De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Bijschriftmaandag, 12 januari 2004

Een unieke oproep

Het Hoor, Isral: de Here is onze God; de Here is n! is n van de kernteksten in het jodendom

Het Sjema
Hoor, Isral: de Here is onze God; de Here is n!
Deuteronomium 6: 4
Bovenvermelde zin is n van de kernteksten in het jodendom. Het wordt het Sjema (letterlijk: hoor!) genoemd. In de gebeden van elke dag, bij de opvoeding en ook bij het sterven, speelt deze tekst een centrale rol. Het Sjema is het eerste gebed dat een joods kind wordt geleerd en het laatste dat iemand zegt vr zijn sterven.
De beroemde rabbi Akiva, die vreselijke martelingen door de Romeinen moest ondergaan, stierf met het Sjema op de lippen. En velen na hem hebben hetzelfde gedaan.
Isral nadert om te horen. Horen en luisteren zijn moeilijk in een tijd waarin je zo snel en zo luid mogelijk jezelf moet laten horen. In een tijd waarin het wemelt van stemmen, moet je wel gaan schreeuwen om nog gehoord te worden. En wat komt er dan van de stem van God terecht?
In de veelheid dreigt de Ene te verdwijnen. Daarom is het goed innerlijk stil te worden en met alle aandacht elke dag opnieuw dit geloofsgetuigenis hardop te zeggen. De Here is n, enig, uniek, ongedeeld, heel. Het belijden van de eenheid van God brengt een mens bij de opdracht om zelf n te worden, niet verdeeld in zichzelf, niet verdeeld tegen anderen. Het Sjema is een teken in de wereld van Gods koningschap. Wij erkennen dit koningschap als wij Hem willen dienen.
Het volk Isral antwoordt God positief, als het het Sjema zegt met een toegewijd, onverdeeld hart. Die toewijding zal haar uitwerking niet missen in een wereld vol onverschilligheid en tweedracht.
Geprezen zij Gij, enige en unieke God,
uw liefde voor ons is onverdeeld;
wij stellen ons open voor uw eenheid;
maak ons n met uw wil.
Thijs Weerstra
Uit: Lichtinval, Kok Kampen

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties