De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiomaandag, 6 september 2004

Geheime nostalgische dorpswinkel ontdekt
Wijnjewoude – Inwoners van Wijnjewoude keken zaterdagmiddag hun ogen uit toen Michiel en Sippie Postma het middenstuk van hun woning aan de Merkebuorren openstelden voor het publiek. Zestien jaar lang voorkwamen lamellen een inkijkje in het pand van waaruit B.H. de Vries ooit een grutterswinkel runde. De oude kruidenierswinkel is nog zo goed als in tact. Het is alsof we het dorpswinkeltje van de Ald Faers Erf-route binnenstappen, complimenteert een inwoner. ,,Nooit geweten dat jullie dit hadden.’’
Ter gelegenheid van de eerste Willedei, een soort straatfestival met dans, muziek en acrobatiek, hebben Michiel en Sippie hun grutterswinkeltje opengesteld. Het echtpaar runt even verderop in de straat een groentezaak annex dorpswinkel. Zestien jaar geleden kochten ze de oude winkel met woonhuis van De Vries. Ze verbouwden de woning, maar lieten het interieur van het kruidenierswinkeltje helemaal in tact. In de loop der jaren verzamelde Michiel Postma veel nostalgische reclame-uitingen en oude verpakkingen van levensmiddelen. Ze staan keurig opgesteld op de oude felblauw geschilderde stellingen. Op de grond staat een houten Heinekenkrat en een metalen reclamebord met Chefarine 4 erop. Aan de muur hangt een schoenpoetsbakje. ,,Ik zoek nog oude schoensmeerblikjes, bijvoorbeeld met linoleumwas’’, doet Postma een verzoekje. Op de vraag van een bezoeker wat ‘koudwater plakmeel’ is, antwoordt Postma dat dit behangplaksel is.
Een andere verzameltik van Postma is de solex ofwel de fiets met hulpmotor. Voor de liefhebber liggen tal van onderdelen, helmen en leren jassen tentoongesteld in de helft van het grutterswinkeltje dat naam maakte toen vrijgezel Pieter Binnes de zaak runde.
Rond zes uur doet de dochter van Postma de winkel even verderop aan de Merkebuorren op slot. ,,Ik ben door mijn hele ijsvoorraad heen’’, zegt ze. ,,Er is verder niet zoveel te koop en daarom komen de mensen allemaal hier.’’ Voor de groentezaak op de hoek met de Loksleane is een groot terras opgebouwd. Midden op de kruising speelt aan rockband vanaf een vrachtwagen. Echt druk is het niet voor het podium, maar de plaatselijke jeugd vermaakt zich prima. Een kruising verder is het drukker. Daar treedt een djembe-groep op. Met veel enthousiasme zorgt jong en oud voor fraai tromgeroffel. Siebo Groenewold van de Werkgroep Activiteiten Wijnjewoude (WAW) staat folders uit te delen. Hij zoekt nog nieuwe leden. Elk winterseizoen organiseert WAW zo’n twintig cursussen en die zitten nog niet allemaal vol. Voor de computercursus bijvoorbeeld hebben zich acht gegadigden aangemeld, terwijl er minimaal tien nodig zijn om de cursus kostendekkend te kunnen maken. ,,Hopelijk krijgen we vandaag nog twee of drie erbij’’, zegt Groenewold.
In de buurt van It Twaspan is het ook druk. De oeh’s en aah’s zijn niet van de lucht als Longa een wervelende acro-gymshow geeft door over een auto te springen. In het multifunctioneel centrum kunnen de patatbakkers de drukte nauwelijks aan. Om half zeven is de wachttijd voor een patatje opgelopen tot zeker twintig minuten.
Kees Hiemstra, één van de organisatoren, is tevreden over het verloop van de eerste Willedei. Mede dankzij het fraaie weer loopt alles op rolletjes. Op twaalf podia verdeeld over het centrum van het dorp zijn alle muziekgenres te horen, van stevige rock tot melodieuze gospel en van korpsmuziek tot jazz.
Bij de stand van drukkerij Frans Pool viert de twaalfjarige Douwe Seefat zijn feestje. Als enige heeft hij veertien lege kopieerpapierdozen opgestapeld. In de bovenste zat een handvol knikkers om het geheel minder stabiel te maken. Pool zegt dat zijn stand op zo’n dag niet zoveel nut heeft. ,,Je moet wat leuks voor de kinderen doen. Dat blijft hangen. Net liep nog iemand voorbij en zei: ,,Goh, dat is een leuk idee. Ik heb volgende week een verjaardagspartijtje van mijn kinderen.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties