De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Sportmaandag, 21 maart 2005

Elma de Vries (Haule) pakt eerste titel als marathonschaatsster
Kromkamp zet wat recht

Heerenveen – De Friese marathonschaatsers kregen zaterdag nog een toetje voorgeschoteld door ijsclub Nooitgedagt uit Haulerwijk. Bij gebrek aan natuurijs werd in Heerenveen alsnog gestreden om de Friese titels, die in 2001 op It Nannewiid voor het laatst op het spel stonden. Goud was er nu voor Martijn Kromkamp, Elma de Vries en Jan Welles.

BRAM BURUMA
Niet iedereen leek er na een zo lang seizoen nog evenveel trek in te hebben, maar toch ontbrandde er iets van een prestigestrijd. Vooral natuurlijk omdat een flink deel van de nationale top uit Fryslân komt. Bovendien zat het Martijn Kromkamp uit Wolvega nog steeds niet lekker dat hij tijdens het nationaal kampioenschap begin januari in Alkmaar werd verslagen door Jouster Bertjan van der Veen. In een kansrijke positie geloodst door ploegmaat Jeroen de Vries (Sint Nicolaasga) liet Kromkamp het toen in de finale afweten en ging de titel voor de derde keer naar Bertjan van der Veen.
Op het ijs van Thialf werd dat door Jeroen de Vries en Martijn Kromkamp uit het team van Jorritsma Bouw op de valreep rechtgezet. De twee hadden samen met opnieuw Bertjan van der Veen, Bob de Vries (Haule), Douwe de Vries en Peter de Vries uit Heerenveen twee ronden voorsprong op de rest opgebouwd. In de finale ging Kromkamp er alleen vandoor en pakte zijn eerste overwinning van dit seizoen. Jeroen de Vries kwam als tweede over de streep, Bertjan van der Veen won brons. ,,Ik zie het niet echt dat ik mijn Friese titel hier moest verdedigen, want een FK op natuurijs is toch wel even wat anders dan een baankampioenschap’’, vond drievoudig nationaal kampioen Van der Veen.
Kromkamp zag dat na tachtig ronden anders. Vier jaar geleden werd hij in het FK op It Nannewiid vijfde. Hij was toen nog B-rijder en vond dat de Friese titel nu echt telt. ,,De top van Friesland is ook de top van Nederland. Bovendien was het een heel zware wedstrijd, omdat je met een klein groepje toch heel veel werk moet verzetten’’, aldus Kromkamp.
De wedstrijd werd in een peloton van A-, B- en een groep regionale rijders vanuit het vertrek bepaald door de zes man die twee ronden voorsprong opbouwden, met daar in eerste instantie ook nog Ruud Borst (Sint Nicolaasga) en Roelof Burghoorn uit Wytgaard bij. Verrassend was het optreden van Hallumer Douwe de Vries. Helemaal uitgekeken op het langebaanschaatsen proefde hij dit seizoen drie keer de marathon bij de B-rijders en kon als enige nu al in het spoor blijven van de A-rijders. ,,Dit is it ek wat ik altyd al woe en ik stap no dan ek oer nei de marathon’’, zei de 22-jarige student biotechnologie, die als zesde over de streep kwam. ,,As it mei langebaanriden wat tsjinsit, dan is it seizoen samar foarby. Yn ’e marathon krije je alle kearen wer in nije kâns. Ik fyn dit machtich. Ik seach myn neef Willem Poelstra altyd al as in grut foarbyld. Doe’t dy noch marathons ried, wist ik al dat ik dit ek woe.’’
Willem Poelstra uit Hijum overleed als talentvol marathonschaatser op 16 oktober 1999 vlak na een marathon in Amsterdam aan een hartstilstand. De angst zit er wat dat betreft nog altijd in bij de familie, maar inmiddels is wel duidelijk dat Douwe de Vries zijn eigen weg gaat. ,,Ik bin al sa goed as rűn mei in ploech en dan mei ik kommende winter al nei de A-riders.’’
Bij de dames pakte Elma de Vries uit Haule haar eerste titel als marathonschaatsster. Ook zij stapte afgelopen winter over van het langebaanschaatsen naar de marathon. De Vries kreeg na haar sterke optreden op de Weissensee meteen een contract aangeboden van DSB. Op het ijs van Thialf wees ze Maria Sterk (Hallum) naar zilver, het brons was voor Marja van der Werf uit Nes. Nu anderen de schaatsen in het vet zetten, bereidt Maria Sterk zich komende week voor op een aanval op het werelduurrecord, dat sinds 16 november 1987 met 34 kilometer en 507,30 meter op naam staat van Lilian van Tol.
Bij de veteranen ging de Friese titel naar Jan Welles uit Terwispel, hij versloeg in de sprint Tjamme Hoeksma (Luxwoude) en Lemster Henk Langenberg.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties