De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiovrijdag, 23 december 2005

Hangcaravans Dongeradeel moeten weg
Dokkum – Over vier jaar moeten alle illegale caravans en honken in de gemeente Dongeradeel zijn verwijderd. De jeugdonderkomens moeten dan zijn vervangen door legale bouwwerken. Tot die tijd worden de illegale hangplekken gedoogd. De gemeente gaat met de jongeren overleggen hoe ze hun caravan zo veilig mogelijk kunnen maken.
De gemeenteraad van Dongeradeel heeft gisteren een definitief besluit genomen over de jeugdonderkomens in de gemeente. De tientallen aanwezige jongeren op de publieke tribune lieten het besluit onbewogen over zich heen komen.
Dongeradeel telt 34 jeugdonderkomens, waarvan veertien illegale caravans en andere bouwsels. Vanwege veiligheidsrisico’s, alcoholmisbruik en overlast, wil de gemeente de honken opdoeken. Op aandringen van het CDA komt er straks een eind aan zeker dertig jaar gedogen.
De raad wil dat de jongeren een eigen plek kunnen behouden, maar vanwege de financiële situatie van de gemeente is het niet mogelijk in alle dorpen en wijken van Dokkum een jeugdhonk te bouwen. Overigens moet nog worden bepaald welke kernen in aanmerking komen voor een jongerenontmoetingsplek of voor een aanbouw bij een dorpshuis of café.
Mogelijk worden er ook kantoorunits geplaatst, zoals de jongerenwerker van de gemeente eerder dit jaar voorstelde. De mobiele kantoren zijn relatief goedkoop en kunnen eenvoudig brandveilig gemaakt worden.
Op initiatief van Algemeen Belang Dongeradeel (ABD) en PvdA zullen de plannen voor de nieuwe onderkomens worden ontwikkeld met de jongeren zelf en krijgen ook de verenigingen van Dorpsbelang een vinger in de pap.
Op verzoek van de ChristenUnie zal per dorp een zogenaamd jeugdonderkomenbestuur worden opgericht, waarin jongeren, ouders, vertegenwoordiging van dorpsbelang en iemand met juiste horecapapieren zitting hebben.
Het CDA kwam met het voorstel een brandweertoer te organiseren voor de hangjongeren. Op het demonstratiecentrum van de brandweer in Wijster, kunnen jongeren met eigen ogen aanschouwen hoe brandgevaarlijk caravans zijn. Terplekke zullen de gevolgen van een kleine brand in de caravan aan de Dongeradeelse jeugd worden gedemonstreerd. De regionale brandweer Noordoost-Fryslân zal deze educatie-excursie financieren.
Wethouder Appelhof benadrukte dat de caravans al veilig zijn. De jongeren hebben op verzoek van de gemeente al veel brandgevaarlijke zaken aangepast. De brandweer heeft alle honken bezocht en deze goedgekeurd.
Uitzondering op het gedoogbeleid voor de komende vier jaar zijn illegale bouwsels in dorpen waar een legaal jeugdhonk is. De gemeentelijke jeugdonderkomens draaien slecht vanwege de illegale onderkomens. Deze caravans en hutten zullen daarom binnenkort worden verwijderd.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties