De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Cultuurmaandag, 13 september 2004

Populair orgelspel Jongepier
Jack Frölich
Ter gelegenheid van het tienjarig lustrum van de Stichting Organum Frisicum en als afsluiting van de Open Speeldag en Monumentendag gaf Jan Jongepier zaterdagmiddag een populaire orgelbespeling in de Grote Kerk in Leeuwarden. De belangstelling voor dit concert was groot, evenals de belangstelling van vele organisten om eens op de diverse prachtige orgels te mogen spelen die Fryslân rijk is.
De werken die Jongepier ten gehore bracht op het prachtige Müllerorgel waren voor de meeste orgelliefhebbers oude bekenden, transcripties van composities die vroeger vaak op het programma van diverse bekende organisten stonden vermeld zoals uit Fireworkmusic en Watermusic van George Friedrich Händel. Ook het bekende Jesu joy of man’s desiring van Johann Sebastian Bach in een bewerking van Harvey Grace. Heel bijzonder klonk Fantasie in d-klein voor klavier van Wolgang Amadeus Mozart.
Van deze drie Duitse componisten ging Jongepier naar twee orgelcomponisten uit de Franse orgelromantiek namelijk César Franck en Alexandre Guilmant.

Stuwend

Het Troisième Choral van César Franck is misschien wel een van de meest bekende orgelwerken van deze Franse componist; een compositie waarop menig amateur- organist behoorlijk op heeft gestudeerd. Jan Jongepier liet horen welke ruime mogelijkheden het Müllerorgel biedt om dit orgelwerk expressief en met vele verschillende klankleuren te vertolken. Stuwend en met een grote spanning klonk het slot van deze boeiende compositie.
Van Alexandre Guilmant speelde Jongepier Prière et Berceuse , een totaal andersoortig werk dan het voorafgaande. Een oase van rust en sereenheid met een prachtige melodische wendingen, een werk dat ook heel mooi gespeeld werd met een fijnzinnige registratie.

Bruisende fuga

Het is precies honderd jaar geleden dat Adriaan C. Schuurman werd geboren, een kerkmusicus in hart en nieren en ook een componist die veel bruikbare werken voor de eredienst heeft nagelaten. Van hem speelde Jan Jongepier het Preludium Op bergen en in dalen waarvan de afsluiting bestaat uit een bruisende fuga, overigens een knap voorbeeld van polyfonie die bijzonder mooi door Jongepier werd uitgevoerd.
Als slot van deze heel toegankelijke orgelbespeling op de zaterdagmiddag voerde de organist de Toccata over Psalm 24 van Cor Kee uit. Deze Toccata bestaat ook uit vele facetten, van heel subtiele bijna harpachtige klanken, snelle virtuoze loopjes en stevig achterelkaar gezette akkoorden dat uitloopt op een stralend koraal. Jan Jongepier kon zich in dit imposante werk even uitleven en het orgel in al zijn facetten en mogelijkheden door de prachtige ruimte van de Grote Kerk met zijn fraaie akoestiek laten klinken.
Concert: Jan Jongepier, orgel
Plaats: Grote Kerk, Leeuwarden
Belangstelling: 160 bezoekers

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties