De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportdonderdag, 6 oktober 2005

De vier tegenstanders
Leeuwarden – De tegenstanders van SC Heerenveen in groep F van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi zijn in het verleden stuk voor stuk succesvoller geweest dan de Friese club. Het beste voorbeeld daarvan is groepshoofd CSKA Moskou, dat afgelopen seizoen als eerste Russische club een Europa Cup won. Op donderdag 3 november komt de houder van de UEFA Cup naar Fryslân.
Het succes van CSKA Moskou komt voor een belangrijk deel voor rekening van de puisant rijke oligarch Roman Abramovitsch; de eigenaar van Chelsea. Omdat de regels van de Fifa verbieden meer dan één club te bezitten, pompt de eigenaar van het oliebedrijf Sibneft als shirtsponsor jaarlijks veertien miljoen euro in de club. Na de uitschakeling vorig seizoen in de Champions League pakte CSKA Moskou in de UEFA Cup de draad met succes op.
In de finale werd Sporting Portugal met 1-3 verslagen. Daarbij dankte de formatie van trainer Valeri Gazzaev veel aan de Braziliaanse jeugdinternationals Daniel Carvalho en Vagner Love. De voormalige legerclub werd in 1923 opgericht, nadat westerse industriëlen in 1911 voetbal in het toenmalige Rusland introduceerden.
CSKA Moskou werd zeven keer kampioen van Rusland en won evenzoveel keren de beker. Met nog vijf wedstrijden te gaan staat de formatie van Gazzaev op de tweede plaats op twee punten van stadgenoot Lokomotiv, de kampioen van vorig jaar. Met baltovenaar Igor Korneev (‘95-‘97) had Heerenveen een oud-speler van CSKA in de gelederen. Ook Dmitri Kohklov (ex-PSV) en Dmitri Shoukov (FC Twente) hebben een verleden bij die club. En dit seizoen huurt PSV de jonge Argentijn Osmar Daniel Ferreyra van CSKA Moskou.
De eerste tegenstander van Heerenveen op 20 oktober is Dinamo Boekarest , waar oud-speler Ioan Andona als trainer de scepter zwaait. En niet zonder succes, want zijn ploeg is de huidige koploper in de Roemeense competitie en deklasseerde laatstelijk nog stadgenoot Rapid (5-2) – dat Feyenoord uitschakelde. Dinamo werd in 1948 als club van de politie opgericht. Sindsdien werd de club zeventien keer landskampioen en won twaalf keer de beker.
Ook icoon Rodion Camataru, die zijn carrière in 1993 afsloot bij Heerenveen, speelde in het shirt van Dinamo (‘86-’89). In zijn eerste jaar werd hij met 44 doelpunten Europees topscorer al wordt er nog altijd getwijfeld aan de rechtsgeldigheid van dat aantal, omdat de corruptie in Roemenië in die tijd hoogtij vierde. De ‘rode honden’, zoals de bijnaam luidt van Dinamo, schakelden in de eerste ronde Everton uit (5-1 en 0-1).
In de derde wedstrijd gaat Heerenveen op 24 november op bezoek bij Olympique Marseille , de meest gelouterde ploeg op Europees niveau. In 2004 was Marseille nog verliezend finalist in de UEFA Cup tegen Valencia. In totaliteit stond de club vier keer in een finale, waarvan slechts één keer werd gewonnen. Dat was in 1993 toen AC Milan met Frank Rijkaard, Marco van Basten werd verslagen in de Europa Cup 1 onder trainer Raymond Goethals en Jean Fernandez.
De laatste werd dit seizoen teruggehaald als trainer om de successen van weleer weer te laten terugkeren. Dat is nog niet gelukt voor de club die in het verleden tien keer kampioen werd en tien keer de beker won. Olympique staat thans in de middenmoot. De club trad via de Intertoto Cup toe tot de UEFA Cup en had strafschoppen nodig om Germinal Beerschot af te schudden. Doelman Fabien Barthez maakt half oktober zijn rentree, na een schorsing van drie maanden na een spuugincident.
Op de slotdag (woensdag 14 December) ontvangt Heerenveen Levski Sofia . De club werd in 1914 opgericht door studenten en genoemd naar de vrijheidsstrijder Vassil Levski. Met 23 landstitels en 25 bekerzeges is FC Levski de populairste Bulgaarse club. Afgelopen seizoen eindigde de club van international Elin Topuzakov en Igor Tomasic (ex-Roda JC) op de tweede plaats.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties