De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Cultuurwoensdag, 4 februari 2004

Three-ality zingt mee met Ali B
JOHAN VELLINGA
Laat ze maar gaan, de drie meiden die samen de groep Three-ality vormen. De jonge Friezinnen weten precies wat ze willen en hoe ze dat gaan aanpakken. Aan ambities hebben de zusjes Femke en Sanne Hoeksma en Marieke Meijer uit Leeuwarden geen gebrek. ,,Wij willen beroemd worden’’, zeggen ze in koor. Ze zijn intussen hard op weg. Afgelopen weekeinde namen de meiden samen met de rapper Ali B het liedje Dit Is Ali op.
De Marokkaan Ali B is een rijzende ster in hiphoppend Nederland. Net als de veel bekendere Raymzter komt hij uit Almere. Hij rijmt de teksten, de drie meiden zingen in het Nederlands een catchy Oosters klinkend refrein.
Het opnemen in een studio in Haarlem was een leuke ervaring. Maar bovenal kan het liedje wel eens een eerste stap zijn naar grotere bekendheid in Nederland. De single komt voorlopig nog niet uit. ,,Het moet een beetje een zomerhitje worden’’, zegt Femke, met 18 jaar de oudste van de twee zusjes. ,,In april nemen we eerst nog een clip op. Daar krijgen we een grote rol in.’’
De drie meiden leerden Ali B kennen tijdens een optreden in het kader van Made in Holland-optreden in Amsterdam. Hij benaderde het trio en wilde telefoonnummers uitwisselen. Enkele weken later hing de Marokkaan al aan de bel. ,,Of we op een nummer wilden meezingen’’, legt Femke uit.
Marieke, met haar 19 jaar, de oudste van de groep, zag de samenwerking meteen zitten. ,,Het klikte. Hij is een Marokkaan, wij zijn Friezinnen. Dat is een leuke combinatie.’’ ,,Het is ook een beetje een antiracistisch nummer’’, geeft Femke aan. Het was niet zo dat de meiden slechts een refrein kwamen inzingen. Ze kregen een tape en gingen zelf wat arrangementen uitwerken. Femke: ,,We hebben onze eigen inbreng gehad. Hij vroeg er ook om en stond overal open voor.’’
Marieke, met haar zeventien jaar de Benjamin, denkt al weer verder dan de samenwerking met Ali B. ,,Dit is goed voor onszelf. Het is een mooi opstapje.’’ Een opstapje naar een muzikantenbestaan.
De meiden van Three-ality weten al sinds de muziekschool dat ze iets met optreden wilden gaan doen. Marieke was zo in de ban van roem dat ze bij Parnas zelfs ooit een briefje ophing. ,,Help, wie kan mij beroemd maken?’’ Ze kan er nu nog om lachen. Met z’n drieën vormden ze in het begin een tijdlang de band Flat Out. De naam moesten ze veranderen. Er was nog een groep die zo heette.
Waar Three-ality inmiddels een beetje bekendheid geniet is de eigen streek. Onlangs traden ze samen op met De Nije Kast tijdens de Fryske Hjerstfeesten. In 2002 wonnen ze bovendien het Friese songfestival Liet! met het nummer Fûgelfrij. Bij de internationale editie wonnen ze de publieksprijs. Liet! was ook waar het voor Twarres (Wêr Bisto?) allemaal mee begon.
De meiden van Three-ality willen overigens niet in het hokje van zoetsappige streekliedjes geduwd worden. Alledrie houden ze onder andere van de hedendaagse R&B. Die muziekstroming moet de basis vormen voor een nog op te nemen album.
Een groep als Destiny’s Child is een beetje een voorbeeld voor de meiden. Toch willen de meiden veel invloeden uit andere muziekstijlen in de muziek integreren. Van Ierse en Schotse tot Afrikaanse invloeden. ,,Het is allemaal interessant’’, zegt Sanne.
Zingen kunnen de meiden, dat staat wel vast. Maar liedjesschrijven gaat ze tot nu toe wat minder af. Ze hebben net een demo opgenomen om platenmaatschappijen te interesseren voor een contract. Ondertussen is er zoektocht naar goede liedjesschrijvers. Zelf werkt het trio aan andere belangrijke zaken. De meiden zijn bezig met mediatraining, leren alles over choreografie en presentatie en nemen extra zanglessen. Femke, die zich een beetje als gezicht van de groep presenteert, legt uit: ,,Je krijgt misschien maar één kans. Dan moet je er helemaal 100 procent klaar voor zijn. We staan pas aan het begin.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties