De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Agendawoensdag, 24 november 2004

De uitagenda van 24-30 november
Advent
Dokkum Zaterdag om 20.00 uur wordt een adventsconcert gegeven door het Toonkunstkoor Dokkum in de Grote of St. Martinuskerk van Dokkum. Medewerking wordt verleend door Tetsje van der Kooi (sopraan) en Arjen Veenhuizen (bariton). Op het programma staan delen uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, het Agnus Dei van Mozart en Fantasia on Christmas Carols van Vaughan Williams. Met begeleiding van harp zingt het koor Cantique de Jean Racine van Fauré.
Franeker Zaterdag geeft C.O.V. Emmanuël om 20.00 uur in de Martinikerk in Franeker een adventsconcert samen met de Haagse organist Sander van Marion. Het koor zingt liederen uit de Engelse koortraditie en een Magnificat van Hendrik Andriessen. Verder zijn er Old English Carols te beluisteren van Gustav van Holst en van Berlioz staat het beroemde Shepherds Farewell op het programma. Het geheel wordt omlijst door orgelsoli, uitgevoerd door Sander van Marion die ook enkele improvisaties laat horen. Pianist Jan van Beijeren begeleidt op de piano en verder wordt medewerking verleend door een kinderkoor. Het geheel staat onder leiding van dirigent Jacolien Quarré.
Noordbroek Organiste Leonore Lub geeft zaterdag een Adventsconcert in de Hervormde Kerk van Noordbroek. Het concert begint om 20.00 uur.
Sneek In de Grote- of Martinikerk in Sneek wordt zondag om 16.00 uur een concert gegeven door het Martini Jongenskoor Sneek en organist Dirk S. Donker. Het concert staat in het teken van Festival of Lessons and Carols for Advent.
Klassiek
Friese composities Volgende week woensdag organiseert Bibliotheek Leeuwarden in samenwerking met de Fryske Akademy een concert met werken van de Friese componist Anne Vogel. Tijdens dit concert wordt het werk van Anne Vogel officieel overgedragen aan het Frysk Muzyk Argyf. Uitvoerenden zijn: Flamke Pennings (piano), Femke de Boer (mezzosopraan), Pauli Yap (piano), Tjitze Vogel (contrabas), Jan van Liere (piano) en Dirk Meijer (fagot). Het concert begint om 20.00 uur.
Piano Frans Douwe Slot geeft zondagmiddag een concert op vleugel in Kultureel Sintrim De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. Dit concert begint om 15.30 uur. De 21-jarige, Friese pianist zat als klein jongentje al achter de piano. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een zeer getalenteerd muzikant. Zo behaalde hij twee jaar geleden een eerste prijs op een internationaal pianoconcours in Bulgarije.
Viool en accordeon Stichting De Culturele Tsjerke Wyns organiseert zondag om 15.00 uur een concert in de kerk van Wyns. Een uniek combinatie van viool en accordeon, uitgevoerd door Wim en Lysette Lever uit Groningen.
Kamermuziek Volgende week woensdag treedt het Van Dingstee Kwartet op in De Koornbeurs te Franeker met werken van Schubert en Beethoven. Het concert begint om 20.15 uur.
Trio Het Storioni Trio geeft zondag om 15.00 uur een concert in De Harmonie te Leeuwarden. Het trio bestaat uit pianist Bart van de Roer, violist Wouter Vossen en zijn broer cellist Marc Vossen. Het trio brengt werken ten gehore van Beethoven, Sjostakovitsj, Gordon en Chausson.
Sopraan en orgel Zondag verzorgen sopraan Tetsje van der Kooi en organist Theo Jellema een concert in de kerk van Roodkerk. Zij brengen werken ten gehore van onder andere Franck, Bach en Mendelssohn. Het concert begint om 15.30 uur.
Sint Piter In de Sint Piterkerk in Grou wordt zondag om 16.00 uur een Sint Piterconcert gehouden, uitgevoerd door hobo, klarinet, viool, altviool en contrabas.
Sax en piano Vanaf 1978 heeft Streekmuziekschool De Wâldsang de voormalige Hervormde Kerk van Augsbuurt in gebruik als muziekkapel. Zondag om 11.30 uur wordt er een concert gegeven door saxofoon- en pianoleerlingen van Anita Koning, Tineke Koops en Minny van den Akker. Op het programma staan werken uit verschillende stijlperioden.
Concert Henriëtte Tukkers zingt zondag in het oude kerkje van Kortehemmen onder andere Franse chansons en jazz ballads. Ze wordt daarbij op piano begeleid door Jasper Blokzijl. Het concert begint om 16.00 uur.
Strijkkwartet ZAPP!, een wervelend strijkkwartet dat zich heeft toegelegd op het spelen van geïmproviseerde muziek, jazz, rock, wereld- en moderne muziek, geeft zondag om 11.00 uur een concert in Theater Romein in Leeuwarden.
Quintet Quintet Quineteque bestaat uit een strijkkwartet en een acteur zanger en komt zondag om 15.00 uur naar de kerk van Friens met hun programma Mobile Fun . Het Quintet brengt uiteenlopende stijlen variërend van Ramses Shaffy, Focus en Roemeense volksmuziek tot jazz en klassiek werk.
Oratorium Oratoriumvereniging Bolsward, onder leiding van Pauli Yap, geeft zondag om 15.00 uur een concert in de Martinikerk in Bolsward. Op het programma staan werken van W.A. Mozart, J.S. Bach en J. Haydn.
Orgel
Heerenveen Zondag geeft Eric van der Kolk om 15.30 uur een concert in de Gereformeerde Kruiskerk in Heerenveen. De organist heeft een feestelijk programma samengesteld, geschikt voor een breed publiek.
Gospel
Spirituals Countertenor Gary Boyce en gitarist Johan Keus presenteren vrijdag om 21.00 uur hun eerste gezamenlijke cd Where You There in de Doopsgezinde Kerk van Sneek. Zij vertolken op unieke wijze negro spirituals; een combinatie van Gary’s klassiek geschoolde stem en Johans blues-, jazz- en wereldmuziek.
Hafabra
Donateursconcert Vrijdag houdt muziekvereniging Advendo uit Deinum, Boksum en Blessum, samen met het jeugdkorps, haar jaarlijkse donateurconcert in ‘t Holt in Deinum. Het thema dit jaar is Reis door de tijd. Het concert begint om 20.00 uur.
Najaarsconcert Christelijke muziekvereniging De Bazuin Tzummarum geeft zondagmiddag een concert in de kerk van Tzummarum. Zowel het ‘grote’ orkest als het jeugdkorps werkt mee aan dit concert dat om 16.00 uur begint.
Centrum voor de Kunsten Het Centrum voor de Kunsten Sneek, Wymbritseradiel en Boarnsterhim organiseert zondag om 11.30 uur in De Mande te Nijland een concert. Aan dit concert werken verschillende muzikanten en groepen van het CvK, afdeling Wymbritseradiel, mee.
Jaarlijkse uitvoering Christelijke Muziekvereniging De Bazuin uit Tijnje houdt vrijdag om 20.00 uur in Café Restaurant Overwijk haar jaarlijkse uitvoering. Het thema dit jaar is Filmmuziek . Er is muziek te horen uit zeer uiteenlopende films: van westerns tot romantische films en van comedy tot detectives. Ook de jongste leden treden voor het voetlicht en er is een optreden van het jongerenkoor Vocal Chain.
Dubbelconcert Zaterdag geeft muziekvereniging Concordia Joure samen met het Hervormd Gemengd Koor een concert in De Oerdracht in Joure. Het concert begint om 20.00 uur.
Jazz
Bigband Bigband Cue geeft zondag om 15.30 uur een concert in De Klink in Koudum. Voor dit concert is samenwerking gezocht met de groep Baoema, een band die Afrikaanse muziek speelt. Bigband Cue presenteert een programma met veel Friese teksten. Er wordt op het concert dus muziek uit verschillende windstreken en culturen gebracht, waarin het vocale element centraal staat.
Sax Trio Rein de Graaff en Scott Hamilton geven vrijdag om 20.30 uur een concert in De Harmonie in Leeuwarden. Tenorsaxofonist Scott Hamilton toert vrijwel constant en is een graag geziene gastsolist op de vele jazzfestivals. Deze avond wordt hij vakkundig begeleid door het trio van Rein de Graaff.
Klassiekers Zangeres Hanneke van Kammen treedt zaterdag om 22.00 uur op in De Heerenkamer in Heerenveen. Hanneke legt zich hoofdzakelijk toe op klassiekers: nummers van Sarah Vaughn en Ella Fitzgerald passerende revue. De band VanKammenJazz wordt geformeerd rond pianist en bandleider Addie Schele, drummer Klaas de Vries en contrabassist Jacques Roorda.
Pop
Jaren zeventig pop The Rubettes en Sailor, bekende bands uit de jaren zeventig, geven zaterdag om 20.00 uur een optreden in Muziekcentrum Schaaf te Leeuwarden.
Local Heroes Het Bolwerk in Sneek organiseert vrijdag vanaf 21.00 uur het Local Heroes Festival met optredens van Blaar, Sudden Acces, Escadron en Tied Down.
Muzikale topavond Vrijdag om 22.00 uur is er in muziekcafé ScooterS in Drachten een muziektreffen van vier bands: Erwin Nyhoff met Erwin van Ligten, Michel van Schie en Jeroen Molenaar. Ze gaan een rockreis maken door de jaren zeventig.
Jaren tachtig Zaterdag is er in muziek- en danscafé ScooterS in Leeuwarden vanaf 22.00 uur weer een jaren tachtig-avond met ruimte om lekker te dansen op muziek van onder andere Duran Duran, Toto, Aha, Doe maar en Guns ’n Roses.
Coverband Zaterdag komt de Groningse coverband Mc. Nolia vanaf 22.00 uur optreden in Grand Eetcafé De Klap in Grootegast. De band speelt bekende en minder bekende nummers van bands als Anouk, Skunk Anansie, Queen, Pearl Jam en Foo Fighters met zangeres Marianne als de frontvrouw en het gezicht van de band.
Indierock Volgende week donderdag staat De Gloppe in Leeuwarden vanaf 21.00 uur geheel in het teken van indierock met een optreden van de band GEM.
Buspop De bands Autumn, Jitiizer en AC/Daisies zijn de artiesten die hun opwachting maken op het eerste Buspop 2004 Festival dat zaterdag vanaf 21.30 uur wordt gehouden in Café De 2 Gemeenten in Jirnsum.
Rock De uit Groningen afkomstige band de Holyrollers treedt vrijdag om 22.00 uur op in Café ScooterS in Leeuwarden. De band speelt rock-’n-roll muziek.
Concert & Buffet Zondag om 16.00 uur wordt in restaurant De Mallemok in Sloten een culinair concert gegeven met een optreden van de Romanian Gypsy Band die tijdens een buffet zigeunermuziek uit Boekarest ten gehore brengt.
Jamsessie Zondag wordt vanaf 20.30 uur in muziek- en danscafé ScooterS in Leeuwarden weer een jamsessie c.q. open podium georganiseerd.
Jamsessie In De Lichtboei in Harlingen wordt zondag vanaf 16.30 uur een rock ‘n roll jamsessie gehouden.
Rock-’n-Roll Estafette Café ScooterS in Leeuwarden organiseert vanaf maandag een Blues en Rock-’n-roll Estafette. Deze duurt tot en met volgende week zondag. Maandag om 20.30 uur doen The Prisoners een Herman Brood Tribute onder leiding van Gerard Smit. Een mix van Delta Blues en singer/songwritermuziek wordt dinsdag vanaf 20.30 uur ten gehore gebracht. Volgende woensdag staat het café vanaf 20.30 uur in het teken van een Fryske Bluesjûn en volgende week donderdag is het vanaf 20.30 uur soul wat de klok slaat.
Friese band In het kader van Down Town Café geven de Friese band Van Klinken en singer/songwriter/componist Benny Specks zondagmiddag een concert in café Silbermann in Leeuwarden. Het optreden begint om 15.00 uur.
Folk Ierland is een land met een oeroude muziekcultuur dat nog sporen draagt uit de Keltische tijd. In Nederland, en in Fryslân in het bijzonder, hebben we iets met die Ierse volksmuziek. De groep Lúnasa bijvoorbeeld: een kwintet met de uitstraling van een folkgroep maar daarnaast met de power van een rockband. Lúnasa geeft vrijdag om 20.15 uur een concert in De IJsherberg in Dokkum.
Klezmer De Budapester Klezmer Band is het paradepaardje van Hongarije en al vele jaren een gewaardeerd ensemble in Nederland. De band geeft zondag om 14.30 uur een concert in De Lawei te Dachten, samen met leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Voor de pauze brengen zij een nieuw repertoire en na de pauze is de Klezmersuite van muzikaal leider Ferenc Jávori te beluisteren.
Jubileum Poppodium Iduna in Drachten bestaat twintig jaar en dat wordt zaterdag uitgebreid gevierd met een feestavond Rockin‘ since 1984. Tijdens de avond die om 20.00 uur begint treden diverse artiesten op. De avond wordt gepresenteerd door Shock Jock Giel Beelen.
Folk Poco á Poco (oftewel Beetje bij Beetje) is een folkband die een zeer gevarieerd programma van volksmuziek laat horen, van Mexico tot Ierland en van Afrika tot Zweden Poco á Poco treedt zondag om 15.00 uur op in De Skâns te Gorredijk.
Folk Folkgroep Kalis bestaat 21 jaar en dit wordt zaterdag om 20.30 uur gevierd met een groots concert op Stania State in Oentsjerk.
Frans Bauer Frans Bauer staat maandag en dinsdag om 20.15 uur voor twee uitverkochte zalen van De Harmonie in Leeuwarden met zijn show Live in Concert VI.
Heroes In Theater Romein in Leeuwarden geeft het uit voormalige Joegoslavië afkomstige Axyz Ensemble om 20.30 uur een optreden waarin ze het heldendom in de eenentwintigste eeuw ter discussie stellen. Het ensemble is vooral geïnteresseerd in ritmische aspecten en de confrontatie van niet-westerse met westerse stemmingssystemen.
Toneel
Humor Martine Sandifort, Lottie Hellingman, Alex Klaasen en anderen spelen volgende week donderdag om 20.15 uur in De Koornbeurs te Franeker de try-out van het stuk Laatste ronde in De Gelukkige Mandarijn. Het verhaal draait om het weerzien van vijf vrouwen, die vijftien jaar geleden als serveersters in een Chinees restaurant werkten. Het eens florerende restaurant is al jaren ter ziele, maar het interieur is nog onveranderd. De dames delen echter een gruwelijk geheim….
Tryater Tryater spilet sneon om 20.00 oere yn De Bidler yn Wergea it stuk Ald Papier. Untrou, troubrek, hertoanfallen en fergif. Der bliuwt ús neat besparre yn dit smoute, fan oarsprong Flaamske, stik oer trije minsken en har longerjen nei in bytsje gelok.
Thriller Het stuk Er toen waren er nog maar…. is een bewerking naar de beroemde thriller van Agathie Christies Tien kleine negertjes met Georges van Houts & Tom de Ket, Hugo Heanen, Cas Enklaar, Sandra Mattie, Leonoor Pauw en Jim Berghout. Op een onbewoond eiland worden tien gasten uitgenodigd die elkaar niet kennen. Ook hun gastheer hebben ze nog nooit ontmoet. Dan worden ze door een mysterieuze stem beschuldigd van moord en blijken ze allemaal iets op hun kerfstok te hebben. Het stuk is volgende week donderdag om 20.00 uur te zien in Cine Sneek te Sneek.
Vader In de schaduw van mijn vader is een voorstelling door vijf Turkse acteurs met integratie als onderwerp, geschreven door de westerse Paul Pourveur en geregisseerd door de oosterse Saban Ol. Het verhaal is geïnspireerd op interviews met de eerste gastarbeiders in Nederland en herinneringen van de spelers aan hun familiegeschiedenis. De voorstelling is zaterdag om 20.30 uur te zien in De Harmonie te Leeuwarden.
Klucht It Fryslân Téater spilet sneon om 20.00 oere yn De IJsherberg yn Dokkum it stik Houlik yn Duplo fan Ray Cooney en oerset troch Alle Geart Hof. Koarte ynhâld: Jeroen Smit is taksysjauffeur yn Ljouwert en hat in frou yn Huzum en ien yn Ljouwert. Troch it roaster hiel sekuer oan te hâlden hat er by steat west al trije jier syn bigamy foar beide dames ferburgen te hâlden. Als er op in jûn in âlde frou helpe wol, rint syn hiele skema in de war.
Frysk Toanielselskip Alles hat syn úfallen út Menaam spilet op freed en sneon om 20.00 oere it toanielstik Heijermans en Shakespeare yn De Weme te Menaam.
Cabaret
Soup Heden Soup is het eerste cabaretprogramma van Wim Helsen en is vrijdag om 20.30 uur te zien in De Harmonie te Leeuwarden. Helsen speelt het publiek aan flarden met een mix van absurdisme, poëzie, bewegingstheater en geniale gekte.
Oudejaarsconference Tim van der Sluijs komt zaterdag om 20.30 uur naar Ons Gebouw in Bolsward met zijn oudejaarsconference. Klassiek cabaret pur sang.
Frysk Teake van der Meer, Griet Wiersma en Minze Dijksma staan zaterdag om 20.30 uur op de planken van De Skâns te Gorredijk met de voorstelling Efkes wat Oars. Het programma staat bol van eenvoudige maar treffende humor en muzikaal en visueel vermaak.
Fysiek cabaret Hou je stevig vast als je in de absurde wereld van Bolder & Plante stapt. Een wereld waarin je van de ene brute scène naar het volgende spektakel wordt geslingerd. In de voorstelling Smack! , zaterdag om 20.15 uur te zien in De Klameare te Workum, hebben Audrey Bolder & Vicorine Plante de perfecte balans gevonden tussen cabaret, theater, slapstick en diepgang.
Theater
S(w)ing! Het Frysk Jeugdorkest, het Fries Jeugd Koor en Dance Explosion geven zondag een avondvullende show in De Harmonie in Leeuwarden. De honderd jongeren brengen swingende, goed dansbare nummers uit uiteenlopende musical als West Side Story , Sweet Charity en Chicago . Rode draad is de tijdslijn: de periode van de musical in 1920 tot de tegenwoordige tijd. De show, S(w)ing! geheten, begint om 20.00 uur.
Entertainment Magic Unlimited staat garant voor een avondje puur entertainment. In hoog tempo presenteert het trio Oscar, Renzo & Mara verbijsterende en hoogst originele illusies. Ze zijn al lang uit de voetsporen van hun vader Hans Kazàn getreden, die overigens een gastrol vertolkt tijdens het optreden zaterdag om 20.30 uur in De Harmonie te Leeuwarden.
Theaterfestival Caravana Córdoba is een reizend theaterfestival dat volgende week woensdag en donderdag De Harmonie in Leeuwarden aandoet en waar verschillende toneelgezelschappen hun medewerking aan verlenen. Volgende week woensdag om 15.00 uur speelt Artemis de jeugd- en familievoorstelling Córdoba duizend-en-één en om 20.30 uur speelt het Noord Nederlands Toneel In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Volgende week donderdag om 19.30 uur speelt Theatergroep Max. de jeugd- en familievoorstelling Goud en om 20.30 uur speelt het Noord Nederlands Toneel het stuk Het hoofd van Ibn Hazm.
Revue Ter gelegenheid van hun tienjarig jubileum organiseert shantykoor De Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle zaterdag in dorpshuis ‘t Tiksel te Rottevalle een speciale shantyrevue Rip van Winkel . De revue begint om 20.00 uur.
Mime Bambie is Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan en in Bambie 8 ook gast Gerindo Kamid Kartadinata. Het handelsmerk van Bambie is mime en daarmee wonnen ze in 2003 de VSCD mimeprijs. Bambie treedt volgende week donderdag om 20.00 uur op in De Lawei te Drachten.
Liedjesprogramma Limburger Gé Reinders komt met zijn liedjesprogramma Braekbaar volgende week donderdag om 20.00 uur naar De Lawei in Drachten.
Beeldend theater Het Horse & Bamboo Theater treedt volgende week woensadg om 20.00 uur op in De Lawei in Drachten met de voorstelling A Strange (and unexpected Event!) De winkels en huizen van de straten in Mexico zijn versierd met bloemen, slingers en schedels van suiker. Het is de avond voor het festival El Día de los Muertos ( De dag van de doden). Tegen deze feestelijke achtergrond herbeleeft de geest van Jose Guadalope Posada zijn bijzondere en uitbundige leven.
Hamelen De allerlaatste voorstellingen van de musical Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? worden volgende week woensdag om 15.00 uur en 19.30 uur gespeeld in De Lawei te Drachten.
Poppentheater In het Poppentheater Jan Doedel te Tjerkgaast is woensdag de voorstelling De boze brom boom te zien. De voorstelling begint om 15.00 uur en reserveren is noodzakelijk (tel. 0514-531562).
Dans
Assepoester Het Nationale Ballet & Holland Symfonia spelen vrijdag en zaterdag om 20.15 uur in De Harmonie te Leeuwarden de voorstelling Assepoester . Romantiek en humor in één ballet. De voorstelling is gebaseerd op het bekende sprookje van Perrault over een beeldschoon meisje dat door haar lelijke stiefzusters wordt bespot en uitgebuit totdat ze het geluk vindt dankzij een glazen muiltje.
Moderne dans Dansgroep Krisztina de Châltel danst volgende week donderdag in het Posthuis Theater te Heerenveen het programma Two for us met werk van twee talentvolle, veelbelovende gastchoreografen: Volel melk disneyfied van Sjoerd Vreugdenhil en Orbital Cavities van Maurice de Oliveira. De voorstelling begint om 20.15 uur.
Overig
Open Atelier Zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur houdt het Friese kunstenaarsechtpaar Ellen Floris en Bowe Roodbergen open atelier in hun woning aan de Nieuwebildtdijk 220 in St. Annaparochie.
Lezing Dinsdag organiseert de Werkgroep Oud-Heerenveen de derde lezing van het winterseizoen. Gastspreker is |de heer Peter Karstkarel met zijn lezing, - ondersteund door dia’s - Architectuur van Heerenveen en omgeving. De |lezing wordt gehouden in het Rabo Kunstcafé in Heerenveen en begint om 19.30 uur.
Literair Hagar Peeters maakt deel uit van de jongste generatie dichters, die verstaanbaarheid koppelt aan muzikaliteit. Zondag om 15.00 uur verzorgt zij een voordracht in De Harmonie te Leeuwarden.
Feestavond Zaterdag is er in stadscafé de Smidte in Workum een grote feestavond met onder andere dj Arie, zangeres Navy Blue en de Zware Jongens. Deze laatste presenteren hun nieuwe cd-single. De avon d begint om 21.30 uur.
Aankondigingen voor Uit deze week dienen uiterlijk twee weken vóór publicatie binnen te zijn bij de cultuurredactie cultuur@frieschdagblad.nl) of het redactiesecretariaat (secretariaat @frieschdagblad.nl). Tevens is de uitagenda op onze website www.frieschdagblad.nl te zien!

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties