De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiowoensdag, 4 februari 2004

Winkeliers Nieuwestad willen vergoeding
Leeuwarden - Winkeliers aan de Leeuwarder Nieuwestad willen een schadevergoeding nu er opnieuw een omvangrijke herbestrating plaatsvindt in het centrum. Terwijl de ondernemers hierdoor veel overlast ondervinden, stelt de gemeente stelt zich erg laconiek op, oordeelden de ondernemers gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in het stadskantoor. ,,We hebben nog geen excuusbrief gehad, laat staan een voorstel ter compensatie van de overlast’’, aldus H. Bosma van damesmode Spring Garden.
De Nieuwestad werd in de periode 1999-2000 heringericht en bestraat met Chinese natuurstenen. Al voor de oplevering bleek de kwaliteit van de bestrating ver onder de maat. Veel stenen lagen schots en scheef of waren verzakt. De gemeente bakkeleide met aannemer Jansma Wegen en Milieu uit Drachten over de schuldvraag en het kwam tot een schikking. De afspraken weigert het college openbaar te maken, maar zeker is dat de herbestrating de gemeente 850.000 euro kost.
Medio maart zal aannemer De Vries uit Sneek met de klus beginnen, het werk duurt tot eind september. Tijdens de zomervakantie wordt doorgewerkt. ,,Kan er niet meer tempo worden gemaakt door met twee ploegen te werken?’’, vroeg VVD- raadslid W. Feddema. J. Algra van de gemeente legde uit dat het werken met Chinese stenen een specialisme is. ,,Geschikte stratenmakers zijn schaars en wij willen kwaliteit.’’ Gegniffel in de zaal.
De slechte bestrating zal steeds in vakken van dertig meter worden vervangen. Aan de hand van proefvakken, die anderhalf jaar geleden werden aangelegd, is gekozen om aan de zuidzijde het straten in beton toe te passen. Aan de noordzijde worden de Chinese stenen in zogenoemd split gelegd. Met name de laatste werkwijze bezorgt de winkeliers rillingen. ,,Dat wordt rampzalig. Die keien gaan bij regen drijven, dat kan je al zien bij de proefvakken. Volgend jaar zitten we hier weer’’, zo meende een ondernemer, die bijval kreeg van zijn collega’s.
De winkeliers hoorden alle ontwikkelingen morrend aan. Bosma van Spring Garden: ,,Een gebaar van de gemeente lijkt mij wel op z’n plaats, bijvoorbeeld een compensatie voor de overlast in de vorm van kwijtschelding van een deel van de baatbelasting.’’ Volgens projectleider K. Stevens vindt het college een financiële compensatie niet aan de orde.
Met name de horecaondernemers waren verontwaardigd over het feit dat uitgerekend midden in de zomer de stenen onder hun terrasjes vandaan worden gehaald. ,,Het is voor ons het topseizoen! Had die planning echt niet anders gekund?’’, vroeg een cafébaas boos. Algra legde uit dat de hele planning logistiek erg nauw samenhangt met het uitharden van de bestrating in beton en met de werkzaamheden aan de Lange Pijp.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties