De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Sportmaandag, 6 september 2004

Duizenden bezoekers
Van Grunsven middelpunt bij CH Drogeham

Drogeham - Ook als ze vierde of vijfde was geworden op de Olympische Spelen zou Anky van Grunsven goed geweest zijn voor honderden extra bezoekers aan CD Drogeham zaterdag. Nu waren het er misschien wel tweeduizend. Omdat het concours gratis toegankelijk is, valt dat niet te tellen. Al vroeg in de middag stonden ze rijen dik rond de piste.

HENNY SIEBEL
Het 25-jarige bestaan van CH Drogeham werd zo een grote happening. Zo groot zelfs dat er filevorming en vertraging was in het anders zo rustige dorp. Mede-oorzaak daarvan was dat het actieve bestuur niet één, maar twee Olympische kampioenes had ingelijfd voor het omhangen van de kampioenslinten voor drie te verwachten nationale kampioenen, alsmede de competitiewinnaar bij de Friezen.
Dat Anky van Grunsven zou komen, stond in februari al vast, maar dat Leontien van Moorsel ook meekwam, werd pas later onthuld. CDA-Kamerlid Joop Atsma, die in Surhuisterveen woont (net als Drogeham ook gemeente Achtkarspelen) is ook voorzitter van de Wielerunie. Dan zijn er snel zaken te doen en heel veel mensen bleken dat erg te waarderen.
Van Grunsven verzorgde samen met Jiska van den Akker uit Kootstertille ook een leerzame clinic, terwijl zij met haar tweede paard, de KWPN-dekhengst Krack C, een clinic deed over zichzelf en de kür op muziek reed die haar in Aken winst bezorgde, waardoor ze met meer vertrouwen af kon reizen naar Athene.
Drogeham zorgde goed voor de eregasten. Van Grunsven en Zijlaard-van Moorsel werden binnengereden achter een vierspan in de landauer van Watte Bruinsma uit Rotstergaast. Sipke Riemersma uit Hardegarijp, die Bruinsma vaker helpt als koetsier, reed; Bruinsma was groom. Riemersma: ,,Die fietsster zat zomaar bij me op de bok en ze wilde niet eens meer weg.’’ Maar aangezien Bruinsma daar hoorde te zitten posteerde hij Van Moorsel netjes naast Van Grunsven op het fluweel. Dat vonden beide dames ook best.
Anky en Leontien mochten de kampioenen huldigen. Het duo kreeg ook zelf cadeautjes, maar was niet te verleiden waren om bij Sybren Minkema of Henk Eppinga in de sjees te stappen. ,,Mooi die paarden hoor’’, vond Van Moorsel, maar ze heeft duidelijk liever een racefiets. Voor Anky was het minder eng, want ze trainde Just in Time van Lambertus Huckriede al eens een aantal malen dressuurmatig, maar ze wilde toch niet mee in de concourswagen.
Voor Anky was er ook al een mand vol cadeautje voor ‘de kleine Van Grunsven’, zoals Friese klompjes en een overalletje. Zwangere Anky is van plan voorlopig door te rijden. Toen de bordjes werden uitgezet ter markering van de dressuurbaan was ze al bijna begonnen. ,,Ik weet die bordjes heus wel.’’ Ze maakte er een mooie show van en ze bleef ook nog heel lang handtekeningen zetten op ansichtkaarten met haar eigen beeltenis, maar ook op servetjes en wat met name jonge meisjes maar aandroegen.
Natuurlijk was er ook aandacht voor het meer sportieve deel van het concours. Het kampioenschap fokmerries Fries Ras is nogal eens problematisch. Veel fokmerries komen niet of nauwelijks meer in de baan en merries die wel in de baan komen, zijn vaak geen fokmerrie. Gelukkig had Drogeham met tien merries een mooi bezet kampioenschap.
Winnares werd de zevenjarige Sietske E (vader Fetse) van Willem Eppinga uit Harich en gereden door zoon Hendrik. Sietske is én een goede tuiger én een goede fokmerrie. Vorig jaar won ze de merrietitel bestgaand tuigpaard op de centrale keuring in Drachten en door haar winst drie weken geleden op de keuring in Blauwhuis maakt ze kans volgende maand die titel te prolongeren. Bovendien fokte ze goed. Ze begon met een merrieveulen van Fęde, dat werd verkocht, en toen volgden een hengstveulen van Tsjibbe en dit voorjaar een hengstveulen van Andries.
Roelof van ‘t Oever leek tot aan het overrijden beste kansen te hebben met Marja (vader Ulke), van M. Verboord uit Vlijmen. Maar het werd de tweede plaats. Verrassend was het derde stek voor Wia B (vader Fetse) van Jan Bosma uit St Nicolaasga.
Voor het eerst in de 25-jarige geschiedenis van CH Drogeham was er ook een prijs voor een ‘Hamster’. Dat was Wim Koops en hij dankte zijn prijs aan de vierde plaats die door rijder Eppinga werd bereikt met zijn Willemien van de Drifte (vader Heinse). Opvallend was dat de tien dames voor de sjees werden gereden door tien heren. Deze keer kwam er geen enkele rijdster aan te pas.
De competitie bij de Friezen geldt eigenlijk ook als een soort kampioenschap. Dat Sybren Minkema die zou winnen met Groot Archem’s Tietze (vader Heinse) lag al vast. Voor Drogeham had de zesjarige hengst al zes van de zeven afleveringen gewonnen, van Bennekom tot Buitenpost. Hij won nu ook en kwam uit op totaal 50 punten.
De kampioensrij werd geopend door de tweespannen hackney’s. Jan Kennis uit Eersel haalde voor de derde keer op rij de titel binnen met Domingo en Daan’s Peacock. Bud Bongers had opnieuw het nakijken. Dit kampioenschap was met zes deelnemers niet overbedeeld, maar Drogeham had concurrentie van de eerste Hippiade-dag in Ermelo, waar ook hackney’s in wedstrijdverband dienden te verschijnen.
Ook bij de KWPN-tuigers die om de nationale damestitel streden, was het niet zo druk met zeven deelnemers. Slechts twee mochten er overrijden, de jongens die de laatste jaren de meeste titels al verdeelden. Dat waren de ruin Just in Time met Anneke Huckriede uit Usselo en de dekhengst Manno met Mieke van de Maat uit Houten. Zeer verrassend won Just in Time.
Daar was bij het duizendkoppig publiek, dat zich zeer luidruchtig met de strijd had bemoeid, heel veel onbegrip over. Juryvoorzitter Harry de Jong verdedigde de beslissing met het feit dat Just in Time constanter was geweest dan Manno. Ook daar ontstond weer veel onbegrip over. Maar het kampioenslint is mee naar Twente en daar verandert niemand meer iets aan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties