De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 12 januari 2004

Na een geslaagde lustrumeditie wil organisatie Leeuwarden Handbalstad meer
Handbalstad moet sport in Fryslân impuls geven
GERARD BOS
Leeuwarden – Hij windt er geen doekjes om. Piet Feddema wil het Friese handbal nieuw leven inblazen. Hij en de andere leden van de stichting Leeuwarden Handbalstad. Die organiseerde dit weekend voor de vijfde keer een internationaal toptoernooi en het werd (weer) een succes. Vier topploegen zeiden zonder twijfelen hun deelname toe en maakten er een boeiend weekeinde van. Twee dagen geslaagd tophandbal in Leeuwarden. Dat proeft naar meer en dus wil de stichting het succes gebruiken om het Friese handbal een nieuw gezicht te geven.
Alhoewel, een nieuw gezicht; eerst maar eens gewoon ‘een gezicht’, want zelfs dat heeft de handbalsport in Fryslân nauwelijks. Feddema is zelf oud-tophandballer en speelde drie interlands voor het Nederlands handbalteam. Hij weet dus waar hij over praat. ,,En wij allemaal in het bestuur”, verduidelijkt de 48-jarige voorzitter van de stichting Leeuwarden Handbalstad. De stichting wil zorgen voor een impuls en heeft haar oog laten vallen op de jeugd. ,,Want daar moet je beginnen”, weet Feddema. ,,In handballanden als Denemarken en Zweden doen ze niet anders.”
Uit dat laatste land is ook één van de deelnemers van dit weekeinde afkomstig: Lugi Handboll. De Zweden begrijpen de ideeën van de organisatie en werken er zonder nadenken aan mee. Zaterdag werd namelijk door de organisatie een jeugdclinic gehouden, geleid door de trainers van de Zweedse formatie en enkele spelers daarvan. ,,Zo hoort het ook. Zij zien het belang in van het ontwikkelen van handbal bij de jeugd”, concludeert Feddema.
Maar Zweden is geen Neder-land en vice versa. De voorzitter steekt een sigaret op en denkt even na. Hij beseft dondersgoed dat er hard gewerkt moet worden om de nobele ideeën ter verbetering van het Friese handbal in praktijk te brengen. ,,Toch moet het kunnen, alleen praat je dan wel over de lange termijn. ,,Maar als we een toernooi als Leeuwarden Handbalstad kunnen organiseren, wat echt door de ploegen gezien wordt als een toptoernooi, dan moeten we dit doel zeker niet uit de weg gaan.”
Het is moedig dat de stichting Leeuwarden Handbalstad de handschoen op wil pakken. De eerste stap op weg naar verbetering van het niveau van de handbalsport in Fryslân wil de stichting maken door het nodige te bewerkstelligen in het Leeuwarder handbal.
Volgens Feddema ligt er een begin bij de Leeuwarder clubs Hellas en Meteoor. ,,Je zou de beste teams van die twee verenigingen moeten gaan steunen als stichting en vervolgens voor goede faciliteiten zorgen om het niveau te verhogen. Leeuwarden moet niet alleen een handbalstad zijn door dit toernooi, maar ook door haar ploegen. Ook provinciebreed moet dat lukken.”

Europese toppers

Daarom heeft de stichting de zorg voor de Friese jeugdselecties op zich genomen. Feddema: ,,Dat gaat om eentje voor jongens tot en met 16 jaar en eentje voor meisjes in diezelfde leeftijdscategorie. Die trainen één keer per twee weken. Op termijn kan het niveau dan langzaam verbeteren.” Zo hoog als het niveau van de deelnemers dit weekeinde, zal het wel niet worden. Deelnemers waren naast de Fransen en de Zweden ook nog de Duitse topclub VfL Gummersbach en de Poolse kampioen en Champions League-deelnemer KC VIVE Kielce.
Mede doordat het een lustrumtoernooi betrof, besloot de stichting dit jaar louter Europese toppers binnen te halen en dus geen Nederlandse ploeg. ,,Dat lijkt misschien raar, maar zelfs de beste Nederlandse ploegen worden tegen dit soort Europese toppers gewoon van het veld geblazen.” Feddema zegt het zonder blikken of blozen, maar heeft wel gelijk. Tekenend is het zeker voor het lage niveau van het nationale – en al helemaal het Friese – handbal. Tijd voor actie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties