De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Bijschriftwoensdag, 20 oktober 2004

Sterke mensen
Misschien kennen we wel iemand die voor ons een voorbeeld is van een sterk en krachtig mens.
ĎWant niet door kracht is een man sterkí
1 SamuŽl 2:9
Misschien kennen we wel iemand die voor ons een voorbeeld is van een sterk en krachtig mens. Er zijn mensen met een sterke wil en een sterk karakter, mensen die de moed en het doorzettingsvermogen hebben om de dingen naar hun hand te zetten.
Het zijn niet altijd gemakkelijke mensen voor anderen. Soms kunnen ze het moeilijk verdragen en begrijpen als iemand zwak is. Ze zijn vaak ook niet gemakkelijk voor zichzelf.
Momenten van zwakheid bij zichzelf zullen ze nooit toestaan of erkennen en over gevoelens praten ze niet. Voor God zijn ze ook niet gemakkelijk want hun kracht en vitaliteit staan hen vaak in de weg om een juist zicht op de genade te krijgen. Wie zo sterk en onafhankelijk kan zijn in het leven, en wie zijn momenten van zwakte zo goed kan verbergen en camoufleren, die laat zich niet zo snel meenemen op een weg van genade en barmhartigheid. Toegeven dat een mens uiteindelijk niets is en totaal afhankelijk is van de Heer, dat kost veel strijd.
Een strijd die ze vaak in zichzelf voeren en waar ze een ander geen deelgenoot van maken. De allernaasten, man/vrouw en kinderen, zien die worsteling wel, maar ze krijgen geen toegang om erbij te helpen. Hardheid is niet altijd een teken van kracht, maar kan ook een manier zijn om eigen kwetsbaarheid en gevoeligheid te verbergen.
Niet door kracht is een man sterk, zingt Hanna in haar lofzang bij de geboorte van SamuŽl. Echte kracht is geestelijke kracht en komt van God. Als ik zwak ben, ben ik machtig, zegt Paulus. Echte kracht bewijst zich in de erkenning van eigen kleinheid en machteloosheid. De vitaliteit is soms de grootste vijand van de genade.
Arend Linde

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties