De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiomaandag, 13 september 2004

Interieur Waterpoort verrast Snekers
Sneek - ,,Ik liep hier elke dag langs naar school, maar ik ben nog nooit binnen geweest”, zegt Lucie Visser over de Waterpoort in Sneek. De oud-Sneekster woont tegenwoordig met haar man in Nieuw-Zeeland en is op vakantie in Nederland. Ze heeft haar kans gegrepen om de wereldberoemde poort eens van binnen te bezichtigen. In het kader van de Open Monumentendag was de Waterpoort zaterdag geopend.
Het thema van de monumentendag was dit jaar ‘Verdediging’ met als motto ‘Merck toch hoe sterck’. De Sneker Waterpoort is van origine een verdedigingswerk. De voorganger van de Waterpoort maakte deel uit van de vestingwerken van Sneek. In de vijftiende eeuw was de Sneker bevolking bang dat de Groningers de stad zouden binnenvallen. Om zich te beschermen werd er een wal rond de stad opgeworpen. Dit bolwerk werd voorzien van torens en poorten. De stad had twee landpoorten en vijf waterpoorten, op de plaatsen waar het water de stadsmuur kruiste. Van die vijf poorten is alleen de Sneker Waterpoort over. Oorspronkelijk was het niet meer dan een brug met een ronde toren, maar aan het begin van de zeventiende eeuw werd hij voorzien van de bekende opbouw met de twee torens. Het gebouw werd tot 1825 gebruikt om de stad af te sluiten.
In tegenstelling tot de fraai versierde buitenkant, is het binnen kaal en sober. In één toren zit een grijs geschilderde houten wenteltrap naar boven. Door een heel smal gangetje lopen de bezoekers gebukt naar het vertrek in het hart van het gebouw. Hier woonde vroeger de poortwachter met zijn gezin, onder de spanten van het dak. Lucie Visser verbaast zich over de ruimte. ,,Ongelooflijk dat die man hier woonde”, verzucht ze. Er achter is een kamertje waar de klok staat die via een as de twee klokken in de gevel aanstuurt. Verderop is weer een gangetje naar de andere toren.
Bezoekster Mirjam van Houten uit Sneek kent, zoals veel Snekers, de poort alleen van de buitenkant. Ze vindt het ,,verrassend’’ binnen. ,,Ik had het veel kleiner verwacht”. Ook stadsgenoot Ruben Korfmaker is hier nog nooit geweest. ,,Ik rij hier elke dag langs. Dit is wel heel leuk”.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties