De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Cultuurvrijdag, 23 december 2005

Ivo Niehe mikt op herkenning
Lidwien Feld
Wat op televisie is en naar het theater overstapt - al is het maar voor eventjes - trekt publiek. Zet Katja Schuurman in een ten hemelschreiend slecht stuk en de zaal zit toch vol. Laat Ivo Niehe zijn televisieshow op het podium doen en het publiek stroomt in groten getale toe. Waarom? Het is iemand van ons. We kennen hem. Hij schuift wekelijks mee aan tafel of bij het pilsje en het glaasje wijn. We gaan dus niet voor het avontuur naar het theater; we gaan voor de herkenning.
Daar is Ivo Niehe zich donders goed van bewust. Ik wil u nu wel eens leren kennen, zegt hij, om die ongelijkheid op te heffen, en hij zet daarmee precies de juiste toon. Een beetje verrast zijn de toeschouwers overigens wel van de ongebruikelijke elementen die in De Theater Show zitten. Er staat een clubje van drie dames en een heer die over aardige muzikale talenten blijken te beschikken. Bovendien blijkt de gastheer zelf ook nog eens zelf te componeren en musiceren.
Maar verder is het gelukkig vertrouwd. Er worden fragmenten getoond uit het televisiewerk van Ivo Niehe uit de afgelopen dertig jaar. Er komt een miljonair voorbij, een filmster, een oorlogsslachtoffer, een komiek of koningin en een aantal honderdjarigen. De mens achter de beroemdheid, daar gaat het om. En wat komen we dan te weet? Bar weinig, op de keeper beschouwd. Niehe is een presentator en geen journalist. Hij vlijt en zijn tegenspeler is daarvan gecharmeerd. Door die charme vertelt de ander wat hij kwijt wil, meer ook niet. Maar nergens zal de gastheer de ander confronteren of ergens dieper op ingaan. Ja, wel op het kleine of grotere leed, maar niet over maatschappelijke of politieke keuzes.

Zwoegende boezems

Wie het interessant vindt om te weten hoeveel jurken een of andere knettergekke Japanse mevrouw heeft of wie wil weten hoe close Ivo Niehe is met het koninklijk huis - ik mag de party’s voor ze verzorgen - die heeft waarschijnlijk een kostelijke avond. Maar wie kritisch luistert naar de verbindende teksten en liedjes van Niehe vraagt zich af wat de zin is van deze onderneming. Het vrouwelijke muzikale trio wordt als de drie zwoegende boezems aangeduid en van Clinton moeten we vooral begrijpen dat het zo zielig was voor zijn dochter. Maar Ivo Niehe’s televisieshow is goed, volgens mijn dochter, en ik moet gewoon hier verder mijn mond over houden. En waar is waar, er zat een liedje bij dat wél ergens over ging. En, ook niet onbelangrijk, die man weet zo’n avond goed pratende te houden. En, ook weer volgens eerder genoemde fan, heeft Ivo Niehe een prachtige stem, mama. Zo, dan weten we dat ook weer.
Voorstelling: De Theater Show door Ivo Niehe.
Plaats: Lawei, Drachten
Belangstelling: ruim vijfhonderd bezoekers.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties