De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 12 januari 2004

Groeibriljanten laten zich zien tijdens winterkampioenschappen
Jonge zwemmers blinken uit

Dokkum – Dit weekeinde werd in Dokkum maar weer eens duidelijk dat de zwemkring Friesland over de nodige toppers beschikt. Jonge toppers vooral. Ruwe diamanten die tijdens de Friese winterkampioen-schappen weer bewezen dat er nog veel van hen verwacht mag worden.

GERARD BOS
Caroline Stuut is er een voorbeeld van. Het blijft voor de zwemster van DZPC een vreemde gewaarwording, zo’n kampioenschap met Friese clubs. De 15-jarige Stuut zwom de laatste jaren voor haar thuisclub ZPC uit Stadskanaal. Al snel bleek dat ze talent had en daarom besloot ze het Friese zwemmilieu in te duiken. Dat ze bij DZPC uitkwam, zegt wat dat betreft genoeg. ,,Daar kon ik me het beste ontwikkelen, dacht ik”, zo keek Stuut terug op de ‘transfer.’
Dat ze dat goed had ingeschat, wordt wel duidelijk aan de hand van de resultaten. Bij het NK langebaan in Dordrecht was ze vorige maand bijvoorbeeld goed op dreef en won ze eremetaal. Dat deed ze ook in Dokkum, maar dan vooral in haar leeftijdscategorie, meisjes jonger dan 16 jaar. De jonge DZPC-zwemster baalde wel flink van het feit dat ze maar liefst vijf keer tweede werd in de totaalstand op een discipline, waardoor ze dus steeds net naast een algeheel kampioenschap greep.
Eén keer lukte haar dat wel, op de 200 meter vlinderslag. ,,Dus toch nog eentje”, aldus Stuut. ,,Ik ben de hele week ziek geweest en wat dat betreft ben ik wel tevreden over hoe het dit weekeinde ging. Het is alleen jammer dat je zo vaak net naast die algehele titel grijpt.”
Zo werd ze op de 200 meter vrije slag verslagen door haar 22-jarige clubgenote Linda Ronda. Die won ook het algehele kampioenschap op de 100 meter vrije slag. Zij pakte bij de senioren daarnaast de titel op de 200 vlinder. ,,Ik had het allemaal niet verwacht”, zei Ronda. Voorstelbaar, gezien het feit dat de DZPC-zwemster toch vooral bekend staat om haar capaciteiten op de lange afstanden, zoals 800 en 1500 meter. Ronda was vol lof over de jongelingen. ,,Ze doen het goed, zowel Caroline als Lia. Het zegt trouwens iets over hoe goed de trainingen bij DZPC zijn. We zijn ook een hechte groep, dat scheelt.” Dat vindt ook Stuut: ,,Het is net een grote familie bij DZPC.”
Met Lia bedoelde Ronda overigens Lia Dekker, het zusje van de nationaal sterk zwemmende Inge Dekker. Ook zij won alle afstanden in haar jaargang (’87) die ze zwom. In het algemene resultaat schaarde ze zich, net als Stuut steeds bij de eerste drie. Dat de 16-jarige Willem Jan van de Vegte terecht wordt gezien als een groot talent, bewees hij ook.
Van de Vegte, ook al van DZPC, pakte op de 100 en 200 meter vrije slag de algehele titel. Clubgenoot Jurjen Smits deed dat op de 200 meter rugslag. Hij gaf het goud extra glans door het Fries record voor jongens onder 15 jaar te evenaren.
De Drachtster zwemclub voerde dus de boventoon en onderstreepte dat nog maar eens door alle estafettenummers voor senioren te winnen. Toch zijn er ook in Leeuwarden en Heerenveen de nodige groeibriljanten. Orca-zwemster Esther de Boer pakte in haar leeftijdscategorie meisjes 15 jaar en jonger vier titels.
Arjen van der Meulen, eveneens Orca, evenaarde op de 200 meter rugslag het Fries record voor jongens onder 17 jaar. De Leeuwarders waren sowieso op dreef, ook bij de senioren. Elsa de Groot schreef maar liefst drie algehele titels op haar naam; die op de 100 meter vlinder, 200 meter rugslag en op de 200 meter wisselslag.

Ruwe diamantjes

HZPC bleef niet achter bij de strijd om de bovenste plaatsen. Siemen en Wouter Keizer duelleerden er bij de jongens onder 18 en 19 jaar lustig op los. Het talentvolle Heerenveense duo pakte allebei twee titels. Casper Hut pakte bij de senioren vier titels.
Dat er het nodige zwemtalent is in Fryslân, wordt door iedereen in het zwemwereldje wel erkend. Het werd dit weekeinde in Dokkum andermaal duidelijk sommige Friese zwemmers veel potentie hebben. Het was DZPC die liet zien het verst te zijn met het slijpen van al hun ruwe diamantjes.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties