De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Cultuurwoensdag, 4 februari 2004

Heldhaftigheid en moed van de Scheepsjongens
JACK FRÖLICH
Op 28 december 1618 vertrok Willem IJsbrantsz. Bontekoe met zijn schip de ‘Nieu Hoorn’ vanaf Texel naar de Oost. Voor de kust van Afrika kreeg het schip te maken met stormen waarbij men de zeilen verspeelde. Men kon vanwege deze stormen Kaap de Goede Hoop niet aandoen en dus kon men ook de proviand niet verversen. Een groot aantal van de opvarenden kreeg scheurbuik en Bontekoe ging aan wal op het eiland Mauritius.
Nadat de patiënten waren opgeknapt, vervolgde men de reis. In november 1619 voltrok zich in de Straat van Soenda een ramp, het schip vloog in brand en 300 vaten buskruit kwamen tot ontploffing. Veel van de opvarenden kwamen in deze vuurzee om. Bontekoe en 72 overlevenden bereikten Sumatra en werden opgepikt door een Nederlandse vloot die daar op dat moment toevallig langskwam.

Gepubliceerd

Bontekoe heeft dit alles nauwkeurig in zijn scheepsjournaal vermeld, en in 1646 is het scheepsjournaal van deze gedenkwaardige reis door de uitgever Jan Jansz Deutel gepubliceerd. Johan Fabricius heeft in 1923 het boek De scheepsjongens van Bontekoe geschreven, een boek dat gretig door veel kinderen werd gelezen. De spannende avonturen van de drie scheepsjongens Padde, Hajo en Rolf spreken ook nu nog tot de verbeelding.
Op het gegeven van het legendarische boek De Scheepsjongens van Bontekoe heeft men gemeend dit te bewerking tot een aansprekende musical. Pieter van de Waterbeemd heeft voor deze musical het script geschreven waarin hij in het kort het verhaal vertelt, maar ook zijn fantasie gebruikt. Hij maakt gebruik van het liedje Daar was laatst een meisje loos , met andere woorden hij laat een meisje, verkleed als matroos meevaren. Dit wordt natuurlijk al gauw ontdekt, maar zij sluit vriendschap met Padde, Hajo en Rolf waarin de romantiek dan ook niet vergeten wordt.
De liederen die gezongen worden zijn van de hand van tekstschrijver Sjoerd Kuyper en componist Fons Merkies. Het zijn goed in het gehoor liggende melodieën en er komen, hoe kan het ook anders, ook verschillende shanty’s in voor die overigens uitstekend worden gezongen.
Helaas houdt verder de kwaliteit van het zingen vaak te wensen over, niet altijd even zuiver en toonvast. De rol van schipper Bontekoe wordt met verve gespeeld door Frans van Deursen en ook de rollen van Hajo, Rolf en Padde respectievelijk gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, Marijn Klaver en Arjan Duine worden goed uitgewerkt. Lottie Hellingman speelt de rol van ‘scheepsmeisje’ met overtuiging.
De Scheepsjongens van Bontekoe is een plezierige musical om te zien en te beleven, een musical met leuke teksten, soms agressief, maar ook ontroerend en vol humor.
Musical: ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: 325 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties