De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiomaandag, 13 september 2004

De radio als boodschappendienst
Leeuwarden – Bliepjes wisselen elkaar af: snel, dan weer langzamer. De computer vertaalt het snelle morsesein in een eveneens onbegrijpelijke boodschap in letters. Alleen zendamateurs kunnen de code ontcijferen. ,,Ha, deze komt uit Sint Petersburg’’, vertelt Henk van der Meer. ,,Goh, heeft hij die antenne?’’
De Friese Radio Amateur Groep hield gisteren open dag in het clubgebouw op industrieterrein De Hemrik in Leeuwarden. De hobby van de leden is via de radio contact maken met andere zendamateurs. De kunst is om zo ver mogelijk te zenden. ,,Meestal wissel je gegevens uit over je vermogen, de antenne. Dat is toch je gezamenlijke hobby’’, vertelt Kasper van der Heide.
Contact maken met China, Rusland of Peru kan natuurlijk ook via internet. Met een paar drukken op het toetsenbord kun je digitaal praten met de hele wereld. Maar voor de radioamateurs is dat niet spannend genoeg. ,,Internet gaat via draadjes. Het contact is zo zeker als wat’’, vertelt Van der Meer. Het contact via de lucht is een veel grotere kunst: het weer moet mee zitten, een eruptie van de zon of de televisie van de buren kan de amateurs parten spelen.
Van der Heide, ofwel PA 3 FRV zoals zijn radionaam luidt, geeft cursussen in het clubgebouw. Niet iedereen mag namelijk zenden. ,,Een paar zenders zijn vrij. Maar die zijn druk bezet en je hebt veel last van muziek en mensen die ouwehoeren. Bovendien heb je dan alleen bereik binnen Nederland.’’ Op de kortegolf is minder storing en heb je een groter bereik. Maar daarvoor moeten de zendamateurs een examen doen.
De cursus is niet overbodig. In de tachtig jaar dat de radio in Nederland bestaat, is een compleet jargon ontstaan. ‘SK’, bijvoorbeeld staat voor einde uitzending, ‘XYL’ staat voor echtgenote en ‘HI’ is een telegrafische lach. In de tachtig jaar is de apparatuur erg veranderd. Veel kleiner geworden. ,,Het voordeel is dat het minder storingsgevoelig is. Maar het nadeel is dat je zelf veel minder kunt repareren’’, aldus Van der Heide. Het zendamateurschap beperkt zich niet alleen meer tot radio. Ook de televisie heeft zijn eigen uitzendfrequenties.
In heel Nederland zijn naar schatting twintigduizend geregistreerde zendamateurs. De Friese club heeft tweehonderd leden en is de enige vereniging die groeit. Het eigen clubgebouw is waarschijnlijk de reden voor het succes. Niet iedereen mag namelijk de nodige antenne naast zijn huis bouwen. ,,Die leden komen hier en nemen hun zendapparatuur mee.’’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties