De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodonderdag, 20 januari 2005

Burger moet rap 112 bellen
Bakhuizen – Burgers moeten bij calamiteiten eerder het alarmnummer 112 bellen. Dat vindt burgemeester De Roos van Gaasterlân-Sleat. Hulpverleningsinstanties kwamen vorig jaar na een melding van stankoverlast in Bakhuizen traag in actie doordat bewoners de woningbouwvereniging en de gemeente belden in plaats van 112.
De Roos zei dit gisteravond in Bakhuizen, waar de resultaten werden gepresenteerd van een gezondheidsonderzoek dat de GGD heeft gehouden onder de bewoners. Volgens de bewoners is onduidelijk wanneer 112 moet worden gebeld. De Roos beloofde ,,betere voorlichting’’ op dat gebied.
De stankoverlast deed zich voor op zaterdag 23 oktober 2004. Bewoners van de Meester Döllestraat en de A. Rampionstraat kregen ’s ochtends om tien uur last van de stank. Zij meldden dit bij de Woningbouwvereniging Zuidwest-Friesland en ook bij de calamiteitendienst van de gemeente. Door een stroeve communicatie kwam de brandweer pas na twee uur in actie. Wetterskip Fryslân nam ’s middags monsters. De gemeente schakelde ’s maandags de GGD in, omdat bewoners bleven klagen over hoofdpijn, duizelingen en irritatie aan ogen, neus, mond en keel.
De GGD stuurde aan 45 bewoners een vragenformulier. Daarvan kwamen er 31 terug. Achttien respondenten hadden op 23 oktober en de dagen daarna last. Zij ervoeren de klachten als ,,matig tot ernstig’’. Vier personen zijn naar een huisarts gegaan. Negen respondenten melden dat zij enkele dagen niet in staat zijn geweest normaal te functioneren.
De bewoners werden in oktober blootgesteld aan een penetrante geur die uit het riool kwam. Wetterskip Fryslân heeft vastgesteld dat de stank afkomstig was van giftige stoffen zoals tolueen, xyleen en ethylbenzeen. Wat er precies in het riool is geloosd is onbekend.
Bij alle bewoners waren de klachten na drie weken verdwenen, blijkt uit het GGD-onderzoek. Volgens GGD-arts J. Jansen is het vrijwel uitgesloten dat de bewoners op lange termijn nog ziek kunnen worden van de stankoverlast. Daarvoor zijn ze te kort aan de stank blootgesteld. De bewoners verlieten vroeg in de middag op advies van de brandweer hun woning. Dat was een verstandig besluit, volgens Jansen. ,,Het was immers onduidelijk om welke concentraties het ging.’’
De presentatie van het GGD-rapport werd gisteravond bijgewoond door slechts acht bewoners. Zij stelden kritische vragen over de rol van de gemeente in de eerste uren na de ontdekking van de stank. Volgens een van de aanwezigen reageerde de gemeente laks op het eerste telefoontje. ,,Tegen mij werd gezegd: u bent maandag de eerste. Dat vind ik niet acceptabel.’’ De burgemeester beaamde: ,,Als dit zo is gezegd, is dat niet goed.’’ Hierna kwam zij met het advies om voortaan bij ,,levensbedreigende situaties’’ het alarmnummer te bellen. De bewoners waren tevreden over het GGD-onderzoek. ,,Dit stelt ons gerust’’, zei een van hen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties