De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiodonderdag, 17 februari 2005

Recreatiehuis nu echt alleen voor vakantie
Joure - Mensen die permanent in een recreatiehuisje wonen, moeten hier in de meeste gemeenten uit. Een ruime meerderheid van de gemeenten heeft besloten de recreatieve functie van vakantieverblijven streng te gaan controleren. Wel kunnen veel huidige bewoners nog een ‘persoonlijke gedoogbeschikking’ krijgen.
Dat blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Van de 25 Friese gemeenten die recreatieverblijven binnen hun grenzen hebben, starten alleen Boarnsterhim, Opsterland en Skarsterlân een procedure om sommige vakantiehuisjes te ‘legaliseren’ voor permanente bewoning. Het gaat in elk geval om de complexen De Herne in Terherne, Sluskes Skar in Hemrik en de De Stripe in Wijnjewoude. Welke recreatiewoningen in Skarsterlân worden gelegaliseerd, kon de gemeente vanochtend niet achterhalen.
Illegale bewoners in andere gebieden krijgen binnenkort een dwangbevel om te vertrekken. In Fryslân is volgens een schatting van de provincie zo’n 8 procent van de 7461 recreatieverblijven illegaal bewoond.
Alleen als iemand al erg lang in zijn recreatiehuis woont, kan hij een zogenoemde gedoogbeschikking krijgen. Met zo’n papiertje kan iemand zelf nog in zijn huisje blijven, maar een volgende eigenaar mag het pand alleen als vakantieverblijf gebruiken.
De Friese gemeenten zitten op dezelfde lijn als de rest van de gemeenten in het land. Een ruime meerderheid (63 procent) wil de illegale bewoning van recreatiehuizen aanpakken en niet legaliseren, zo blijkt uit het rapport van VROM. Gemeenten speuren nog naar manieren om aan de onwettige bewoning een einde te maken.
De aanpak van permanente bewoning van recreatieverblijven is een van de belangrijkste thema’s van deze kabinetsperiode voor minister Dekker van VROM. Zij heeft de Tweede Kamer gisteren in een brief op de hoogte gesteld van het rapport. Een landelijke regeling voor de aanpak van illegale bewoning is volgens de bewindsvrouw niet mogelijk. Het probleem is daarvoor te divers. Dekker wil gemeenten en provincies wel helpen in de strijd.
Driekwart van de gemeenten kent burgers die tegen de regels in het hele jaar in een recreatiewoning zitten. Van ruim zestienduizend van de 151.645 vakantiehuisjes in Nederland is bekend dat mensen er illegaal wonen. Niet alle gemeenten hebben het probleem van de onwettige bewoning in kaart gebracht. ,,De feitelijke omvang is daarom waarschijnlijk groter’’, concludeert de inspectiedienst in zijn eindrapport. Landelijk willen gemeenten 29 procent van de illegale gevallen legaliseren. De uitsterfconstructie met de gedoogbeschikkingen wordt in 21 procent van de gevallen toegepast. De ervaring leert dat een gemeente de bewijslast moeilijk rond kan krijgen. Posten bij een woning bijvoorbeeld, mag niet vanwege de privacyregels.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties