De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Geloof & Kerkvrijdag, 23 december 2005

Geldwerving via nieuwe media
Dokkum pilotgemeente internetproject Kerkbalans
Dokkum – De Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens is pilotgemeente voor een nieuw project in het kader van Kerkbalans 2006. De PKN-gemeente doet mee aan een proefproject om nieuwe media in te zetten bij de plaatselijke geldwerving.
Het betreft een landelijk onderzoek waar naast de Friese gemeente ook de rooms-katholieke parochie van Zevenaar is geselecteerd, meldt kerkblad Geandewei . Het project wordt uitgevoerd door de Interkerkelijke Commissie Geldwerving te Zeist en het Economisch Sociaal Instituut van de Hogeschool Windesheim/VU.
Voor de Kerkbalans-actie in Dokkum is een speciale website: www.kerkbalansdokkum. nl.
De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2006 verwacht. ‘Dan kan een antwoord worden gegeven op de vraag of een website wat kan toevoegen aan de al bekende geldwervingsacties en of het effect heeft op de betrokkenheid van gemeenteleden’. Kerkbalans is de jaarlijkse geldwervingsactie van vijf Nederlandse kerkgenootschappen. De inzameling voor Kerkbalans 2006 vindt tussen 15 en 29 januari plaats.
Het blad Kerkbeheer van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN meldt deze maand de provinciale cijfers aangaande Kerkbalans. De Friese kerkleden gaven in 2005 gemiddeld 202,50 euro. Daarmee staat Fryslân op de derde plek. Utrecht en Noord-Holland scoren het hoogst met 229,71 euro en 205,48 euro.
Uit landelijk onderzoek blijkt dat anno 2005 in bijna 60 procent van de 1.158 ondervraagde gemeenten de predikant geen interesse toont voor het werk van de plaatselijke geldwerving. ‘Wij betreuren dit te meer omdat dit percentage een aantal jaren geleden aanzienlijk lager lag’, schrijft de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving.
Dit jaar kwam de omslag in geefgedrag: voor het eerst sinds 1974, toen Kerkbalans begon, zijn minder mensen minder geld gaan geven in plaats van meer.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties