De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Economiewoensdag, 14 april 2004

Leverancier van zonne-energiecentrales en windturbines is het ‘Friest’
Hoekstra Fries ondernemer van het jaar
Leeuwarden - Hoekstra Suwâld BV mag zich Fries ondernemer van het jaar 2003 noemen. Tijdens de finale van de verkiezing, gisteravond in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden, koos de jury unaniem voor de producent van zonne-energiecentrales en windturbines.
Ook het aanwezige publiek, dat als ‘zesde jurylid’ een stem mocht uitbrengen, koos voor het bedrijf uit Suwâld. Een voor een werden de stemmen van de jury bekend gemaakt door commissaris van de koningin en gelegenheidscommentator Ed Nijpels. De spanning was er door de eensgezindheid van jury en publiek snel af. De motieven voor de juryleden om juist voor dit bedrijf te kiezen, zijn niet bekend gemaakt. Desgevraagd had de winnaar Piet Gosse Hoekstra wel een idee. ,,Mijn verhaal was het eenvoudigst, het ‘Friest’. Zo ben ik en zo is het bedrijf.’’ Hoekstra ziet de dingen graag positief. Zijn motto is: ,,Niet moeilijk – doen.’’

Mensen

Hoekstra Suwâld BV is marktleider in het ontwerpen, leveren en installeren van zonne-energiecentrales en windturbines. Tot in Japan en Canada draaien windturbines van het bedrijf. In Nederland was Hoekstra vorig jaar goed voor 20 procent van de geplaatste zonnecollectoren. In de visie van Hoekstra zit kwaliteit in mensen en niet in procedures. Werkvreugde staat dan ook centraal in de missie van deze technische onderneming. Bij de nominatie prees de jury het bedrijf voor het opvallend sociaal beleid, waar ook ruimte is voor bijvoorbeeld arbeidsongeschikte medewerkers, zonder commerciële doelen en klantenwensen uit het oog te verliezen.
Het bedrijf is gesticht door de opa van de huidige directeur. Pake Hoekstra begon in 1936 met een dorpssmederij in de dorpskom van Suwâld. Piet Gosses vader die de zaak later overnam, overleed twintig jaar geleden. Moeder Hoekstra nam de zaak over, toen nog met één personeelslid. Piet Gosse maakte in die tijd zijn opleiding hts-werktuigbouwkunde af. Het was voor hem vanzelfsprekend dat hij daarna in de zaak ging helpen. Het was toen nog een echte dorpswinkel met een breed assortiment producten en diensten, variërend van de verkoop van brandstof en koelkasten tot het repareren van trekkers.
Eind jaren tachtig begon Hoekstra met de levering van zonneboilers. Vlak na het bijna-faillissement in 1997, veroorzaakt door nieuwbouw van het bedrijf, gecombineerd met het uitblijven van opdrachten, begon Hoekstra met de windturbines. En met succes. Inmiddels werken er veertig mensen voor het bedrijf, bij een jaaromzet van 6,5 miljoen euro.
Tweede bij de verkiezing was het bedrijf Vriesco International Fabrics BV uit Leeuwarden. Het bedrijf maakt gordijnen en vitrages. Voor de 112 medewerkers, afkomstig uit verschillende landen, wil Vriesco een sociaal beleid voeren, inclusief taalcursussen. Vriesco was Leeuwarder ondernemer van het jaar in 2002. De derde en laatste genomineerde was Hamilton Bright BV uit Sneek. Het bedrijf werd in 2000 opgericht door Claudio Missaglia en Egon Diekstra. Het ontwikkelt modellen en voert distributie en commerciële formules uit voor de detailhandel. Het bedrijf voert een verkoopstrategie onder het motto ,,Winnaars zoeken winnaars’’.

Uitverkocht

De drie genomineerden voor de verkiezing van de Friese ondernemer van het jaar werden gekozen uit 47 aangemelde bedrijven. De verkiezing wordt sinds 1989 georganiseerd door de stichting Friese ondernemer van het jaar. Daarin participeren de Kamer van Koophandel, Deloitte, ABN-Amro, Randstad en Friesland Lease.
De jury bestond dit jaar uit Piet Bijman, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie, Jacob Emmelkamp, voorzitter VNO-NCW Fryslân, Anne Jan Zwart, voorzitter van de Kamer van Koophandel Fryslân, Paul Visschedijk van CSK Food Enrichement, de winnaar van 2002, en Vanessa de Bruyn, eigenaresse van schoonheidsinstituut Annie Brouwer.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties