De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Geloof & Kerkmaandag, 13 september 2004

26 september laatste dienst
Gereformeerde kerk Engwierum gaat dicht
Engwierum – De gereformeerde kerk van Engwierum sluit de deuren. Op zondag 26 september is de laatste dienst in het gebouw, dat 116 jaar geleden geopend werd.
Gereformeerd en hervormd Engwierum zijn al lange tijd samen op weg. De federatie telt op papier zo’n 360 leden. De laatste jaren werden de diensten om en om in beide kerken gehouden, alleen ‘s ochtends. Gemiddeld komen er zondags zo’n vijftig kerkgangers. Mede door het afnemende kerkbezoek heeft de kerkenraad van Engwierum besloten om alleen de hervormde kerk nog voor de erediensten te gebruiken.
De Gereformeerde Kerk in Engwierum werd op 2 januari 1888 geopend. Zestien jaar geleden is uitvoerig stilgestaan bij het honderdjarige bestaan, met een reünie, een gedenkdienst, en een boekje.
Voor het besluit om de gereformeerde kerk te sluiten werd genomen, is er over en weer veel gesprek geweest om tot een weloverwogen besluit te komen. ,,Duidelijk blijkt dat het sluiten van de kerk bij velen een emotionele gebeurtenis is”, aldus mevrouw I. Prins, diaken en woordvoerster namens de kerkenraad. ,,De Gereformeerde Kerk heeft altijd gefungeerd als een plek van rust en bezinning, als een huis van gebed en troost.”
,,Veel mensen hebben er herinneringen liggen, vaak intense herinneringen’’, aldus scriba Jan Willem Stuursma. ,,Daarom is een afscheidsdienst op zijn plaats.”
De sluiting van de gereformeerde kerk ligt gevoelig. Een deel van de mensen is volgens Prins opgelucht dat de knoop in de gebouwenkwestie nu eindelijk is doorgehakt. Anderen hebben grote moeite met de sluiting. Daarbij speelt een rol dat ook het Dykshûs, het gereformeerde gebouw, wordt gesloten. ,,Het Dykshûs is door gereformeerde gemeenteleden grotendeels in eigen beheer gebouwd”, legt ze uit. Onderzocht wordt of het Dykshûs kan worden voortgezet als een soort dorpshuis. ,,Daar is een groep mensen mee bezig. Zij hebben de eerste koop.”
De Protestantse Gemeente van Engwierum had ook nog twee pastorieën. Vorige week is de hervormde verkocht.
Engwierum is vacant sinds het vertrek van ds N.J. van Rijswijk in augustus vorig jaar naar Schiermonnikoog. Volgens mevrouw Prins ziet het ernaar uit dat er geen predikant beroepen kan worden. ,,Waarschijnlijk wordt het een pastoraal werker in deeltijd, maar dat zijn we nu aan het uitzoeken. De gebouwenkwestie heeft voorrang gehad.”
De laatste eredienst in de gereformeerde kerk is zondagmorgen 26 september om 9.30 uur. De dienst wordt geleid door ds S. Boukes uit Damwoude, de gereformeerde consulent.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties