De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Economiedonderdag, 6 januari 2005

Terrorisme matigt verwachtingen
Bedrijven zijn positiever over economie

Alphen aan den Rijn – Nederlandse bedrijven zijn veel optimistischer over de economische vooruitzichten dan een jaar geleden. Dat geldt ook voor de bedrijven in de meeste andere Europese landen. Het terrorisme blijkt wel een negatieve invloed te hebben op dit optimisme. Vooral in Spanje was dit effect groot.

Dat blijkt uit de International Business Owners Survey 2005, een trendonderzoek onder bedrijfseigenaren in 24 landen, uitgevoerd in opdracht van accountants- en advieskantoor Arenthals Grant Thornton. Het aantal optimisten onder de ondernemers is nu 31 procent hoger dan het aantal pessimisten. Een jaar geleden was dat nog maar 5 procent.
Het meest optimistische land in Europa is Ierland, met een percentage van 79 procent in het voordeel van de optimisten, gevolgd door Zweden (+52 procent), Turkije (+49) en Groot-Brittannië (+46).
De minder positieve landen in Europa zijn Italië (+7 procent) en Spanje (+9). Vooral het Spaanse optimismecijfer is flink gedaald. Vorig jaar was dat nog +49 procent. De onderzoekers leggen een verband met de terroristische aanslagen in Spanje afgelopen jaar. Het terrorisme blijkt de ondernemers flink te beďnvloeden. Bijna dertig procent gaf aan dat het terrorisme hen somberder maakt over de economie.
,,Het terrorisme heeft wereldwijd duidelijk een grote invloed op de zakelijke opinie. Desondanks is het bedrijfsleven een stuk optimistischer dan een jaar geleden,’’ aldus G. Mulder, bestuursvoorzitter van Arenthals Grant Thornton. ,,Deze resultaten zijn bijzonder welkom in een tijd waarin het erop lijkt dat de economische resultaten blijven steken. Over de hele wereld hebben consumentenuitgaven de economie de afgelopen jaren op gang gehouden. Nu dat af is genomen, ziet het ernaar uit dat het zakelijk vertrouwen weer toeneemt, wat het investeringsklimaat bevordert en de vooruitzichten op de middellange termijn ten goede komt.’’

India

De meest optimistische bedrijfseigenaren in de wereld bevinden zich, voor het tweede opeenvolgende jaar, in India met een verhoudingscijfer van +88 procent. Het meest pessimistisch over hun eigen economie zijn de ondernemers in Japan (- 27 procent), hoewel ze in vergelijking met het voorgaande jaar (-46 procent) toch een stuk minder pessimistisch zijn.
Aan het onderzoek deden 6300 eigenaren van middelgrote ondernemingen in 24 landen mee.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties