De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiodonderdag, 13 oktober 2005

Eigen centrale voor kassen in Berlikum
Berlikum – De glastuinbouwers in Berlikum gaan hun kassen voortaan op duurzame wijze verwarmen. Energiebedrijf Eclair-E uit Lelystad bouwt in het kassengebied een energiecentrale, gestookt op hout- en snoeiafval.Eclair-E heeft met de tuinders een contract afgesloten voor de verwarming zo’n 50 hectare kassencomplex, zegt directeur H. van der Werff van Eclair-E. Om aan die vraag (,,vergelijkbaar met vijfduizend huishoudens”) te kunnen voldoen, bouwt het bedrijf een zogenoemde warmtekrachtcentrale van zo’n twintig bij vijftig meter groot, en ongeveer vijftien meter hoog.
,,Daarin staat dan een stoomketel die wordt gestookt op schoon hout- en snoeiafval dat het bedrijf in de regio aankoopt van bijvoorbeeld gemeenten. De stoom slingert een generator aan voor elektriciteit, de warmte sturen we via een leidingennet de kassen in”, aldus Van der Werff, die zegt dat Berlikum hiermee het eerste Nederlandse kassencomplex heeft dat op volledig milieuvriendelijke wijze wordt verwarmd. Van der Werff streeft ernaar om de fabriek september volgend jaar te openen.
Eclair-E gaat de opgewekte elektriciteit in eerste instantie gewoon aan het hoogspanningsnet leveren. ,,Wellicht worden er nog wel individuele leveringscontracten met tuinders gesloten”, zegt Van der Werff. Hoe groot de investering is die zijn bedrijf doet, wil hij niet kwijt. ,,Het kan economisch uit, anders zouden we het niet doen. Wij nemen de kosten van de bouw voor onze rekening, de tuinders betalen alleen voor de hoeveelheid warmte die ze afnemen.”
Van der Werff, eerder bekend als oprichter van Spark Energy, deed het idee voor de kleine warmtekrachtcentrales op in Duitsland. Daar, in Oostenrijk en Scandinavië zijn vele honderden wijken en dorpen die door een ‘wkc’tje’ van elektriciteit en stadverwarming worden voorzien. In Nederland wordt de centrale in Berlikum de eerste. ,,Het systeem bestaat al meer dan tien jaar, maar is hier nauwelijks bekend. In ons land zijn we zodanig verwend met een fijnmazig aardgasnet, dat we ons te weinig in kleinschalige energievoorziening hebben verdiept”, verklaart de directeur van Eclair-E.
Door de afnemende voorraden gas en olie en de behoefte om de uitstoot van broeikasgas te verminderen, komt er echter steeds meer belangstelling voor de centrales van het bedrijf. ,,We worden steeds vaker gevraagd om mee te denken bij nieuwbouwprojecten.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties