De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Agendawoensdag, 14 april 2004

De uitagenda van 15 – 21 april 2004
Klassiek
Koren Vrijdag om 20.00 uur geven De Baggelbaksjongers, het plaatselijke koor van de plattelandsvrouwen, het christelijk gemengd koor Looft de Heer en de volksdansgroep De Skotse Trije een optreden in It Trefpunt in Nij Beets.
Orgel In de Doopsgezinde Vermaning te Drachten geven Rein Albert Ferwerda (orgel en piano) en Heleen van Osch (hobo) om 20.00 uur een concert. Op het programma staan werken van o.a. J.S. Bach, G.P. Teleman en J. Rheinberger.
Orgel In de Meinardskerk te Minnertsga geeft organist Jan Jongepier zaterdag om 20.00 uur een concert op het Robustelli-orgel.
Drachten, In de Oase te Drachten wordt zaterdag een jubileum- én afscheidsconcert gegeven door gospelgroep ‘Star of Hope‘ uit Opeinde. Aanvang 20.00 uur. De presentatie is in handen van Ben Ketting, en tevens is er ’s middags om 14.00 uur een voorstelling voor kinderen van 6 - 12 jaar met Ben Ketting.
Componisten verhalen In deze vierdelige serie komen componisten en hun tijdgenoten aan het woord in brieven, dagboeken, recensies en essays ter omlijsting van het muzikale gedeelte van het programma. De muziek wordt ditmaal uitgevoerd door het Párkány Kwartet en het programma wordt gepresenteerd door Carel Alphenaar. Het concert is zondag om 15.00 uur te beluisteren in De Harmonie te Leeuwarden.
Boadskip Vrijdag en zaterdag wordt er om 20.00 uur in de Gereformeerde Kerk te Berlikum een concert gegeven in het kader van 30 jaar Bliid Boadskip Sjongers, onder leiding van Saskia Heeringa. Medewerking wordt verleend door het Frysk Senioren Orkest onder leiding van Gerrit Heeringa en door de Fries/Canadese solist Eddy Dykstra. Tijdens dit concert wordt het speciaal voor dit jubileum geschreven lied Sjongsiik ten gehore gebracht, speciaal geschreven door Durk Dijkstra en Feike van Tuinen.
Schumann Rixt van der Kooij komt zondag om 11.00 uur naar Theater Romein te Leeuwarden waar zij liederen ten gehore zal brengen van Robert Schumann.
Mannenkoor Het Leeuwarder Mannenkoor geeft zaterdag om 20.00 uur een voorjaarsconcert in de Pelikaankerk te Leeuwarden. Het koor staat onder leiding van dirigente Janny Kok en wordt op de piano begeleid door Oeds Wijnsma. Tevens wordt medewerking verleend door het Leeuwarder Vrouwenkoor, onder leiding van Piet Lautenbach met aan de piano Alian Boonstra, en de Christelijke Muziekvereniging De Bazuin.
Trio Het Osiris Trio treedt volgende week woensdag om 20.15 uur op in De Koornbeurs te Franeker met Variaties van de Eerste Weense School . Op het programma staan Trio opus 44, Trio opus 1212a en Trio opus 11 van Beethoven.
Gospel
Jubileum Gospelgroep Star of Hope uit Opeinde viert haar 20-jarig bestaan. Om dit jubileum te vieren en om tegelijkertijd afscheid te nemen van dirigent Wim Dijkstra wordt er zaterdag om 20.00 uur in De Oase in Drachten een concert georganiseerd met medewerking van gospelgroep The Joy Singers uit Oentsjerk. Eveneens ter gelegenheid van genoemd jubileum wordt zaterdag om 14.00 uur in De Oase te Drachten een kindervoorstelling georganiseerd door Ben Ketting, onder andere bekend van het televisieprogramma Prinsen en Prinsessen van de EO.
Hafabra
Uitvoering In De Harmonie te Leeuwarden geven de leden van Da Capo zaterdag om 19.30 uur hun jaarlijkse uitvoering. Da Capo beschikt over een Harmonie, onder leiding van Oene Krist, over een Majorettegroep, onder leiding van Beitske Zwerver en Ria Pol, en over een dweilorkest De Galgelappers, onder leiding van Theo Wildervank.
Volksmuziek Kultureel Sintrum De Groate Kerk in St. Jacobiparochie organiseert zondag om 15.30 uur een concert van De Oldehovekapel uit Leeuwarden. Met aansprekende Böhmische en Egerländer volksmuziek maken deze muzikanten, onder leiding van Sjaak van der Reijden, een sfeervol optreden met polka’s, walsen en af en toe een pittige mars. De instrumentale nummers worden afgewisseld met een vocaal optreden van zangerspaar Durk en Annelies.
German Brass De tien beste koperblazers uit Duitse toporkesten vormen samen het fameuze brass tentet ‘German Brass ’. Zondag om 15.00 uur geeft de groep in de Oerdracht in Joure met hun adembenemende virtuositeit en speelplezier een concert op wereldniveau.
Jubileumconcert In de Trime in Balk wordt zaterdag om 20.00 uur een jubileumconcert gegeven door Streekharmonie Concordia met medewerking van de zanger Ernst Daniël Smid.
Fanfarekampioenschap In De Lawei te Drachten worden zaterdag de derde Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen gehouden, waaraan vijftien orkesten zullen deelnemen. Het programma begint om 12.55 uur.
Jazz
Hans Dulfer Hans Dulfer komt al meer dan 20 jaar bij Hothouse Redbad over de vloer. Vrijdag om 21.00 uur treedt hij op uitnodiging van Hothouse Redbad op in De Harmonie te Leeuwarden, samen met zijn band en staat garant voor een avond onvervalste funk en jazz.
Streetmusic De band Jade Streetparade is een grote, volledig akoestisch spelende band, bestaande uit twee vrouwen en zes mannen. De band treedt volgende week donderdag om 19.15 uur op in het café van het Posthuis Theater te Heerenveen. De band speelt funk, jazz, soul, pop, latin en New Orleans-jazz en is mobiel, dus beweegt zich dwars door het publiek.
Pop
Westbroek Zaterdag om 23.30 uur is er in de loods van Loonbedrijf Brandsma te Wolsum een concert van Westbroek & Consorten.
Concert Het Centrum voor de Kunsten Sneek, Wymbritseradiel, Boarnsterhim organiseert zondag om 11.30 uur een concert in de concertzaal van het Centrum voor de Kunsten te Sneek. Aan het concert werken verschillende groepen mee die onderdeel zijn van of betrokken zijn bij genoemd centrum. De optredens worden verzorgd door het popkoor Local Vocal, een jazztrio en door Magda van der Kooij met een aantal van haar (dwars)fluitleerlingen.
Kleine Prijs van Sneek In muziekcentrum Schaaf te Leeuwarden zal zaterdag om 20.00 uur een voorronde plaatsvinden van de provinciale wedstrijd de Kleine Prijs van Sneek .
Gothic Op poppodium Iduna te Drachten staan zaterdag vanaf 21.00 uur drie bands op het podium uit het genre gothic, industrial en electro, te weten: Suicide Commando, Tactical Sect en Namnambulu.
Popconcert voor kinderen VOF de Kunst treedt volgende week woensdag om 14.00 uur en 16.00 uur op in De Lawei te Drachten met een speciaal popconcert voor kinderen, getiteld Beesten! Er is een lapjeskat zoek en VOF de Kunst reist de hele wereld over om de kat te zoeken. Onderweg ontmoeten ze allerlei dieren, die al dan niet de waarheid spreken over de verblijfplaats van de vermiste lapjeskat.
Ilanois Zaterdag geeft de band Ilanois om 22.00 uur een concert in café Scooter‘S in Leeuwarden. Ilanois is de band rondom Ilan Palstra. Ze brengen naast eigen werk ook covers. De band heeft al voor verschillende topbands het voorprogramma mogen verzorgen.
Frank Boeijen De muziek van Frank Boeijen behoeft geen introductie en ook zijn hese stem, zijn melodieuze muziek en zijn dichterlijke teksten zijn bekend. Dat neemt niet weg dat het een feest is om Frank met zijn vierkoppige band weer op het toneel te zien staan en dat kan. Vrijdag om 20.00 uur treedt Frank Boeijen op in De Lawei te Drachten en zaterdag om 20.15 uur in de Harmonie te Leeuwarden met zijn Theatertour 2004 .
Ensemble Vocaal ensemble Lijn 12 verzorgt zondag om 10.30 uur een concert in de hal van het Antonius Ziekenhuis te Sneek. In dit programma gaat Lijn 12 terug naar de roots van de blues en jazz, te beginnen bij de originele Afrikaanse muziek. Daphne Goudsmit verzorgt de gesproken tekst.
Golden Earring De Haagse rockband Golden Earring treedt dinsdag om 20.15 uur op in De Harmonie te Leeuwarden met hun Unplugged tour.
Top100 De top10 formatie Flightcase treedt vrijdag om 22.00 uur op café Scooter‘S te Drachten.
Folk In Zalencentrum Van der Wal te Sneek kunt u zaterdag vanaf 21.00 uur gaan luisteren naar een optreden Keith Hancock en naar het duo Bente & Leif. Hancock is een excellente liedjesschrijver, zanger en bovenal accordeonist. Zijn liedjes gaan over diverse onderwerpen: sociaal onrecht, droevige liefdes en humoristische observaties. Het duo Bente & Leif heeft op hun repertoire een mix van oude Deense folksongs, hedendaagse liedjes in het Deens en Engels, levendige Scandinavische tunes en ook een beetje Cajun.
Toneel
Koning Lear Toneelgezelschap De Wetten van Kepler speelt dinsdag om 20.30 uur in De Harmonie te Leeuwarden Shakespeare’s King Lear. Gekozen is voor een bewerking waarin de nadruk ligt op de verhouding tussen vaders en kinderen en tussen de kinderen onderling.
Jeugd In de jeugdvoorstelling Van de wind, de modder en een kloppend hart laat gezelschap Wederzijds weten hoe de dingen tot leven komen. De voorstelling is zondag om 14.00 uur te zien in De Harmonie te Leeuwarden en is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.
Jeugd In De Harmonie te Leeuwarden speelt toneelgroep Eigen Werk volgende week woensdag om 15.00 uur een speciale voorstelling voor jeugd vanaf 4 jaar, genaamd Boerderijtoneel. Met humoristische scènes en vrolijke liedjes nemen Pieter Tiddens en Tido Visser kleuters een kijkje op de boerderij.
Romeo & Julia Toneelgroep Amsterdam staat volgende week donderdag om 20.00 uur op de planken van De Lawei te Drachten en volgende week woensdag om 20.15 uur in De Harmonie te Leeuwarden met Shakespeare‘s Romeo en Julia . Het verhaal van twee mensen die niet verliefd mogen worden omdat de haat tussen hen in staat. Tegen alle verboden in volgen ze toch hun hart en bekopen dat uiteindelijk met de dood. Met onder andere Pierre Bokma, Hans Kesting en Titus Muizelaar.
Jongerentoneel Het Syndicaat speelt dinsdag om 20.00 uur in De Lawei te Drachten het stuk Lijk van Esther Gerritsen. De voorstelling gaat over de illusie dat het leven maakbaar is; je moet jezelf beschermen, want daar heb je recht op. Je hebt ook recht op een leuke baan, op amusement, op veiligheid en als het nodig is, mag je daarvoor moorden. Met Isabella Chapel, Niek van der Horst en Manon Nieuweboer.
Drama Het Nationale Toneel speelt zaterdag om 20.15 uur in De IJsherberg in Dokkum het stuk Blauw/Oranje . Een uiterst intelligent en spannend kamerdrama, waarin actuele politieke en maatschappelijke dilemma’s aan bod komen.
Komedie Jeroen van den Berg speelt zondag om 20.30 uur in Theater Romein te Leeuwarden in een komedie van Noël Coward, getiteld Private lives. Een stuk over het weerzien van twee mensen, die hun lichtontvlambare huwelijk achter zich hebben gelaten en elkaar vervolgens met hun nieuwe partner weer treffen aan de Franse Rivièra.
Kopstoot Theatergroep Aluin vult haar acteursensemble aan met cabaretiers Audrey Bolder en Victorine Plante van Bolder & Plante, Ramses Graus van Rul en Noël van Santen van Schudden. Aluin treedt zaterdag om 20.15 uur op in het Posthuis Theater te Heerenveen met de voorstelling Kopstoot . Een komedie vol razendsnelle dialogen, hilarische ontwikkelingen en kinderlijk onvolwassen personages, waarmee je toch graag een biertje zou willen drinken.
Cabaret
Soep Rob Kamphues treedt volgende week donderdag om 20.15 uur op in De Koornbeurs te Franeker met zijn programma Oersoep . Samen met Coen Jutte en Peer van den Berg brengt hij een real life science fiction cabaretprogramma waarbij één vraag centraal staat: wat zou jij doen als je in vijf minuten moest uitleggen waarom de mensheid moet blijven bestaan?
Held Na het grote succes van haar vorige programma komt Nilgün Yerli vrijdag om 20.15 uur naar het Posthuis Theater te Heerenveen met haar nieuwe programma Held op blote voeten. Zonder schoenen in elk geval, want daar heeft ze genoeg van gekregen: loden schoenen, schoenen waar je naast gaat lopen, wringende schoenen, schoenen waar je niet graag in gaat staan, schoenen waar van alles in geschoven is, schoenen als vleugels.
Bildts De Bildtse Vrouwen Van Nu spelen vrijdag om 20.00 uur in Ons Huis te Sint Annaparochie de Friese cabaretvoorstelling Tuskentiden.
Try-out Lebbis staat vrijdag om 20.15 uur op het toneel van De Koornbeurs te Franeker met een try-out van zijn voorstelling W2P . Met dit programma zet Lebbis u het grootste cabaretspektakel voor dat u ooit voor uw zuurverdiende euro’s kon bijwonen.
Theater
Poppentheater Zaterdag, zondag en volgende week woensdag kunt u om 15.00 uur weer genieten van een poppenspel in Poppentheater Jan Doedel te Tjerkgaast. Gespeeld wordt de voorstelling Bloep Bloep . Een verhaal over een vis die zich niet als een vis in het water voelt.
Jeugdvoorstelling Het Filiaal treedt zondag om 15.00 uur op in De Harmonie te Leeuwarden met de jeugdvoorstelling Een kleine sneeuwstorm. Kommer vindt alles vervelend totdat hij op een dag ontdekt dat zijn krant leeft en dat lege potjes eigenlijk volle potjes zijn. Vanaf dat moment wordt alles anders. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.
Ekstra foarstelling Theaterkollektyf Griene Sjippe spilet sneon om 20.00 oere yn Bûtenpleats It Wiid yn Earnewâld in twadde, ekstra foarstelling fan it stik Flits flats .
Circus Koster In de bovenzaal van Herberg De Gekroonde Leeuw te Arum wordt zondag om 15.30 uur een optreden verzorgd door Herman Erbé (ex-Circus Custers) en Bert Koster (cabaretier) en band.
Musical Roll Along van Stephen Sondheim is het verhaal van de jarenlange vriendschap tussen een componist, zijn tekstschrijver en een romanschrijfster, verwerkt tot een bruisende musical die wordt uitgevoerd door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. De voorstelling is dinsdag om 20.00 uur te zien in De Lawei te Drachten.
Tryater Freed spilet Tryater yn De bidler yn Wergea om 20.00 oere it stik Yerma, sneon om 20.00 oere yn Sporthal yn Makkum, tiisdei om 20.00 oere yn De Schalmei yn Hurdegaryp, nije wike |woansdei en tongersdei om 20.00 oere yn De Wjukken yn Mantgum. Yerma is jong en moai en troud mei Juan, in sterke kreaze man. Sy ha alles. It iennichste wat harren ûnbrekt is in bern mar Yerma rekket net yn ferwachting. Skriuwer Lorca hat mei dizze trageedzje net allinne in oanklacht tsjin de maatskippij en de beheiningen dêrfan skreaun, mar fertelt ek oer de eangst fan Yerma oer it bûtensletten fielen en oer de man foar wa’t hûs, hiem en besit hieltiten wichtiger wurde. Yn de bewurking die Shireen Strooker foar Tryater makket, wurdt Yerma in muzikale foarstelling.
Mata Hari Het leven van Margarethe Zelle uit Leeuwarden, alias Mata Hari, is onderwerp voor een kleine en intieme muziektheatervoorstelling die volgende week donderdag om 20.45 uur te zien is in het Posthuis Theater te Heerenveen en zaterdag om 20.30 uur in Theater Romein te Leeuwarden. Terwijl vertelster Nel Lekatompessy het leven van Mata Hari schetst, wordt die vertelling in liedjes becommentarieerd door Lysbeth Riemersma. Het repertoire is een keuze uit liederen van de Friese dichter Fedde Schurer, oude Maleise slaapliedjes, Duitse liefdesliederen van Schumann en Franse chansons van Edith Piaf.
Dans
Jazzdans In het gymnastieklokaal te Wergea wordt zaterdag en zondag om 17.00 uur een moderne jazzdansvoorstelling opgevoerd, gemaakt door Marit Bamboe. De voorstelling bestaat niet alleen uit dansers van Wergea maar ook werkt de Jeugdtheaterschool uit Leeuwarden mee, onder leiding van Hilde Mulder.
Perfecti Volgende week donderdag om 20.30 uur is er in Theater Romein een optreden van Perfecti - Jens Van Daele. Perfecti is geïnspireerd op de religie en de vooruitstrevende denkbeelden van de Middeleeuwse Katharen.
Moderne dans Galili Dance heeft een nieuw programma The Wind Tree en treedt zaterdag om 20.15 uur op in De Koornbeurs te Franeker. Het programma bevat vier werken met als uitsmijter Through Nana’s eyes , Galili’s theaterhit uit 1994 op muziek van Tom Waits. Het programma wordt gecompleteerd door werk van twee choreografische talenten uit de eigen gelederen, Sarah Wiktoriwicz en Stephen Shropshire.
Museumweekend
Heerenveen Aansluitend op het thema van het museumweekend, organiseert Museum Willem van Haren zaterdag en zondag een workshop Verhalen vertellen , geleid door enkele vrouwen van Vertelhuis de Ster. De workshop wordt gehouden van 13.30 uur tot 16.30 uur. Opgave is noodzakelijk bij het museum, tel. 0513-623408.
Jelsum Dekema State staat zaterdag en zondag in het teken van het Museumweekend met als thema De kunst van het vertellen. Gedurende openingstijden, 13.00-17.00 uur, komen de vele portretten van vroegere bewoners tot leven. In de ambiance van Dekema State stappen zijn uit hun lijst en vertellen hun verhaal. De acteurs zijn Ate Brinksma, Tine Broekens, Anneke Fierstra en Hendrikus Dijkstra.
Warten In het Earmhûs vertelt oud-dorpsgenoot Rense Westra zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur uit de bundel De kleine mensen van Friesland. Oud-Wartenster Anneke Hoo-gendoorn-Huismans vertelt het op haar manier; haar thema is Onkruid, bestaat dat? De openingstijden zijn zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur.
Lezing
Bolsward In het Marne Theater treedt theatermaker en verteller Peter Vermaat zaterdag om 20.00 uur op met de vertelling Titus Brandsma, held of heilige?
Heerenveen Auteur Arthur Japin geeft volgende week woensdag om 20.00 uur een lezing over zijn werk in het Posthuis Jachtweide.
Leeuwarden Louwrien Wijers houdt vrijdag om 20.00 uur een lezing in De Infirmerie over Beuys, Friesland en de Dalai Lama.
Midwolde De Historische Kring gemeente Leek en omstreken organiseert volgende week donderdag om 20.00 uur in Theehuis Vredewold een lezing door S.J.Th. Homan over de buurtschap Traan (Midwolde/Tolbert).
Workum In De Klameare houdt de heer A. Veldboom uit Oudega (S) om 19.45 uur een lezing Skûtsjesilen, vroeger en nu.
Workum De heer E. de Boer houdt dinsdag om 14.30 uur een verhaal over het Warkums Erfskip in Oer de Toer.
Overig
Passie Wil je liefdesgedichten leren schrijven, hartverwarmende kunst bekijken en een meeslepende dans- of theatervoorstelling bijwonen. Dat kan vrijdag van 19.00 uur tot 22.00 uur tijdens de Passieroute, georganiseerd door Kunstcentrum Parnas te Leeuwarden.
Fertelbus De Fryske Fertelbus rydt wer troch de provinsje en is freed van 14.00-17.00 oere te finen yn ’t Slúske, Twaspan en Doarpshûs yn Terkaple mei Riemkje Hoogland as gastferteller. Nije wike |woansdei rydt de bus nei de bibleteek fan Stiens mei Lida Dykstra as gastferteller en stiet dêr fan 14.00-17.00 oere.
Klezmer Vrijdag om 20.15 treedt Di Gojim op in De Lawei te Drachten met de show De Muur . Di Gojim heeft een geheel eigen versie van d e klezmermuziek ontwikkeld: de nederklez. Het orkest verweeft traditionele Jiddische en Oost-Europese volksmuziek met Nederlandse teksten. In dit nieuwe programma wordt een brug geslagen tussen melancholische ballades, zwierige joodse volksmuziek en Nederlandse teksten van Judith Herzberg met als thema de muur: een fysieke afscheiding maar ook een barrière.
Muzykjûn De Stifting Kulturele Kommisje Boarnsterhim organisearret freed om 20.00 oere yn ’e Grifformearde Tsjerke te Warten een muzykjûn. Meiwurking ferliene Duo Ferbean út Warten, kwartet saksofoans út Warten, it gelegenheidskoar fan de Herfoarmde Gemeente Wartengahe, it koar Sjongnocht út Reduzum en de lûkpûden út Wergea.
Krite Koar Dinsdag geeft het Krite |Koar uit Balk om 20.00 uur een feestelijk jubileumconcert in de Paadwizer te Balk.
Bluegrass Vrijdag om 20.30 uur is er in wegrestaurant In De Klaver in Niebert een concert van de Stroatklinkers. Ze spelen voornamelijk bluegrass muziek, akoestische countrymuziek waarin doorgaans gitaal, banjo, mandoline, viool en contrabas een hoofdrol spelen.
Kijklessen Voor iedereen die meer wil weten over Algemene Muzikale Vorming organiseert het Centrum voor de Kunsten zeven kijklessen. Deze lessen zijn behalve voor de familieleden van de huidige amv-leerlingen ook bedoeld voor toekomstige leerlingen en hun ouders. Data en plaatsen: Op 20 april is er een kijkles op de Wijbrandischool Oudehorne die om 15.30 uur begint. Op 21 april zijn er twee kijklessen op de muziekschool te Wolvga, om 13.00 uur en 14.00 uur. Ook in de Aanloop in Appelscha is er op 21 april een kijkles, namelijk om 14.30 uur.
Nationaal Museumweekend Het landelijk thema van het Nationaal Museumweekend, zaterdag en zondag is dit jaar De kunst van het vertellen.
Kunstmarkt Zaterdag is er in wijkgebouw ‘de Toekomst‘, Achlumerstraat te Leeuwarden vanaf 11.00 uur een kunstmarkt georganiseerd in een Franse sfeer met kraampjes en een terras, met Frans hapjes en muziek.
Aankondigingen voor Uit deze week dienen uiterlijk twee weken vóór publicatie binnen te zijn bij de cultuurredactie cultuur@frieschdagblad.nl) of het redactiesecretariaat (secretariaat@frieschdagblad.nl). Tevens is de uitagenda op onze website www.frieschdagblad.nl te zien!

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties