De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiodonderdag, 6 oktober 2005

strandingen’
Walvis op het strand? Bel 0900-0400616
Vlieland/Leiden - Na lange onduidelijkheid zijn er afspraken gemaakt over de afhandeling van zoogdierstrandingen op de Noordzeekust en de waddeneilanden. Jaarlijks spoelen ongeveer 300 tot 350 zoogdieren aan, voornamelijk bruinvissen. Negen organisaties hebben nu de handen ineengeslagen en een telefoonnummer (0900-0400616) gelanceerd om alle meldingen centraal af te handelen. Dat heeft Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden gisteren bekendgemaakt.
Naturalis hoopt op een duidelijkere verwerking van aangespoelde zoogdieren. ,,Het is voor de wetenschap van groot belang dat alle dieren op zijn minst worden gemeld, zodat Naturalis kan bepalen wat ermee moet gebeuren”, zegt woordvoerster S. Margés van Naturalis.

Ruzie

Het aanspoelen van zoogdieren leidde in het verleden al eens tot ruzie. Zo spoelde vorig jaar een dode bultrug aan op Vlieland. Na toestemming van de toenmalige Vlielander burgemeester Van der Mark nam Ecomare op Texel het dier mee. Dat leidde tot woede bij de Vlielanders.
De negen organisaties, waaronder Ecomare op Texel en de zeehondencrèche in Pieterburen, hebben nu afgesproken dat Naturalis in principe de hele afhandeling van een stranding in handen neemt. ,,Dat wil zeggen, als het om een ander dier dan een bruinvis gaat”, zegt Margés. ,,Een bruinvisstranding komt bijna iedere dag voor: registratie is genoeg, daarna kan de betreffende gemeente het dier opruimen.”
Naturalis heeft inmiddels alle mensen die beroepsmatig veel op het strand komen (agenten, gemeente- en rijkswaterstaatambtenaren) een folder met het nieuwe protocol gestuurd. Deze week begint ook een bescheiden publieksvoorlichting voor wandelaars en strandjutters. ,,We gaan ervan uit dat die laatste toch de plaatselijke politie of gemeente gaan bellen. Dat geeft niet, als ze daar dan maar weten wat ze moeten doen”, aldus Margés. Volgens haar moet de handelwijze bij strandingen grofweg in drie stappen worden verdeeld.
,,Het eerste wat je doet, is vaststellen of het dier dood is of nog leeft. Ademt het dier nog, dan bel je het dolfinarium Harderwijk. Daar gaan ze dan alles in het werk stellen om het dier te redden.”
Als het dier dood is, moet de vinder eerst bepalen of het om een bruinvis, of een ander zeezoogdier gaat. ,,Daarvoor staat een eenvoudige determinatietabel op de folder”, zegt Margés. ,,Als het een bruinvis is, vraagt het protocol of de vinder de gegevens over de stranding en het dier wil invullen op de website walvisstrandingen.nl. Daarna kan hij of zij de gemeente bellen, die dan de bruinvis opruimt.”
Alleen als het gestrande dier bijvoorbeeld een walvis of een dolfijn is, moet de vinder het nummer 0900-0400616 bellen. ,,Dan komen er meteen mensen van Naturalis om het dier te onderzoeken en desnoods meteen te ontleden”, aldus Margés.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties