De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Sportdonderdag, 17 februari 2005

Gevangenisdirecteur is niets voor Tom Simpson
Leeuwarden – Is de mentale druk die rust op de schouders van de nemer van een strafschop, -bal of -worp nu wel of niet op trainingen na te bootsen. Het is een vraagstuk waar in sportend Nederland waarschijnlijk nooit een bevredigend antwoord op zal komen. ,,Ja’’, zo meent het Nederlandse basketbalmonument Mario Bennes (40). ,,Nee’’, aldus Aris-coach Tom Simpson.
Edward Jorna
Voor de ogen van de Leeuwarder burgemeester Geert Dales verloor Woon!Aris woensdagavond met alleszins acceptabele cijfers van de koploper van de vaderlandse eredivisie, waarmee de ploeg van Simpson sportieve gram haalde op de smadelijke 107-86 nederlaag die de Leeuwarders begin december in Amsterdam leden. De cijfers zijn tekenend voor het vorderende groeiproces van de debutant, maar verhult niet waar het in topsport om draait: de details.

Aris – Amsterdam 77-85

Aris kreeg woensdagavond 33 vrije worpen, waaruit het achttien maal scoorde. De gasten, nog altijd in de Europese competitie actief, haalden een score van 15 op 22. Het verschil: acht punten, precies het gat dat er na veertig minuten zuivere speeltijd op het scorebord in het Kalverdijkje prijkte.
,,Wij schieten ons tijdens de trainingen het leplazarus’’, gaf Bennes het belang van de fijne vrije worp aan. ,,En als we niet een goede score halen – acht op tien of vijf scores op een rij - krijgen we ‘straf’. Dan moeten we rondjes rennen of vijftig push ups of sit ups doen. En geloof me, dat doet niemand graag. Met het straffen van spelers kun je dus ook op trainingen de druk bij de spelers opvoeren.’’
Simpson, die toegaf dat de vijftien gemiste vrije worpen cruciaal waren, ziet echter niets in het ‘straffen’ van zijn spelers. ,,Ik ben geen gevangenisdirecteur! We hebben met sporters te maken, dus met mensen. En ik houd er niet van om mensen te straffen. Niemand mist met opzet een vrije worp. Kijk, als iemand er tijdens de trainingen 999 van de 1000 vrije worpen in schiet zegt dat nog niets over hoe hij het er in de wedstrijd van afbrengt. Ik leg er tijdens de training ook rustig tien van de tien in, maar een vrije worp nemen tijdens de training is wat anders dan in het vierde kwart vermoeid en onder grote druk een vrije worp nemen.’’
Voor Simpson speelt veel meer het ‘gevoel’ een rol. De spelers moeten elkaar het juiste gevoel geven. Cruciaal daarin is dat de toonaangevende spelers het goede voorbeeld geven. Brandon Woudstra miste echter in het eerste kwart. Simpson: ,,En toen hadden we een probleem.’’ Dat probleem deed zich vooral bij Justim Tatum voelen. Zo sterk de Amerikaan als rebounder is (woensdagavond pakte hij vijf aanvallende en acht defensieve rebounds), zo zwak is hij op de vrije worp-lijn. Tegen Amsterdam scoorde Tatum één op zes, waarbij één airball (de bal miste de basket).
Maar hoe dan ook, het liet onverlet dat Aris het de koploper toch knap lastig maakte. Na de traditionele zwakke openingsfase (2-7) nam Aris het commando over en profiteerde het van de hopeloze zwakke aanvallende rebounds van de gasten. De ruststand van 38-35 was dan ook alleszins verdiend, maar toen de Amsterdammers er na de rust eens schepje bovenop gooiden moest Aris zich toch gewonnen geven. Bij 54-60 leek Aris nog eenmaal aan te kunnen klampen, maar met twee driepunters boorde Joe Spinks die hoop de grond in.

X-factor

,,Spinks is bij Amsterdam de X-factor’’, doceerde Simpson. ,,Wanneer de ploeg hem nodig heeft, staat híj op. Zo’n man missen wij. We hebben spelers die het kunnen, maar er is niet één specifieke speler die er altijd staat.’’ Toch was Simpson tevreden. ,,We zijn niet weggespeeld’’. Bovendien zag de coach dat Evert-Jan Siderius na een rugblessure een bevredigende come-back maakte. De Fries was met zes scores (elf punten) uit negen doelpogingen buitengewoon productief.
Het werd uiteindelijk 77-85, waarmee een bijna uitverkocht Kalverdijkje (900 toeschouwers) vrede kon hebben. Een omvangrijk deel ervan – jong én oud – meldde zich daarom na afloop nog voor de handtekeningsessie die de Aris-selectie hield. Het basketbal in Leeuwarden leeft en dat zal woensdagavond ook de burgervader niet zijn ontgaan.
Bennes: ,,Er werd gezegd dat Aris het lachertje van de eredivisie zou worden. Maar geloof me, deze ploeg kan het in de play offs iedere tegenstander lastig maken.’’
Woon!Aris – Amsterdam Demon Astronauts 77-85 (23-21, 15-14, 12-20, 27-30). Topscorers Woon!Aris: Brandon Woudstra 29, Dallas Logan 15, Evert-Jan Siderius en Justin Tatum 11. Amsterdam: Joe Spinks en Sergio Gipson 20, Dainis Obersats 13, Niels Meijer 11, Gintautas Vileitas 10.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties