aan het verharden van de pleinen, het plaatsen van hekken en het opknappen van de speeltoestellen.
De laatste kostenpost betreft de vervanging van de ICT. Alle scholen beschikken over computers. Meer dan de helft van de schoolbesturen geeft aan dat de computers, de snoeren en stopcontacten tot onveilige situaties leiden.
De commissie maatschappelijke aangelegenheden van Opsterland praat volgende week maandag over het huisvestingplan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties