De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiowoensdag, 20 oktober 2004

Geofoon houdt bodem in de gaten
Exloo – Met een geofoon – een microfoon, maar dan eentje die op tien meter diepte de trillingen en geluiden van de ondergrond opvangt – voorspellen hoeveel de bodem zal dalen door zout- of gaswinning. Het zal nog jaren duren, maar uiteindelijk kunnen wetenschappers voor heel Noord-Nederland voortdurend de bodemgesteldheid in de gaten houden.
Dat voorspelt althans F. Westra van Holthe van de stichting Astron in het Drentse Dwingeloo. De stichting is sinds 2001 bezig met de opbouw van de grootste radiotelescoop ter wereld: het Lofar-project. 25.000 Kleine antennes worden geplaatst in Fryslân, Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland en een deel van Duitsland. Het Lofarnetwerk moet in 2007 klaar zijn. Tot die tijd koopt of pacht de stichting overal stukken grond om de antennes op te zetten, die nog het meest lijken op een statief voor een fototoestel. Die antennes worden via een glasvezelnetwerk verbonden met een supercomputer op de Rijksuniversiteit Groningen. ,,De antennes vangen signalen op uit de ruimte, maar dan uit de zogenaamde lage frequenties”, legt Westra uit. ,,Daardoor is hij veel sterker dan een traditionele telescoop, en kunnen we dus meer details zien, en verder het heelal in kijken.”
Bodem
Als de sterrenkundigen van Lofar dan toch een netwerk hebben om het heelal te bestuderen, kun je aan die antennes eigenlijk ook net zo goed een apparaatje hangen dat de bodem bestudeert, zo redeneerden wetenschappers van de TU Delft, TNO-NITG en het KNMI bij de start van het project. ,,Eigenlijk heel logisch,” zegt Westra. ,,De glasvezelkabels waar de gegevens door gaan kunnen nog wel een extra stroom gegevens aan, en de supercomputer ook. Simpel gezegd is het enige wat voor de uitbreiding hoeft te gebeuren, het aan de antennes hangen van een geofoon.” De afgelopen week zijn alvast 48 van die apparaten de grond in geboord, op het proefveld van Lofar in Exloo. Als de proefmetingen een bevredigend resultaat opleveren, is de kans groot dat bij het opstellen van nieuwe antennes meteen een geofoon wordt geinstalleerd. ,,Dat hangt echter wel van de financiën af”, zegt Westra. ,,Voor de uitrol van de sterrenkundige kant is 150 miljoen euro beschikbaar uit bijdragen van de overheid en het bedrijfsleven. De geofysische apparatuur is daar niet bij inbegrepen, dus daar zouden andere fondsen voor moeten worden aangeboord.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties