De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Bijschriftvrijdag, 23 december 2005

Die het licht is in de nacht
Je kunt natuurlijk over al dat licht met Kerst je schouders ophalen en zeggen dat het allemaal show is, feestverlichting, valse romantiek.
Johannes 8:12-16
‘Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt, zal nimmer in de duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben’.
Johannes 8: 12
Je kunt natuurlijk over al dat licht met Kerst je schouders ophalen en zeggen dat het allemaal show is, feestverlichting, valse romantiek. En je kunt met recht vasthouden dat er zakelijke belangen in het spel zijn en dat fabrikanten van kerstboomverlichting en handelaars in kaarsen en aanverwante artikelen het van deze tijd moeten hebben.
En je kunt zelfs beweren dat ons kerstfeest eigenlijk alleen maar een oud-heidens zonnefeest is in een christelijk jasje. Dat is allemaal helemaal waar en toch klopt het niet. Want diep in ons menselijk hart sluimert de wetenschap dat wij leven in een donkere wereld. Wie zichzelf een beetje kent en wie de wereld een beetje kent, die weet hoe duister het in ons hart wezen kan.
Ik denk dat we daarom met Kerst ons op de een of andere manier toch allemaal wel aangesproken voelen. Donker is de wereld, zo donker als deze donkere tijd van het jaar.
Maar zie: in deze donkere wereld straalt een licht! Jezus. En wie Hem volgt, die zal nooit meer in het duister wandelen. Het ellendige is dat lang niet alle kerstfeestvierders Jezus willen volgen. Zeker, een aandoenlijke versje zingen op het kerstfeest, dat willen wij allemaal. Een kaarsje ontsteken, een takje groen ophangen, dat is best. Maar Jezus volgen, je doen en laten door Hem laten bepalen - dat is zo vanzelfsprekend nog niet. Zalig de mens die het Licht der Wereld blijft volgen. Altijd zal het kerstfeest zijn…
Hemelse Vader, wij danken U voor het licht der wereld, voor de zon die is opgegaan. Wek in ons het verlangen om dat licht te volgen, alle dagen van ons leven. Behoed ons voor de duisternis, voor de eeuwige nacht en leid ons in dit donker bestaan door het licht des levens.
A.F. Troost
Uit: Hier is mijn hand, Boekencentrum Zoetermeer

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties