De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Economiedinsdag, 5 april 2005

Verwijt mismanagement valt slecht
Enna ruziet met bonden over ontslagen

Dokkum - Spuitbussenfabrikant Enna Aerosols en de vakbonden FNV en CNV vechten wederom een fiks meningsverschil uit, deze keer over een nieuwe ontslagronde. De bonden maakten die plannen vorige week bekend. De bonden spreken over mismanagement bij Enna, de directie van Enna verwijt de bonden een onprofessionele houding.

Gisteren maakte Enna de reorganisatieplannen bekend aan het personeel. De spuitbussenfabrikant wil 37 banen schrappen, acht minder dan de bonden vorige week bekend maakten. Zij spraken toen over 45 ontslagen. Daarbij beschuldigden de bonden de directie van Enna Aerosols van slecht management.
Trost begrijpt deze beschuldiging niet. ,,Dat kunnen ze niet beoordelen. Zoals de bonden reageren, is niet op feiten gebaseerd. Het is puur persoonlijk.” CNV-bestuurder Jan Kampherbeek wijt de slechte verhouding tussen directie en bonden aan de manier van werken van Trost. ,,Hij houdt zich niet aan zijn afspraken.’’
Gisteren presenteerde Enna het voorgenomen reorganisatieplan aan de Ondernemingsraad en aan het personeel. In het plan licht Enna de redenen van de bezuiniging toe. Allereerst is de concurrentie groter geworden. Daarbij zijn de prijzen van grondstoffen, zoals staal, flink gestegen.
De tweede reden is een gevolg van de eerdere reorganisatie in 2003. Toen verloren ongeveer vijftien mensen hun baan. De fabriek ging toen over van een tweeploegendienst naar één verschoven dagdienst. Hierdoor zijn nu nog bepaalde functies, zoals in het magazijn, dubbel ingevuld. Tot slot heeft Enna een grote klant verloren. Deze klant zorgde voor arbeidsintensieve orders, werk dus waar veel mensen bij nodig zijn.
CNV-bestuurder Kampherbeek zegt nog niet te kunnen beoordelen of de redenen die Trost aangeeft voor de voorgenomen ontslagen valide zijn. ,,De onderbouwing is erg mager.’’ Daarbij begrijpt Kampherbeek niet dat alle ontslagen op de werkvloer vallen. ,,De overhead, staf en management, blijft zitten.’’
Trost wil het ontslag voor deze mensen zo snel als mogelijk aanvragen. Daarvoor moet eerst de Ondernemingsraad (OR) advies uitbrengen. Volgens OR-voorzitter G. Post zal de OR het aantal van 37 ontslagen niet zomaar accepteren. ,,Natuurlijk willen we dat dat aantal omlaag gaat. Anders zou ik een slechte OR-voorzitter zijn.”
Post wil inhoudelijk nog niet reageren op het aanbod van de directie voor een sociaal plan. CNV-bestuurder Kampherbeek noemt dit sociaal plan heel mager. Volgens Kampherbeek biedt Enna een aanvulling op de WW en een bedrag voor begeleiding naar nieuw werk van nog geen duizend euro per werknemer. ,,Er is geen financiële noodsituatie, dus dan moet je met een fatsoenlijk plaatje komen’’, vindt Kampherbeek. Volgende week bespreken de bonden en de Enna-directie het sociaal plan.
Met de personeelsreductie verwacht Trost dat er toekomst is voor Enna Aerosols in Dokkum. Wel geeft hij toe na te denken over een spuitbussenvulfabriek in Oost-Europa. In Dokkum is in zijn visie dan nog steeds plaats voor een fabriek voor de meer specialistische productie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties